Bekijk de webversie
ALS WATERSCHAP DRAGEN WIJ BIJ AAN EEN MOOIER EN BETER MIDDEN- EN WEST-BRABANT
Van veilige dijken tot voldoende én schoon water. Dit doen we samen met anderen op een duurzame, moderne manier. Nu en in de toekomst.
In deze nieuwsbrief vind je alle hoogtepunten van november.
Veel leesplezier!
VERSTERKTE SAMENWERKING VOOR EEN VEILIGE EN GEZONDE LEEFOMGEVING IN BRABANT

De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en waterschap Brabantse Delta werken al nauw samen op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Dat doen zij om de leefomgeving in Midden- en West-Brabant veilig en gezond te houden en het milieu en water te beschermen. Deze week verstevigden directeur Alfred Arbouw en dijkgraaf Kees Jan de Vet de onderlinge samenwerking met de ondertekening van een nieuw samenwerkingsconvenant.

In dat convenant (afspraken) spreken de omgevingsdienst en het waterschap verschillende dingen af. Bijvoorbeeld dat zij samenwerken om de waterkwaliteit te monitoren, overstorten te verminderen, indirecte lozingen aan te pakken en vergunningverlening af te stemmen. De Kaderrichtlijn Water, die erop gericht is om de kwaliteit van alle oppervlaktewateren te verbeteren, is een belangrijke maatstaf. Om daar zo goed mogelijk op in te spelen, willen de partijen nog meer kennis en informatie uitwisselen. 

Lees het hele nieuwsbericht op de website.

GEBIEDSVISIE 2050 VOOR BEHOUD VAN REGTE HEIDE & RIELS LAAG
Voor het gebied rondom Regte Heide & Riels Laag is een gezamenlijke visie gemaakt. De gebiedspartners – gemeenten, waterschappen, provincie Noord-Brabant, Brabants Landschap, BPG Vereniging Landelijk Brabant, ZLTO en Brabant Water – hebben samen met bewoners en andere betrokkenen aan de visie gewerkt.

Het opgestelde plan moet het gebied beschermen en verbeteren. Dit betekent dat de natuur wordt hersteld, het gebied leefbaar moet blijven en dat de landbouw toekomstbestendig is. Uit een onderzoek van 2023 blijkt dat er maatregelen nodig zijn om de planten en dieren op de Regte Heide te beschermen. Zonder deze maatregelen zou de natuur verder achteruitgaan.

Wil je meer weten? 
Lees verder op onze website.
MAAK KENNIS MET HET NEDERLANDSE WATERLEVEN IN 'WILDERNIS ONDER WATER'
De vinpootsalamander, de Amerikaanse rivierkreeft en de boomkikker. Je komt alles over deze soorten te weten in het nieuwe seizoen van Wildernis onder Water. Deze tv-serie van de EO is vanaf 3 december te zien op NPO 2. In zes afleveringen neemt de serie kijkers mee naar de mysterieuze en verborgen wereld van onze waternatuur en zie je hoe menselijk ingrijpen de natuur helpt herstellen. Een hulp die meer dan welkom is, want de natuur boven én onder water staat flink onder druk.  

In de eerste drie afleveringen vertellen Michiel Cornelis en Calle Boot, beiden ecoloog bij waterschap Brabantse Delta, meer over de dieren en hun omgeving. Ook zie je hoe een verbindingszone in Breda ervoor zorgt dat dieren zich goed kunnen verplaatsen.

Laat je inspireren door de onder- en bovenwaterwereld in Wildernis onder Water en ontdek hoe de samenwerking tussen mens en natuur deze bijzondere ecosystemen versterkt! Vanaf 3 december om 21.00 uur te zien bij de EO op NPO 2.
NIEUWE NATUUR VAN HET BEEKDAL VAN DE WOUWERVALLEI
Maandag 25 november ondertekende Rian Govers, lid van het dagelijks bestuur, de samenwerkingsovereenkomst voor het burgerinitiatief ‘de Wouwervallei’.

