Oncologie & Voeding | Special mei 2021
Bekijk in je browser
Facebook
Twitter
Website
Email
LinkedIn
Er gebeurt veel...

Er is veel gaande binnen onze onderzoekslijn ‘Voeding & Oncologie’, onder leiding van hoogleraar Ellen Kampman: (Lang)lopende onderzoeken gaan de laatste fase in, nieuwe studies starten, resultaten worden toegepast in de praktijk en er zijn podcasts te beluisteren… Ons doel is dat onderzoeksresultaten landen bij de zorgprofessional, zodat ze ten goede komen aan de patiënt. Het is mooi om te zien dat dat steeds vaker gebeurt. Laat je inspireren en informeren!

Onderin de nieuwsbrief onze vertrouwde agenda, wetenschappelijke publicaties en meer nieuws

Dertig jaar onderzoek - de tussenstand

Al dertig jaar doet hoogleraar Ellen Kampman onderzoek in de zorgpraktijk naar de rol van voeding en beweging bij kanker. Uit haar talloze onderzoeken, zoals de COLON-studie, blijkt dat die rol groot is. Inmiddels worden ook steeds meer onderzoeksresultaten aan de praktijk gekoppeld en starten er ook vaker interventiestudies bij patiëntengroepen.
Lees het overzicht >

Vermoeidheid verminderen na dikkedarmkanker

Veel ex-dikkedarmkankerpatiënten kampen nog lang met vermoeidheid. Kan voeding en beweging daar verandering in brengen? Dat gaat de SoFiT-studie onderzoeken, een unieke interventiestudie waarbij een leefstijlcoach de deelnemers begeleidt.
Ontdek hoe dat gebeurt >

Ontwikkeling van evidence-based leefstijladvies

Wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen over voeding en bewegen tijdens en na de behandeling van dikkedarmkanker ontbreken, ondanks behoefte daaraan bij patiënt en arts. Daarom werken UMC Utrecht en Wageningen University & Research samen in de Regio Deal Foodvalley om advies op maat te ontwikkelen.
Meer over de samenwerking >

Recepten voor meer eetplezier na chemotherapie

Twee op de drie (ex-)kankerpatiënten lijdt aan een smaakverstoring en dat kan negatieve invloed hebben op het sociaal-emotioneel welbevinden en het herstel. Hier probeert Stichting HungerNdThirst iets aan te doen. In samenwerking met Alliantie Voeding in de Zorg, Boehringer Ingelheim, chef-koks en diëtisten worden recepten gemaakt die passen bij de veranderde smaakvoorkeuren en smaakbelevingen.
Hoe maken ze die recepten? >

Studie naar de rol van darmbacteriën tijdens behandeling 

De CHEMI-studie vergroot het inzicht in de samenstelling en de functie van darmbacteriën tijdens een behandeling voor dikkedarmkanker. En dat is belangrijk, want de uitkomsten van dit onderzoek kunnen bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven van patiënten met dikkedarmkanker.
Lees over de CHEMI-studie >

WUR evalueert prehabilitatieprogramma

Rijnstate is in september een trainingsprogramma gestart waarbij patiënten met darmkanker zich in het ziekenhuis actief voorbereiden op hun darmoperatie. Fitte patiënten hebben minder complicaties tijdens en na de operatie en herstellen sneller. Een eerste evaluatie van Wageningen University & Research laat zien dat prehabilitatie werkt.
Ga naar de resultaten >
Meer nieuws & media
Ellen Kampman in de podcast Levenslessen: De impact van voeding op kanker
Ellen Kampman in de podcastserie Oorlog in je lichaam: Koffie, Kurkuma en Kanker - NPO Radio 2

200 vragen over kanker

Tijdens en na de behandeling van kanker vragen veel mensen zich af wat ze zelf kunnen doen om de kans op herstel zo groot mogelijk te maken en zich zo fit mogelijk te voelen.

Voedingenkankerinfo.nl biedt betrouwbare informatie en antwoorden op meer dan 200 vragen. Ook kunnen patiënten en professionals hun vragen over voeding en kanker stellen. Diëtiste Hannie Postema in Ziekenhuis Gelderse Vallei: ‘Ik gebruik de website voedingenkankerinfo.nl vrijwel dagelijks. Om zelf informatie op te zoeken, maar met name om patiënten te informeren over deze website.’

Voedingenkankerinfo.nl is een samenwerking tussen Integraal Kankercentrum Nederland, Wageningen University & Research en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
Neem een kijkje op Voedingenkankerinfo.nl >
Wetenschappelijke publicaties

Kankerpatiënten tuinieren in de Toon Tuin

Tuinieren is goed is voor kankerpatiënten tijdens en na behandeling, blijkt uit onderzoek uit de VS en vooronderzoek door Wageningen University & Research. Cees van den Heijkant, coördinator van het Toon Hermans Huis (inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten), werd geïnspireerd door het vooronderzoek van WUR en opende de Toon Tuin in Ede. Half maart overleed hij. Dankbaar voor de positieve effecten van de Toon Tuin zal Cees’ goede werk voortgezet worden. 
Wat doet de Toon Tuin?
Agenda

31 MEI       Klankbordgroepmeeting Overgewicht & Leefstijl in Zorgopleidingen, online     
3 JUNI       Digital Trade & Information Event: Let food be your medicine- online
8 JUNI       Voeding en beweging bij de oncologische patiënt- Veenendaal
10 JUNI     Congres Voeding NL - Vetten en metabole gezondheid, online

17 JUNI     Food For Thought, interne onderzoeksbijeenkomst, op uitnodiging
29 JUNI     Netwerkmeeting Goede Zorg Proef Je- ziekenhuizen, online
2-3 + 8 -10 JULI     ECCO congress Inflammatoire darmziekten, online
Ga voor de volledige agenda naar onze website >
De Alliantie Voeding in de Zorg maakt wetenschappelijk inzichten over voeding en bewegen persoonlijk toepasbaar in de zorg. We brengen wetenschap, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samen.
Zo dragen we bij aan gezondheid.
Twitter
LinkedIn
YouTube
Facebook
Website Alliantie Voeding in de Zorg
Stuur een email aan Alliantie Voeding in de Zorg






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Alliantie Voeding in de Zorg · p/a Ziekenhuis Gelderse Vallei · Postbus 9025 · Ede, 6711 AA · Netherlands