Bekijk de webversie
ALS WATERSCHAP DRAGEN WIJ BIJ AAN EEN MOOIER EN BETER MIDDEN- EN WEST-BRABANT
Van veilige dijken tot voldoende én schoon water. Dit doen we samen met anderen op een duurzame, moderne manier. Nu en in de toekomst.
In deze nieuwsbrief vind je alle hoogtepunten van december.
Veel leesplezier!
OLIEBOLLENVET: RECYCLE HET!

Het oude jaar is bijna voorbij en we staan klaar om het nieuwe jaar te vieren. Tijd voor oliebollen, hapjes en appelbeignets! Ga jij binnenkort oliebollen bakken om het nieuwe jaar te vieren? Gooi je gebruikte frituurolie dan niet door de gootsteen of de wc!

 
Het vet van de frituurolie stolt als het afkoelt. Als je frituurolie dus in de wc gooit, verstoppen de leidingen in je huis en het riool. Het schoonmaken en afvoeren van al dat frituurvet kost het waterschap jaarlijks veel tijd en geld. En misschien moet er bij jou thuis een loodgieter komen om de leidingen te ontstoppen. 

 

Wat kun je doen met de gebruikte frituurolie?
1. Laat de frituurolie afkoelen. 
2. Giet de frituurolie terug in de originele verpakking of een lege plastic fles. 
3. Breng het naar een inzamelpunt bij jou in de buurt. 

 

Het ingezamelde frituurvet wordt voor een groot deel gebruikt voor biodiesel. Zo kan bijvoorbeeld een vrachtwagen rijden met het vet van jouw oliebollen. 
 

Bekijk voor meer tips de website www.brabantsedelta.nl/oliebollenvet-recycle-het.

WATERVEILIGHEIDSRAPPORTAGE 2024: WATER EN BODEM ALS BASIS

Het komt steeds vaker voor: extreem weer. Daarom moeten onze dijken sterk blijven, goed zijn onderhouden en waar nodig sterker worden gemaakt. Dat staat in de jaarlijkse waterveiligheidsrapportage over de dijken van waterschap Brabantse Delta. 

De waterveiligheidsrapportage laat zien dat het waterschap zich inzet om aan de veiligheidsnormen te voldoen.

Het algemeen bestuur gaf de opdracht om te komen met voorstellen om toekomstige situaties van hoogwater in onze gebieden tegen te gaan. Dat is naar aanleiding van het hoogwater dat tijdens de zomer van 2021 voor grote schade zorgde in Limburg en in delen van België en Duitsland. In 2022 is een Visie Waterveiligheid gemaakt over waar het waterschap wil staan in 2120. Deze visie is in 2023 door het nieuwe bestuur goedgekeurd. De visie is bepalend voor alle acties die gaan over waterveiligheid. Het water en de bodem vormen de basis van deze plannen.

Lees het hele nieuwsbericht op de website.

NIEUWE FASE IN PRODUCTIE VAN NATUURLIJKE PLASTICVERVANGER UIT AFVALWATER
Het proefproject voor het maken van een natuurlijke plasticvervanger uit afvalwater is op 29 november succesvol afgerond. Op deze dag kreeg de natuurlijke plasticvervanger, genaamd PHA2USE, de merknaam Caleyda®. In Emmen komt een speciale fabriek waarmee Paques Biomaterials de productie van Caleyda® verder ontwikkelt en verbetert. Waterschap Brabantse Delta werkt mee aan die ontwikkeling. 

Het geheim van de natuurlijke plasticvervanger zit in het slib. Dat is het restproduct van de zuivering van huishoudelijk afvalwater. Het bestaat vooral uit bacteriën. Door de bacteriën extra voedingsstoffen te geven, maken ze extra polyhydroxyalkanoaat (PHA) aan. Die stof vormt de basis voor de natuurlijke plasticvervanger.

Waterschap Brabantse Delta was in 2013 initiatiefnemer van het project om een natuurlijke plasticvervanger te ontwikkelen. Dat gebeurde met een proefinstallatie op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Bath.