Grondeigenaren gaan daar zorgen voor 5 hectare (ongeveer 10 voetbalvelden) nieuwe natuur. Dat doen zij samen met de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen, de Uilen- en Weidevogelwerkgroep, Brabants Landschap, gemeente Breda, gemeente Gilze en Rijen en waterschap Brabantse Delta. Daarnaast zorgen ze voor een klimaatbuffer bij buurtschap Langereit in het buitengebied van Gilze. Een klimaatbuffer is een lagergelegen gebied dat kan overstromen om wateroverlast op andere plekken te voorkomen.

Met de natuurlijke inrichting van de Wouwervallei verbetert de leefomgeving van dieren en planten. Bijvoorbeeld voor diersoorten zoals de kerkuil, steenuil en de boomkikker. Een ander belangrijk doel is om beter om te gaan met het veranderende klimaat. Door water langer vast te houden in de Wouwervallei, is er minder kans op wateroverlast in Bavel en Breda. Daarnaast kan er in droge periodes genoeg water zijn voor de omliggende gebieden. Ook wordt het gebied mooier en aantrekkelijker voor mensen die er willen wandelen of fietsen.

Wil je meer weten? Lees dan verder op onze website.
OTTERSPOREN IN HET MARKDAL!
De otter heeft afgelopen zomer het Markdal bezocht. Dat blijkt uit onderzoek naar DNA-sporen van de otter dat in opdracht van het waterschap is uitgevoerd. Onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) uit Vlaanderen hebben over het hele werkgebied van het waterschap watermonsters genomen. Uit de analyse daarvan heeft het instituut op enkele plekken in het water van de Hoogwatergeul (Bovenmark) DNA-materiaal van waarschijnlijk één otter aangetroffen. Of de otter nog in het Markdal verblijft, is onduidelijk. 

Het is een goed teken dat de otter het Markdal heeft bezocht. In september is namelijk de herinrichting van het zuidelijke deel van het Markdal afgerond. Hierin is ook gekeken naar een leefbaar gebied voor de otter.


Lees het hele nieuwsbericht op de website. 
LEERLINGEN DUIKEN IN DE WERELD VAN HET BAGGEREN VLAKBIJ SCHOOL
Eind oktober kregen de leerlingen van basisschool De Springplank in Fijnaart de unieke kans om van dichtbij te ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het baggeren. Samen met het waterschap beleefden zij een educatieve en avontuurlijke middag. Na de gastles in de klas bezochten de leerlingen een indrukwekkende baggerlocatie dicht bij de school.

Tijdens de gastles leerden de kinderen wat slib precies is, hoe het in de sloten terechtkomt en waarom het belangrijk is om sloten te baggeren. Baggeren is het weghalen van slib van de bodem van watergangen zoals sloten en beken. Dit slib bestaat uit kleideeltjes, plantenresten en soms zwerfvuil en zorgt ervoor dat sloten niet meer goed doorstromen. Door te baggeren verbeteren we de waterkwaliteit en zorgen we voor een goede water aan- en afvoer.

Op de baggerlocatie mochten de kinderen zelfs het slib voelen. “Wauw, het is een zacht, zwart hoopje smurrie dat voelt als snot,” riepen enkele enthousiaste kinderen uit.
VIND WATERWERK DAT RAAKT BIJ WATERSCHAP BRABANTSE DELTA

Weinig is zo belangrijk als water. Dat voel je als je werkt bij waterschap Brabantse Delta. Met zo’n 870 enthousiaste collega’s dragen we elke dag bij aan veilig wonen, werken en genieten in en om het water.Ben jij op zoek naar leuk werk, fijne collega’s en belangrijk werk? Bekijk al onze vacatures en maak kennis met waterwerk dat raakt.
BEKIJK ONZE ACTUELE VACATURES