De Erfgoedstem volgt al jaren het nieuws over een mogelijk onderzoek naar de resten van Van Oldenbarnevelt. Nu gaat het onderzoek, ondanks de vele discussies, toch van start.
9 juli 2020 - Verzamelbericht NOS en Mainzer Beobachter
In 2015 stelde Ronald van Raak van de SP voor om de grafkelder van het Binnenhof te openen om op zoek te gaan naar de resten van Van Oldenbarnevelt. Na veel twijfels over het nut van dit plan, is toch besloten om tijdens de verbouwing van de Eerste en Tweede kamer het onderzoek te starten.
Eigenaren van rijksmonumentaal religieus, agrarisch of industrieel erfgoed kunnen in Zuid-Holland blijven rekenen op advies van de drie aanjagers voor herbestemming. Het evaluatierapport laat zien dat de huidige werkwijze, die wordt gekenmerkt door praktisch en laagdrempelig maatwerk, goed aanslaat.
In een brief schrijven prinses Irene en prinses Margriet "geschokt" te zijn door de plannen van de nieuwe eigenaar van het landgoed om het Borrebos te kappen en appartementen te bouwen.
Het huis van Anton de Kom in Paramaribo staat er al jaren vervallen bij. Elk plan dat wordt bedacht loopt uit op niets. Is de tijd rijp voor actie nu De Kom een plekje heeft gekregen in de canon?
Omdat de eigenaar van het rijksmonumentale Huize Randenbroek werkzaamheden heeft verricht die niet mochten, heeft de gemeente besloten de renovatie stil te leggen en aangifte te doen.
Maritiem archeoloog Yftinus van Popta wil opnieuw onderzoek doen in Rutten. In 2018 vond hij bij het 18e-eeuwse schip 'Queen Anne' zwaar geschut en hij verwacht een groot kanon te vinden.
In november 2020 gaat de opleiding Restauratie Voegen starten. Wat leren voegers in de opleiding? Een vraag die bij de projectleider voor de ontwikkeling van deze opleiding, Jaap Koek, leidt tot een spraakwaterval over bijzondere voegtypes, kalk- en cementmortel en alle mengvormen inclusief bindmiddelen en de toepassing van de Uitvoeringsrichtlijn Historisch Voegwerk, want die kun je niet 1 op 1 in de praktijk brengen, zo blijkt.
Peter Ursem: "Hij is 126 km lang en ligt er al eeuwen. Duizend jaar geleden waren omwonenden al bezig met de aanleg ervan en hoewel de belangrijkste functie nu nagenoeg weggevallen is, is het de moeite waard het te behouden. De Westfriese Omringdijk is nu al een monument, maar er zou nog wel een mooiere status aan verleend mogen worden. De dijk vraagt om niet aflatende verzorging en bescherming." Oneindig Noord-Holland maakte een documentaire over de dijk.
8 juli 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Bij de aanleg van een nieuwbouwwijk in Weesp zijn tientallen veeneiken aangetroffen uit de late prehistorie en de Romeinse tijd. In de video wordt verteld hoe veeneiken door de RCE en Sjoerd van Daalen Dendrochronologie worden onderzocht en gedateerd. De veeneiken geven een goed beeld van de bosontwikkeling tussen de 13de eeuw v.Chr. en de 4de eeuw na Chr. Het ontstaan, de groei en ondergang van het bos worden geschetst tegen de achtergrond van de landschappelijke ontwikkeling van Rijn, Oer-IJ, Almere en Vlie.
De helblauwe gevelplaten van De Planeet hebben het zicht op elegantie ontnomen. Het Utrechtse winkelverzamelgebouw aan de Lange Viesstraat was oorspronkelijk een warenhuis met een Franse achtergrond. De Lange Viestraat werd halverwege de 20ste eeuw de modernste winkelstraat van Utrecht met veel glas, chroom en neonreclames. Een renovatie moet het pand weer z’n transparante uitstraling teruggeven.
Het toelaten van 'nieuwe spelers' in de museale sector in Friesland mag niet ten koste gaan van de zorg voor erfgoed. Dat schrijven veertien partijen op het gebied van (Friese) musea en kunst zaterdag in een ingezonden brief op de opiniepagina van de Leeuwarder Courant. Ze roepen Provinciale Staten op de huisvesting, kennis en beheer van de Kolleksje Fryslân veilig te stellen. "Een regio die zo trots is op zijn cultuur, verdient beter", schrijven ze. (Bron: AD)