Wil je meer weten? 
Lees verder op onze website.
BRABANTSE DELTA WERKT MEE AAN PROEF OM MICROVERONTREINIGING UIT RIOOLWATER TE HALEN
Er zit steeds meer microverontreiniging zoals medicijnresten en PFAS in ons afvalwater. Als waterschap willen we dat zoveel mogelijk eruit zuiveren, zodat we schoner water teruggeven aan de natuur. Daarom werken we mee aan een pilot van waterschap Hollandse Delta. Op de rioolwaterzuivering in Dordrecht testen we het DEXSORB-filter om microverontreiniging uit rioolwater te zuiveren. Ook waterschap Zuiderzeeland en ingenieurs- en adviesbureau Witteveen+Bos doen mee aan de test.

Onze rioolwaterzuiveringen zijn ingericht om poep, plas en papier uit het water te halen. Er is geen techniek beschikbaar om PFAS en andere microverontreinigingen te verwijderen of te vernietigen. De stoffen komen daardoor samen met het gezuiverde water in het oppervlaktewater terecht. Dat kan zorgen voor schade aan het waterleven.
TECHNASIUMSCHOLIEREN ONTWERPEN ROBUUSTE DIJKEN
Hoe hoog en breed moet een dijk worden om bescherming te bieden bij extreme weersveranderingen? Dit was de opdracht die Technasiumleerlingen van scholen in de regio kregen tijdens de Robuuste dijken Challenge. 

Leerlingen van 5 middelbare scholen hebben de afgelopen maanden in groepjes een klimaatbestendige dijk ontworpen voor waterschap Brabantse Delta. De leerlingen moesten niet alleen rekening houden met de klimaatveranderingen, maar ook met de weinige woonruimte in Nederland. Een dijk kan niet zomaar 1 meter worden verhoogd, omdat deze dan aan elke kant 3 meter breder moet worden om stevig te blijven.

Dagelijks bestuursleden Karin van den Berg en Anco Sneep kozen voor het plan van de 3 vwo-klas van het Dongemond College in Raamsdonksveer. De bestuurders vonden dit plan het meest compleet en toepasbaar voor een heel gebied. In het plan wordt ook rekening gehouden met de waterveiligheid én de biodiversiteit. De tweede en derde prijs gingen naar het Markland College in Oudenbosch.

Benieuwd naar de plannen van de scholieren?
Bekijk deze op onze website.
"HOE ZWEMMEN VISSEN EEN STUW VOORBIJ?"
Hoe zwemmen vissen een stuw voorbij? Dat is wat 60 leerlingen uit groep 8 van basisschool Jan Ligthard Driecant begin december hebben onderzocht. Tijdens een gastles en een bezoek aan de bekkenvistrap bij de stuw Reuverlaan in de Reeshof in Tilburg, leerden zij hoe vissen deze vistrap gebruiken om hun weg door de natuur voort te zetten.

In de klas kregen de leerlingen eerst uitleg over wat een stuw is, waarom deze belangrijk is om het waterpeil te regelen in de sloot, en waarom deze een obstakel vormt voor vissen. Het waterschap legde uit hoe vispassages dit probleem oplossen zonder de stuw te verwijderen. Vervolgens bekeken de leerlingen de aanleg van een bekkenvistrap.
 
Een nieuwsgierige leerling vroeg: “De openingen in de schotten zijn niet in een rechte lijn. Hoe kan dat meneer?” Het antwoord: door variatie in de plaatsing van de openingen vermindert de stroming. Hierdoor kunnen vissen even uitrusten voordat ze aan de volgende trede beginnen.

De vistrap maakt het mogelijk dat vissen straks zonder moeite heen en weer kunnen zwemmen tussen de Donge in de Reeshofweide en de Oude Leij in de Dongevallei.
VIND WATERWERK DAT RAAKT BIJ WATERSCHAP BRABANTSE DELTA

Weinig is zo belangrijk als water. Dat voel je als je werkt bij waterschap Brabantse Delta. Met zo’n 870 enthousiaste collega’s dragen we elke dag bij aan veilig wonen, werken en genieten in en om het water.Ben jij op zoek naar leuk werk, fijne collega’s en belangrijk werk? Bekijk al onze vacatures en maak kennis met waterwerk dat raakt.
BEKIJK ONZE ACTUELE VACATURES