Bekijk de nieuwsbrief online
Click 'Download images' to view images
donderdag 4 augustus 2022
NIEUWS    |    BLOG    |    PARTNERS    |    OPLEIDINGEN    |    VACATURES
Ondernemer negeert fiscaal advies, accountantskantoor toch deels aansprakelijk voor schade
Een accountantskantoor wees een klant op diens verplichting om ook in België btw-aangifte te doen. Die acteerde daar echter niet op, waarna de Belgische fiscus een naheffingsaanslag en boetes oplegde. Het gerechtshof Den Haag oordeelt dat het accountantskantoor, toen de ondernemer aangaf dat hij geen tijd had voor het separaat administreren van zijn Belgische omzet, er meer […]
Lees verder »
Onduidelijke miljoenenhandel leidt tot fraudevermoeden, ABN Amro mocht relatie opzeggen
Ondanks een uitgebreide mailwisseling tussen de accountant en ABN Amro bleef het verdienmodel van een handelaar in parfums, cosmetica en telefoons voor de bank onduidelijk. Miljoenen werden er omgezet, maar ABN Amro kreeg naar eigen zeggen sterk het vermoeden dat het bedrijf betrokken is bij btw-fraude. De voorzieningenrechter oordeelt in kort geding dat de bank de relatie […]
Lees verder »
ADVERTORIAL
Wil jij de ins en outs van het Huwelijksvermogensrecht weten?

Behalve het nieuwe huwelijksvermogensrecht bespreekt Bernard Schols op 15 september ook de actuele ontwikkelingen in het traditionele huwelijksvermogensrecht met je. Ben je bijvoorbeeld al bekend met het nieuwe fenomeen breukdelengemeenschap? Mis deze interactieve stoomcursus niet en laat je kennis vernieuwen, actualiseren en opfrissen.

Lees verder »
Accountant niet aansprakelijk voor vermeende beroepsfout bij turboliquidatie taxibedrijf
Een e-mail die een accountant stuurde was geen erkenning van aansprakelijkheid voor een veronderstelde beroepsfout rondom de (turbo)liquidatie van een taxibedrijf, oordeelt de rechtbank Gelderland. Ook heeft de klagende aandeelhouder van het taxibedrijf onvoldoende feiten gesteld om een fout van de betrokken accountant aan te nemen.
Lees verder »
Feuilleton | Sanne Kierstra, mkb-accountant in 2026 (9): Ik denk dat accountants een belangrijke rol spelen. Maar de wereld redden?
“Gaan accountants de wereld redden?” Deze vraag werd onlangs op een door de beroepsorganisatie georganiseerde bijeenkomst over duurzaamheid en data science aan Sanne gesteld. Ze wist waar die vraag vandaan kwam. Ooit waren er Accountantsdagen en op een zo’n dag riep de topman van een beursgenoteerde onderneming dat accountants de wereld gingen redden. Sanne vond […]
Lees verder »
ADVERTORIAL
Veel belastingtarieven wijzigen de komende jaren, wat is er nog mogelijk met box 2 en 3?

Voor box 3 komt een nieuw stelsel op basis van werkelijk rendement. Hoe anticipeert de DGA op de verhoging van het box 2-tarief? Kun jij als adviseur voldoende inspelen op de nieuwe mogelijkheden die zijn ontstaan? Jeroen Knol vertelt op 13 sept. en 24 nov. de gevolgen, fiscaal-juridische mogelijkheden en risico’s.

Lees verder »
Wetsvoorstel voor de maatschappelijke BV (BVm) voorlopig nog niet naar Kamer
Eind dit jaar, mogelijk begin 2023, zal het wetsvoorstel voor de maatschappelijke BV (BVm) in consultatie worden gegeven. Dit betekent dat niet eerder dan in de loop van 2023 het wetsvoorstel voor behandeling naar de Kamer zal kunnen worden gestuurd. Dat heeft minister Adriaansens (EZK) geantwoord op Kamervragen.
Lees verder »
Terugbetaling studiekostenvergoeding: gerichte vrijstelling?
Als een werkgever een studiekostenvergoeding toekent in het jaar waarin de werknemer de uitgaven doet, is de studiekostenvergoeding gericht vrijgesteld. Het komt geregeld voor dat werknemers bij ontslag een vergoeding voor studiekosten moeten terugbetalen aan de werkgever. Ook komt het voor dat een nieuwe werkgever de terug te betalen vergoeding van studiekosten direct of indirect […]
Lees verder »
CONTENTPARTNER
10 vragen waarop accountantskantoren graag een antwoord willen

Binnen de zakelijke dienstverlening draait het om klant-uren, de beschikbare en gerealiseerde uren. Je KPI’s moeten daarbij aansluiten. De antwoorden op de volgende tien vragen komen uit de dagelijkse ervaring van QicsMilestones en zijn cruciaal voor het goed kunnen runnen van een accountantskantoor.

Lees verder »
Overgangsregeling ontheemden uit Oekraïne op arbeidsmarkt verlengd
Er geldt sinds 1 april een vrijstelling van de twv (tewerkstellingsvergunning)-plicht voor werkgevers die ontheemden uit Oekraïne in loondienst willen nemen. Voor ontheemden uit Oekraïne geldt een overgangsperiode die tot en met 31 augustus liep. Die termijn is nu verlengd tot en met 31 oktober 2022, meldt het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid.
Lees verder »
Verlofvormen rond de geboorte van en zorg voor kinderen
Ouders en verzorgers kunnen vanaf dinsdag 2 augustus een uitkering krijgen voor het opnemen van ouderschapsverlof. Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid heeft een overzicht online gezet van de verlofregelingen die er zijn rondom de geboorte van en/of zorg voor kinderen:
Lees verder »
OOK INTERESSANT
Oordeel Belastingdienst over btw-aangifte leidend bij beoordeling TVL-aanvraag
Weinig hoop voor Gassler in geschil met ABN Amro over borgstelling
Personalia | De juli-transfers in de accountancy
Vattenfall-klokkenluiders boeken deels succes met tuchtklacht tegen IIA-accountants
OPLEIDINGEN
Certified Management Accountant (CMA)
Markus Verbeek Praehep
2 september 2022
Vaktechnische Bijeenkomsten (VTB’s)
Extendum
7 september 2022
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
Accountancy Vanmorgen
12 september 2022
VACATURES
Controleleider (32-40 uur per week in Alphen aan den Rijn of Ridderkerk)
Lansigt
Ridderkerk of Alphen aan den Rijn
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers
Breda/ Oosterhout
Data-analist met Audit Analytics mindset (32 uur mogelijk)
Coney
Haarlem of Rotterdam
Verspreid het nieuws
Heeft u collega's of kennissen die ook dagelijks accountancynieuws willen ontvangen?
Attendeer een kennis op deze nieuwsbrief
OVER ONS    |    ADVERTEREN    |    ABONNEREN
GEGEVENS WIJZIGEN  |  AFMELDEN