Veel voorbeelden van alternatieve toegankelijkheid van monumenten en musea deze week. Verder gaat Natuurmonumenten parkeergeld vragen aan bezoekers. Een inspirerend idee voor de gehele erfgoedsector. Want we hebben het zeker niet breed, laat ook het onlangs gepubliceerde corona-onderzoek van Erfgoed Gelderland zien. Zien we de komende weken de eerste erfgoedvoorbeelden van corona-crowdfunding? Of zijn die er al? Laat het ons weten! redactie@erfgoedstem.nl
Deze week zijn de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek dat Erfgoed Gelderland heeft uitgevoerd onder haar leden over de gevolgen van de coronacrisis. Met de resultaten van het onderzoek wil Erfgoed Gelderland, samen met andere brancheorganisaties, aandacht vragen voor de problematiek bij overheden en fondsen. De resultaten zijn te bekijken op erfgoedgelderland.nl.
Net voordat de eerste crisismaatregelen van kracht werden, zette directeur-generaal Annet Bertram op vrijdag 13 maart haar handtekening onder de jaarcijfers 2019 van het Rijksvastgoedbedrijf. Dit digitale jaaroverzicht 2019 bevat een overzicht van de mooiste resultaten van het RVB in 2019, inclusief de cijfers.
Het Werelderfgoedcomité van UNESCO heeft de jaarvergadering uitgesteld wegens het coronavirus. Het comité probeert eind dit jaar alsnog de beslissingen te nemen over de Koloniën van Weldadigheid en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
20 april 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
In Erfgoed Gezocht Junior, ontwikkeld door de RCE en de Universiteit Leiden, kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar op de computer meespeuren naar archeologische resten op de Veluwe. Zo kunnen zij een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.
SIKB heeft de uitgangspunten voor aanbestedingen voor archeologisch voorondezoek aangescherpt. De aanscherping van het dossier volgt op aanwijzingen uit het veld over mogelijke onduidelijkheden.
De start van het Fortenseizoen van 18-19 april is geannuleerd en wordt in een andere vorm opgepakt. In juni, zodra de forten hopelijk weer open mogen, zal Liniebreed een aantal campagnes inzetten om een breed publiek te bereiken.
Hoe moet een monument of museum weer open in de anderhalvemetersamenleving? Het Museum Hilversum en het Filmtheater Hilversum laten in een filmpje zien hoe zij dit willen aanpakken.
Van 25 april tot en met 3 mei 2020 is het Nationale Romeinenweek. Vanwege de coronacrisis zal deze editie zich geheel digitaal afspelen. Het volledige programma is te vinden op romeinen.nl.
In het najaar start de nieuwe NCE-opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed. Ernst van der Grijp, directeur van de Monumentenwacht Gelderland, stond aan de wieg van de opleiding, dacht mee over de inhoud van de lesstof en heeft inmiddels twee deelnemers aangemeld. "Het is geweldig dat de theorie van het vak nu goed is vastgelegd in de nieuwe opleiding."
Natuurmonumenten gaat parkeergeld vragen aan automobilisten die een bezoek willen brengen aan een natuurgebied. De opbrengst van het geld gaat naar het natuurbehoud. Een inspirerend idee voor de gehele erfgoedwereld. De coronacrisis laat zien dat de erfgoedsector niet kan teren op reserves. Nu strijden we samen tegen corona. Binnenkort is de tijd rijp om samen te strijden voor het behoud van erfgoed. Laten we onze eigen omgeving niet verwaarlozen, zodat we er nog lang van kunnen genieten, ook als we niet in quarantaine zitten.
Hanneke Masselink-Duits: "De coronacrisis zorgde voor een heuse digitale revolutie. In de kunst- en cultuursector is ‘ie al een poosje aan de gang en daar plukken we nu al wat vruchten van. In de afgelopen jaren heeft de erfgoedsector grote stappen gezet op het gebied van digitaliseren en online verbinden van collecties, aldus Digitaal Erfgoed Nederland. Nu wordt duidelijk dat ook op het gebied van het gebruiken en toepassen van innovaties op het gebied van erfgoedbeheer en beleving veel is gebeurd."
Bij opgravingen rondom kampen uit de Hitlertijd, vindt archeoloog Ivar Schute vaak alledaagse voorwerpen. "De vondsten zorgen voortdurend voor emotie", vertelt Schute in het radioprogramma 'Spraakmakers' op NPO 1. In herinneringskampen is behoefte aan zichtbare herinneringen. "Als je voorwerpen laat zien, merk je dat het bij mensen binnenkomt."
De eerste aflevering van Landmassa, een nieuwe podcast door Ariadne Onclin en Michelle Gulickx, is te beluisteren. Met een nieuwsgierige, kritische blik bespreken zij hun gedeelde interesse in de gebouwde omgeving. De onderwerpen die worden behandeld gaan over de raakvlakken tussen ruimtelijke kwaliteit, erfgoed, architectuur, stad, stedelijke structuren en landschappen.