Forrest Gump

Op het Twitteraccount van Billy Oppenheimer kwamen we een geweldige anekdote tegen over acteur Tom Hanks en de film Forrest Gump. Een sterk staaltje omdenken.

Accent

Billy vertelt: "Tijdens de opnames van Forrest Gump realiseerde regisseur Bob Zemeckis ineens dat hij een groot probleem had. De jongen die ze gecast hadden om de jonge Forrest Gump te spelen, kwam uit Mississippi en had een heel zwaar accent. Hij klonk absoluut niet zoals Tom Hanks die de volwassen Forrest Gump speelde.

De regisseur zei tegen Tom Hanks: "We hebben een probleem, je moet dit kind leren praten zoals jij praat." Maar Tom Hanks zag dit totaal niet als een probleem. Hij bedacht onmiddellijk dat het een veel beter idee zou zijn om het om te draaien. Tom Hanks zou leren om net zo te praten als het jongetje.

Uren heeft Hanks met hem zitten kletsen om het zware zuidelijke accent onder de knie te krijgen. En dankzij dit probleem ontstond het iconische accent en de opvallende manier van doen van het karakter Forrest Gump. Simpelweg door de jongen te imiteren. Zonder dit probleem was Forrest Gump niet geweest wie hij nu is."

Creativiteit

Wat kunnen we hier van leren? Wat dat betreft zijn we het eens met Billy: creativiteit ontstaat regelmatig omdat we geforceerd worden om mee te bewegen met een probleem. Omdat er allemaal gedoe op ons pad komt waar we wat mee moeten. Een ander voorbeeld is de film Jaws. Ongelooflijk spannend juist omdat we de haai nooit zien. Dat was niet per se een briljante ingeving van regisseur Steven Spielberg, maar simpelweg omdat de mechanische haai kapot ging. Spielberg moest de film wel maken zonder shots van zijn hoofdrolspeler. Maar juist daardoor werd de film zo iconisch.

Zoals Robert Greene het treffend verwoordde:
Creativiteit en aanpassingsvermogen zijn onafscheidelijk.

Bron: @bpoppenheimer op Twitter

Bedankt voor de tip Ragna!

Welke omdenkstrategie is dit?

In ons boek Huh?! - de techniek van het omdenken omschrijven we 15 omdenkstrategieën die je kunt gebruiken om een probleem om te denken tot een nieuwe mogelijkheid.

Dit verhaal is een typisch voorbeeld van strategie nummer 2: accepteren. De werkelijkheid aanvaarden zoals die is en kijken wat je ermee kunt. Actief meebewegen met het probleem en er 'ja' tegen zeggen. Wat een ramp lijkt, zou uiteindelijk een zegen kunnen worden.

lees het boek

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag ontvang je een Omdenkverhaal in jouw inbox. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Like ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Instagram
Abonneer op YouTube
LinkedIn
Website
Email
Je ontvangt deze e-mail omdat jij aangemeld bent voor één van onze nieuwsbrieven.

Wil je geen mails meer van ons ontvangen?
Pas jouw voorkeuren aan or schrijf je uit.
Ons adres:
Omdenken
Oudegracht 263
Utrecht, 3511NM
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek