Educatie
15 September 2020

Beste John ,

Ben je het nieuwe schooljaar goed begonnen? We hopen dat jij en je leerlingen, ondanks de uitdagingen rondom Covid-19, blij zijn om terug op school te zijn, om elkaar weer te ontmoeten en te inspireren.

Thema’s als verschillen, vooroordelen en gelijke rechten zijn veel in het nieuws dit jaar. Thema’s die het leven van leerlingen raken en waar jij als leraar een belangrijke rol in speelt. Thema’s waar ook de Anne Frank Stichting zich mee bezighoudt en een ruim educatief aanbod voor biedt. In deze nieuwsbrief vind je lesmateriaal voor het primair onderwijs waarmee je invulling kunt geven aan je lessen wereldoriëntatie en burgerschap. Ontdek nieuwe werkvormen, voorleesverhalen en video's die je direct in kunt zetten in jouw klas om een goede en veilige start te maken!

Omgaan met verschillen. Hoe doe je dat?

Docenten en leerlingen aan het woord. © Anne Frank Stichting 2020

Anne Frank Stichting -  ook voor burgerschap

In de nieuwe brochure vind je een greep uit het aanbod van de Anne Frank Stichting. Met het levensverhaal van Anne Frank als vertrekpunt maken wij de vertaalslag naar het heden. Stereotiepe denkbeelden, vooroordelen en discriminatie vinden ook nu nog hun weg vanuit de maatschappij naar de klas. Op welke manier kun je deze onderwerpen bespreekbaar maken? Hoe geef je goed vorm aan burgerschapsonderwijs?

We willen je lesmateriaal en scholing aanreiken waarmee je zelf in de klas aan de slag kunt. Het educatief materiaal sluit aan op het curriculum én bij de belevingswereld van jouw leerlingen. 

Wil je graag de brochure liever per post ontvangen? Laat het ons weten, en we sturen je de brochure toe.

Bekijk de brochure
Trailer Waar is Zonnie? © Anne Frank Stichting 2020

Voorleesverhaal Waar is Zonnie?

Vanaf groep 5/6 speelt identiteit een steeds grotere rol in het leven van leerlingen. Naast overeenkomsten zien leerlingen ook verschillen tussen zichzelf en hun klasgenoten. Hoe zorg je ervoor dat leerlingen met deze verschillen om kunnen gaan en vooroordelen niet de ruimte krijgen?

In dit voorleesverhaal neemt kinderboekenschrijfster Mireille Geus je leerlingen mee in het avontuur van twee verschillende meisjes die samen op zoek gaan naar een verdwenen konijn. Het verhaal gaat over vriendschap en samenleven en laat leerlingen kennismaken met mensen met verschillende achtergronden. De interactieve kijkplaten met illustraties van Sanne te Loo nemen je leerlingen mee in het verhaal.

Aan de hand van prikkelende verwerkingsopdrachten praten leerlingen na over hoe we beter kunnen samenleven. De werkvormen bij het voorleesverhaal zijn gebaseerd op het didactisch model, denken, uitwisselen en delen.

Blijf je op de hoogte? 

Volg je de Anne Frank Stichting al op LinkedIn? In een speciale groep voor docenten wisselen we interessant scholingsaanbod, lesmateriaal, webinars, kijk- en leestips uit. Word lid en begin met delen!

Impressie werkvorm De eerste indruk. Foto met dank aan: Pixabay

De eerste indruk

Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk. Maar wat bepaalt een eerste indruk en klopt deze eigenlijk wel als we elkaar beter leren kennen? 

In deze creatieve werkvorm, creëren de leerlingen een eigen poppetje en bedenken hier een verhaal bij. Zijn er veel overeenkomsten of juist verschillen? Leerlingen krijgen inzicht in hoe ze naar zichzelf en naar anderen kijken. Ook leren de leerlingen meer over de werking van het snelle oordeel en hoe stereotypen daar invloed op hebben.

Wat kun je zien aan de buitenkant? En wat kun je niet zien? Laat jouw leerlingen elkaar verrassen! 

Website
Email
LinkedIn
Link
Facebook
Copyright 2020 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

De Anne Frank Stichting biedt materiaal en scholing over Anne Frank en de geschiedenis van haar tijd, antisemitisme, burgerschap, vooroordelen en discriminatie.


Anne Frank Stichting
Postbus 730
1000 AS Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst