Op haar LinkedIn-profiel deelde Sayma Kuipers een verhaal over klagen. Een prachtig omdenkverhaal dat we graag met jullie delen.
Klaagkwartier
Op haar LinkedIn-profiel deelde Sayma Kuipers een verhaal over klagen. Een prachtig omdenkverhaal dat we graag met jullie delen. Sayma schreef: "Wat doe je als er in het team veel frustratie is? Een vriendin van mij probeerde een klaagkwartier in haar team. En dit is wat het opleverde."
Klagen moet
"Ze werkt in een zorgorganisatie als teamleider. Een tijd lang waren er nogal wat frustraties. Het team had zelfs de stempel ‘een niet aan te sturen team’ en ‘de klagers’. Tot zij teamleider werd… Dat er in het team geklaagd werd, dat klopt wel. Over leveranciers die te laat zijn bijvoorbeeld, een volgepropte kast, de slechte kwaliteit van de keuken of collega’s die werk laten liggen. Elke frustratie nam ze serieus, alleen niet altijd zag ze haar teamleden zelf in actie komen om er iets mee te doen. Dus pakte ze het anders aan."
"Elke week was er een moment waarop het team samenkwam voor het ‘klaagkwartier’. Alles wat je dwars zit mag je noemen en dit wordt opgeschreven. In dit team werden al snel flappen volgeschreven. Aan het eind van het kwartier mag het team drie klachten kiezen waar iets mee wordt gedaan. Inclusief datum waarop het gerealiseerd moet zijn. Een gesprek met de leverancier bijvoorbeeld of het opruimen van de kast. Dit was wennen voor het team, zou er echt iets gebeuren? Hoe meer er opgelost werd, hoe enthousiaster het team werd en hoe vaker ze zelf dingen oplossen. Na een week of 8 gebeurde er iets geks. Er was niks meer te klagen. Het klaagkwartier werd een kletskwartier. Dat was toch niet de bedoeling? Ze vertelt enthousiast: “De sfeer op de werkvloer werd positief. In de woonkamers zie je dat de verpleegkundigen meer aandacht hebben voor de bewoners en het gezellig maken van de woonkamers. Zo hangen er nu foto's en gaat de muziek soms aan om samen met de bewoners te zingen. Dingen waar eerst geen tijd of energie voor was.” Lekker klagen heeft een functie en is niet alleen maar slecht. Het gaat allereerst uit van betrokkenheid. Daarnaast betekent het dat er wel energie is, alleen wordt het niet op de juiste manier gebruikt. Maak slim gebruik van deze energie."
Binnen het gedachtegoed van Omdenken onderscheiden we vier manieren om met een probleem om te gaan: oplossen, loslaten, waarnemen en omdenken. In de omdenkmatrix komen ze samen en kun je zien hoe ze in verband staan met de feiten en onze verwachtingen
Deze teamleider kon haar verwachtingen over haar team en over klagen loslaten. Daardoor heeft ze het klagen volledig omarmd en ontstond het idee van het klaagkwartier. Dat stelde haar in staat om de frustratie en de ruwe energie die schuilging achter het klagen te gebruiken voor het creëren van nieuwe mogelijkheden. Ze dook zelfs nog een laag dieper: ze boorde de verlangens van haar team aan. Wat wilden zij nou echt? Welke onvervulde verlangens lagen er ten grondslag aan het geklaag?
Iedere zondag ontvang je een Omdenkverhaal in jouw inbox. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!
Je ontvangt deze e-mail omdat jij aangemeld bent voor één van onze nieuwsbrieven. Wil je geen mails meer van ons ontvangen? Pas jouw voorkeuren aan or schrijf je uit.