Bekijk de webversie
ALS WATERSCHAP DRAGEN WIJ BIJ AAN EEN MOOIER EN BETER MIDDEN- EN WEST-BRABANT
Van veilige dijken tot voldoende én schoon water. Dit doen we samen met anderen op een duurzame, moderne manier. Nu en in de toekomst.
In deze nieuwsbrief vind je alle hoogtepunten van de maand oktober.
Veel leesplezier!
VIJFTIEN KILOMETER REGIONALE DIJKEN WEER VEILIG EN STERK!

Op 9 oktober was de feestelijke oplevering van het project Verbetering Regionale Keringen van waterschap Brabantse Delta. Na ruim anderhalf jaar hieraan te hebben gewerkt, voldoen de regionale keringen (dijken) in ons gebied weer aan de waterveiligheidsnormen. Deze veiligheidsnormen zijn opgesteld door de provincie. De verbetering is de afgelopen jaren niet onopgemerkt gebleven. Ruim 80 stakeholders in de gemeenten Steenbergen, Etten-Leur, Moerdijk, Breda en Drimmelen hielden het project in de gaten.

Lees het hele nieuwsbericht op onze website.

VERBETERDE WATERKWALITEIT BINNENSCHELDE MOGELIJK STAP DICHTERBIJ
Het zuiveren van het water uit het Volkerak-Zoommeer en de Binnenschelde is mogelijk één van de oplossingen voor een betere waterkwaliteit in de Binnenschelde. De waterkwaliteit is niet alleen belangrijk voor de planten en dieren die in en om de Binnenschelde leven, maar ook voor iedereen die gebruikmaakt van het water.

De waterkwaliteit van de Binnenschelde is al jaren een aandachtspunt door de grote hoeveelheid blauwalg en poepbacteriën (E.coli). Voor het behouden van de natuur, een goede gezondheid, recreatie en woningbouw, moet de waterkwaliteit goed zijn. Met het zuiveren van het water hopen de gemeente Bergen op Zoom, provincie Noord-Brabant en waterschap Brabantse Delta dichter bij de juiste oplossing te komen.

Meer weten over dit nieuws?
Lees verder op onze website.
WATERSCHAP IS AAN HET WERK OM DOELEN KADERRICHTLIJN WATER (KRW) TE HALEN
Het algemeen bestuur vindt dat het waterschap er alles aan moet doen om de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te behalen. Het doel is om schoon en gezond water te houden in de sloten, beken, meren, vijvers en rivieren en het grondwater. Soms moeten daarvoor grote maatregelen worden ingezet, zoals onteigening en gedoogplicht.

Bij onteigening mag het waterschap grond kopen van een grondeigenaar, als de grondeigenaar een maatregel zelf niet uit wil voeren. Dat mag alleen als het waterschap kan uitleggen dat de gronden écht nodig zijn voor het op snel uitvoeren van de taken van het waterschap.

Met gedoogplicht kan het waterschap eigenaren verplichten toe te staan dat het waterschap activiteiten op hun gronden uitvoert.


In sommige gevallen krijgen de eigenaren hierdoor een hogere vergoeding voor de gronden waar het waterschap een beroep op doet.

Meer weten? Bekijk het nieuwsbericht.
WATERSCHAP BRABANTSE DELTA START GROTE WERKZAAMHEDEN IN HOEVEN
Het laatste onderdeel van de vernieuwing van de afvalwaterpersleiding (AWP) staat op het punt te beginnen. De vernieuwing ligt bij het leidingknooppunt Hoeven.

De vernieuwing bestaat uit een aantal onderdelen. Het leidingwerk onder de grond wordt verlegd en verbeterd. Daarna worden het persstation en de druktoren gesloopt. Na afloop van de werkzaamheden is de kracht van de AWP vergroot, neemt het energieverbruik af en wordt het onderhoud minder. Eind 2025 is de vernieuwing waarschijnlijk klaar.
TERUGBLIK WERKBEZOEK NATURA2000-GEBIEDEN WEST-BRABANT
Op 9 oktober bezochten vertegenwoordigers van verschillende ministeries en een aantal regionale bestuurders de Brabantse Wal en het Markiezaatsmeer. Dit gebeurde op uitnodiging van waterschap Brabantse Delta en provincie Noord-Brabant om aandacht te vragen voor de mogelijkheden en vraagstukken in het gebied. En om, ondanks de onzekerheden en moeilijkheden van dit gebied, verder te gaan met de aanpassingen.

Het gebied is 4.874 hectare groot (meer dan 9.000 voetbalvelden) en heeft unieke kwaliteiten en een unieke ligging. Dat zorgt voor uitdagingen. Zo is er veel verdroging en te veel stikstof. “We willen Brabant ontwikkelen in meer harmonie met natuur, milieu en landschap en met een duurzaam perspectief voor onze Brabantse ondernemers. Daarom moeten we op zoek naar een nieuwe balans. Die balans vinden we alleen door elkaar op te zoeken zoals hier op en aan de voet van de Brabantse Wal en door samen te werken”, zegt Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en Gebiedsgerichte aanpak).


Lees het nieuwsbericht op onze website.
STANDHAZENSEDIJK FEESTELIJK OPGELEVERD
14 oktober werd de Standhazensedijk weer opengesteld voor fietsers en wandelaars. Deze dijk werd versterkt en is weer hoogwaterveilig. De dijk werd feestelijk heropend door dagelijks bestuurder Anco Sneep (waterschap Brabantse Delta) en directeur Eric Withaar (Hoogwaterbeschermingsprogramma) met het doorknippen van het lint.

De dijkversterking bestaat uit meerdere aanpassingen, bijvoorbeeld het plaatsen van een heavescherm. Dit is een verticaal scherm van gerecycled kunststof dat in de dijk is geplaatst. Door het plaatsen van het heavescherm wordt piping voorkomen. Dit is een verschijnsel dat er water onder de dijk doorstroomt dat zand meeneemt en daarmee de dijk verzwakt.

Daarnaast zijn de bermen opgehoogd en is er gaas geplaatst. Hiermee wordt de dijk beschermd tegen gravende dieren zoals bevers. De dijk is versterkt over een lengte van zo'n 750 meter en is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. 
START AANLEG BEKKENVISTRAP BIJ STUW REUVERLAAN IN DE REESHOF
Op maandag 30 september is waterschap Brabantse Delta begonnen met de aanleg van een bekkenvistrap bij de stuw Reuverlaan in de Reeshof. Zodra deze vistrap klaar is, kunnen vissen makkelijker door de Dongevallei heen en weer zwemmen. De aanleg van de bekkenvistrap duurt ongeveer acht weken.

Zoetwatervissen trekken vaak stroomopwaarts naar kleinere en plantenrijke wateren om ze zich voort te planten. Bij een stuw stopt echter hun natuurlijke trektocht. De stuw is belangrijk, omdat deze het water in de Dongevallei op peil houdt. Daarom legt het waterschap een bekkenvistrap aan om vissen een vrije doorgang te bieden. 

Een bekkenvistrap is een soort trap voor vissen. Om de stuw wordt een smal beekje gegraven met drempels, de 'trappen'. Elke drempel is een schot met een opening. Door de openingen in de drempels ontstaat een ‘lokstroom’. Zo voelen vissen instinctief aan dat ze door deze openingen verder kunnen zwemmen.
VIND WATERWERK DAT RAAKT BIJ WATERSCHAP BRABANTSE DELTA

Weinig is zo belangrijk als water. Dat voel je als je werkt bij waterschap Brabantse Delta. Met zo’n 870 enthousiaste collega’s dragen we elke dag bij aan veilig wonen, werken en genieten in en om het water.Ben jij op zoek naar leuk werk, fijne collega’s en belangrijk werk? Bekijk al onze vacatures en maak kennis met waterwerk dat raakt.
BEKIJK ONZE ACTUELE VACATURES