Huis van Horus - Nieuwsbrief augustus
View this email in your browser

Online lezing De piramide van Cestia in epigrafische manuscripten en oude boekdrukken

De hernieuwde interesse in klassiek Latijnse inscripties in de Renaissance zorgde voor een grote hoeveelheid aan epigrafische corpora. Wetenschappers kwamen er echter al gauw achter dat het weergeven van epigrafische teksten op papier geen gemakkelijke taak was: inscripties zijn een combinatie van tekstuele en iconografische elementen, en om ze compleet en correct weer te geven moeten beide elementen afgebeeld worden op papier.

Antiquairs uit de 16e eeuw werden geconfronteerd met de materialiteit van epigrafische teksten en moesten een notitiewijze verzinnen die de niet-tekstuele eigenschappen van de inscripties kon vastleggen. Deze problemen werden nog relevanter toen de eerste gedrukte boekcollecties begonnen te circuleren.

In deze lezing wordt ingegaan op de wijze waarop humanisten in de 16e eeuw inscripties en hun monumenten vastlegden in hun syllogai (notitieboek voor schetsen en inscripties). Hiervoor wordt als case-study de piramide van Cestia in Rome bekeken. Hoe werd de piramide in verschillende epigrafische corpora (zowel manuscripten als print) afgebeeld?

Paloma bespreekt de verschillende moeilijkheden die wetenschappers tegenkwamen bij het transcriberen van de inscripties van de piramide, en hoe ze deze oplosten (of probeerden op te lossen). Ook wordt er gekeken naar de wijze waarop driedimensionale monumenten als de piramide van Cestia werden afgebeeld in oude boekdrukken en hoe men dacht over de piramide als een Klassiek monument.

 

Spreker: Palome Pérez Galván (Universiteit van Warwick)
Datum: donderdag 27 augustus 2020 (19-20 uur)
Locatie: Online (Zoom)
Taal: Engels
Prijs: gratis voor donateurs | €5 voor niet-donateurs

Inschrijven

Workshop Egyptisch tekenen

De Oudegyptische menselijke en goddelijke figuren uit reliëfs en schilderingen werden soms eerst geschetst met behulp van rasters en hulplijnen. Dit zorgde ervoor dat de figuren de juiste proporties en verhoudingen hadden voordat de figuren definitief op een muur werden gekerfd of geschilderd.

Tijdens deze workshop leert u over het tekenproces van Egyptische figuren en het gebruik van rasters en hulplijnen. Speciale aandacht in deze workshop krijgt het gebruik van rasters en hoe deze werden toegepast in de verschillende periodes van de Egyptische geschiedenis om een groot scala aan figuren te tekenen. Met deze informatie kunt u dan ook tijdens de workshop zelf aan de slag met de rasters om aan der hand van voorbeelden zelf verschillende Egyptische figuren te tekenen.

 

Docent: Emmely Koornstra MA
Datum: zondag 18 oktober 2020 (10-14 uur)
Locatie: Rijksmuseum van oudheden (Caesarzaal)
Prijs: €48 voor donateurs | €60 voor niet-donateurs

Inschrijven
Copyright © 2020 Huis van Horus  All rights reserved.

Redactie nieuwsbrief: Nico Staring

Our mailing address is:
info@huisvanhorus.nl

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list
Facebook
Website






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Huis van Horus · Stationsplein 42 · Leiden, 2312 AK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp