Het kan de beste overkomen. Je bestelt het verkeerde formaat, maakt een vervelende spelfout of bent even vergeten wat je eigen website ook alweer is.
Streep erdoor
Het kan de beste overkomen. Je bestelt het verkeerde formaat, maakt een vervelende spelfout of bent even vergeten wat je eigen website ook alweer is. Je eerste neiging is dan misschien om de spullen weg te gooien, de fout te verbeteren en nieuwe te laten maken. Maar dat is niet altijd nodig. Soms levert het je namelijk media-aandacht op. Of blijkt het foute product een unieke limited edition. Of is het dé kans om het goede voorbeeld te geven in het streven naar een duurzamere wereld
Crewshirt
Into The Great Wide Open is een kleinschalig festival op Vlieland voor liefhebbers van alternatieve popmuziek. Duurzaamheid is een belangrijke factor voor de organisatoren. Zij willen zo min mogelijk de eilandnatuur belasten en een circulair en klimaatpositief festival worden. Biobrandstoffen, recyclen en composteren zijn op het festival net zo gewoon als polsbandjes en podia.
Vanwege de pandemie ging het festival in 2021 niet door. Maar wat doe je dan met al die fair trade T-shirts voor de crew die al waren gedrukt met de datum ‘2-5 september 2021’? De oplossing was simpel en effectief: Een streep over de oude datum drukken en de nieuwe datum eronder.
De festivalmedewerkers liepen in 2022 dus in een gerecycled shirt uit 2021. Daarmee waren de organisatoren van ITGWO niet alleen zelf duurzaam bezig, maar was het ook een mooie kans om dat te laten zien aan medewerkers en bezoekers en hen te inspireren ook eens na te denken over hergebruik en duurzaamheid.
Welke omdenkstrategie is dit?
In ons boek Huh?! - de techniek van het omdenken omschrijven we 15 omdenkstrategieën die je kunt gebruiken om een probleem om te denken tot een nieuwe mogelijkheid.
Dit verhaal is een voorbeeld van strategie nummer 12: etaleren. Toon bewust wat je normaal gesproken juist wilt verbergen. Dus niet de shirts van vorig jaar weggooien en nieuwe laten drukken, maar de kans aangrijpen om bezoekers te laten zien hoe gemakkelijk en leuk hergebruik is.
Iedere zondag ontvang je een Omdenkverhaal in jouw inbox. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!
Je ontvangt deze e-mail omdat jij aangemeld bent voor één van onze nieuwsbrieven.