Educatie
15 September 2020

Beste John ,

Ben je het nieuwe schooljaar goed begonnen? We hopen dat jij en je leerlingen, ondanks de uitdagingen rondom Covid-19, blij zijn om terug op school te zijn, om elkaar weer te ontmoeten en te inspireren.

Thema’s als diversiteit, racisme en democratie zijn veel in het nieuws dit jaar. Thema's die het leven van leerlingen raken en waar jij als docent een belangrijke rol in speelt. Thema's waar ook de Anne Frank Stichting zich mee bezig houdt en een ruim educatief aanbod voor biedt. In deze nieuwsbrief vind je een overzicht van dit aanbod voor het voortgezet onderwijs waarmee je invulling kunt geven aan je lessen geschiedenis en burgerschap. Ontdek nieuw lesmateriaal, webinars en trainingen die je dit schooljaar in kunt zetten in jouw klas!

Omgaan met verschillen. Hoe doe je dat?

Video: docenten en leerlingen aan het woord. © Anne Frank Stichting 2020

Anne Frank Stichting - ook voor burgerschap

In deze brochure vind je een greep uit het educatieve aanbod van de Anne Frank Stichting. We willen dat jongeren lering trekken uit de geschiedenis en vaardigheden aanleren om een positieve bijdrage te leveren aan een diverse maatschappij. Een samenleving waarin mensen zich in vrijheid kunnen ontplooien en zichzelf kunnen zijn. 

Met het levensverhaal van Anne Frank als vertrekpunt maken wij de vertaalslag naar het heden. Stereotiepe denkbeelden, vooroordelen en discriminatie vinden ook nu nog hun weg vanuit de maatschappij naar de klas. Op welke manier kun je deze onderwerpen bespreekbaar maken? Hoe geef je goed vorm aan burgerschapsonderwijs?

We willen je lesmateriaal en scholing aanreiken waarmee je zelf in de klas aan de slag kunt. Het educatief materiaal sluit aan op het curriculum én bij de belevingswereld van jouw leerlingen. Wij wensen je veel succes met de lesvoorbereiding. 

Wil je graag de brochure liever per post ontvangen? Laat het ons weten, en we sturen je de brochure toe.

Bekijk de brochure

Webinar over identiteit en diversiteit

Donderdag 17 september 2020, 16.00 - 17.00 uur

Elke leerling is anders, met een eigen persoonlijkheid, achtergrond, overtuigingen en gewoontes. Dit maakt het werk in het onderwijs zo mooi, maar soms ook uitdagend en lastig. Ga met je leerlingen in gesprek over identiteit en diversiteit. 

In deze webinar leer je hoe je met behulp van de gratis online learning tool Stories that Move een veilige en open sfeer creëert waarin je onderwerpen als vooroordelen en discriminatie kunt bespreken en waarbij elke leerling zichzelf mag zijn.

(Digitale) voorstelling Break

Aan de hand van actuele voorbeelden daagt de (digitale) voorstelling Break jongeren uit na te denken over wat vrijheid precies betekent. Door vrijheid kunnen we onszelf zijn. Maar kan iedereen echt zichzelf zijn? En in hoeverre moet je rekening houden met de ander of met allerlei regels die juist de vrijheid weer inperken?

Samen met een gespreksleider gaan leerlingen in dialoog over de betekenis en verschillende perspectieven van vrijheid. Wat verstaan jouw leerlingen onder vrijheid en waar liggen de grenzen? En worden ze weleens in hun vrijheid beperkt?

De gespreksleider komt graag naar jullie school om met de leerlingen te werken. Dit kan ook online plaatsvinden, als dit vanwege de coronamaatregelen lastig is. Break is in samenwerking met theatergezelschap DEGASTEN ontwikkeld voor scholen die aandacht willen besteden aan de viering van 75 jaar vrijheid.

Blijf je op de hoogte? 

Volg je de Anne Frank Stichting al op LinkedIn? In een speciale groep voor docenten wisselen we interessant scholingsaanbod, lesmateriaal, webinars, kijk- en leestips uit. Word lid en begin met delen!

Gratis eTwinning conferentie 

Woensdag 7 oktober 2020, 12.00 - 17.00 uur

Wil je kennis van digitale methodes en educatieve technologie opdoen om je lessen meer actueel en uitdagend te maken?  En kun je inspiratie gebruiken voor nieuwe online werkvormen? Meld je dan nu aan voor de online eTwinning conferentie Onderwijs voor de toekomst

Deze conferentie staat in het teken van professionalisering en digitalisering. De middag start met een inspirerende plenaire sessie, daarna kun je twee interactieve workshops volgen waarin je praktische tips krijgt aangereikt. Tussen de sessies door is er de mogelijkheid om te netwerken met deelnemers (collega's) binnen jouw sector.

Deelname is gratis, aanmelden voor deze conferentie kan via de onderstaande knop. Doe dit op tijd, er is beperkt plek. 

Website
Email
LinkedIn
Link
Facebook
Copyright 2020 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

De Anne Frank Stichting biedt materiaal en scholing over Anne Frank en de geschiedenis van haar tijd, antisemitisme, burgerschap, vooroordelen en discriminatie.


Anne Frank Stichting
Postbus 730
1000 AS Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst