Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de Bibliotheek!  
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bekijk of deel deze nieuwsbrief online.
jaargang 5
Met deze digitale nieuwsbrief informeren we je over nieuws en activiteiten in de Bibliotheek Schiedam.
Wil je de nieuwsbrief niet ontvangen? Dan kun je je afmelden via de link onderaan.
Nieuwe directeur Martje van Nes:
'De kop is eraf!'
De kop is eraf! Ik ben begonnen als directeur-bestuurder van jullie bibliotheek. Nu is het vooral inlezen en kennismaken, maar ik hoop straks alle leden regelmatig in één van onze locaties tegen het lijf te lopen. Ik werk al mijn hele leven voor organisaties met een maatschappelijke relevantie. Het maakt een organisatie echt onderdeel van de samenleving, biedt ontplooiingskansen en maakt mensen rijker. Met man en 3 (tiener) kinderen woon ik om de hoek, in Rotterdam-West. Ik ben dol op Schiedam. En ik lees heel graag, dus vanaf nu vind je mijn persoonlijke boekentips (laatste item) terug in deze nieuwsbrief!
BoekStartdag op 1 juni met advies & 'Ukkie Lezen'
Zaterdag 1 juni is het BoekStartdag in de bibliotheek in de Korenbeurs. Samen lezen en verhaaltjes vertellen versterkt de band met je kleintje. Onderzoek laat zien dat kinderen die als baby zijn voorgelezen, later beter worden in taal. De bibliotheek laat (groot)ouders ontdekken welke leuke boeken we voor de jongste kinderen in huis hebben. Verder is er een speciale demonstratie van het Ukkie Lezen van 14.00 - 14.30 uur in de Beurszaal. (Groot)Ouders met baby’s en dreumesen kunnen dan zelf ervaren hoe speciaal zo’n voorleesmoment is. Spelenderwijs komen ze in aanraking met boekjes, liedjes, spelmaterialen en versjes. Kom je ook?
Basistraining taal-
vrijwilligers start 18 juni
De Bibliotheek Schiedam start 18 juni met een nieuwe basistraining voor taalvrijwilligers. Wil jij in Schiedam taalcoach worden of misschien een leesclub begeleiden, dan kun je je voor deze training aanmelden. Taalcoach Cees volgde de training een paar jaar geleden: ‘’De begeleiding is echt fantastisch, ik kan niet anders zeggen. Wat ik er vooral leuk aan vind is… je wordt weer wat relevanter. Je moet toch wat gaan doen natuurlijk, je kan niet stil gaan zitten na je pensioen!” De training (4 bijeenkomsten) wordt gegeven door professionele taaldocenten. Iets voor jou? Bel de bieb op telefoonnummer 010 - 714 63 00.
Ben jij er ook bij?
Schiedamse Poetry Slam
Rappers, spoken word-artiesten, sonnetschrijvers en ander taalperformers hebben zich massaal ingeschreven voor de Schiedamse Poetry Slam, het jaarlijks terugkerend literair spektakel in de bibliotheek in de Korenbeurs. De voorrondes zijn op 5 en 19 juni en op 3 juli is het tijd voor de zinderende finale!
Poetry Slam is een internationaal bekend concept. In voorgaande jaren was de Schiedamse Poetry Slam een doorslaand succes. Dat is mede te danken aan de buitengewoon goede sfeer, enthousiast publiek en de vele talenten die meedoen.

In beide voorrondes worden twee deelnemers geselecteerd voor de finale. De winnaar van de finale wordt afgevaardigd om Schiedam te vertegenwoordigen in de landelijke finale: het NK Poetry Slam. De landswinnaar stroomt vervolgens door naar het Europees Kampioenschap én wellicht het WK. Het publiek bepaalt wie van de deelnemers de winnaar wordt, dus reserveer je (gratis!!) kaartje op de website!
Woensdag 5 juni: Voorlezen kinderboerderij
Kom met je kind genieten van leuke dierenverhalen bij Kinderboerderij 't Hoefblad. De Voorleesbrigade leest iedere eerste woensdag van de maand mooie boerderij- en dierenverhalen voor. Bij mooi weer zitten we buiten op strobalen tussen de boerderijdieren, bij slecht weer gaat het voorleesmoment niet door. Houd daarvoor altijd onze website in de gaten! Schuif gerust aan tussen 14.00 en ongeveer 14.30 uur!
Kom naar 't Schie Café in de Korenbeurs op 6 juni
Schiedam dankt haar naam aan de Schie. Hoe belangrijk was deze rivier voor de stad? Wat is haar betekenis? En welke toekomst ligt er in het verschiet? In het Schie Café komen deze onderwerpen aan bod. En nog veel meer. Het belooft weer een levendige avond te worden met diverse inspirerende sprekers zoals beeldhouwer David Bade, interactie met de zaal door moderator Léon van Geest én muziek. Reserveer je gratis plek online!
Schiedamse Lena finalist
in Nationale Voorleeswedstrijd
Tivoli in Utrecht stond op zijn kop: 12 finalisten lieten zich van hun beste kant horen tijdens de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. De zaal zat bomvol en na het laatste optreden, door onze ‘eigen’ Schiedamse Lena Plotnik Pinho, was de spanning om te snijden. Volgens de aanwezige Schiedamse supporters deed ze het ‘’fantastisch''. Helaas greep ze naast een podiumplaats, maar de bieb is ontzettend trots op Lena, die een ware ambassadeur voor leesplezier is!
Nieuwsgierig: zijn er leesclubs in Schiedam?
Drie leesclubs in Schiedam lenen hun boeken bij de bibliotheek. De bibliotheek kent deze clubs en staat hen met advies en boeken bij; een plezierige samenwerking. Maar er zijn vast meer mensen die geregeld samenkomen om gelezen boeken te bespreken. Het Literair Gezelschap en de Bibliotheek Schiedam zijn benieuwd naar de leesclubs in onze stad. We willen deze leesclubs vragen contact met ons op te nemen, zodat we een compleet overzicht krijgen. Mail ons de naam, contactpersoon en e-mailadres van de leesclub en wie weet wat we voor elkaar kunnen betekenen!
Lukt het inloggen niet? Kom naar het spreekuur!
Eind mei heeft de bibliotheek een nieuw inlogsysteem in gebruik genomen. Vanaf nu kun je met één account inloggen bij je eigen bibliotheek, een andere bibliotheek en ook bij de online Bibliotheek. Heel handig dus! Weet je je inloggegevens niet meer of ben je je wachtwoord vergeten? Geen probleem, we helpen je graag verder! Kom naar het digitaal spreekuur, bekijk daarvoor de online Agenda van het DigiTaalhuis! Je kunt er natuurlijk ook iets vragen over het gebruik van je mobiele telefoon, laptop, tablet, e-reader, DigiD of het gebruik van een website. Kom langs en we gaan met je vraag aan de slag!
Bereid je voor op de Europese Verkiezingen op 6 juni
Verkiezingskrant in gewone taal
Op donderdag 6 juni 2024 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Voor mensen die lezen en schrijven moeilijk vinden, is een Verkiezingskrant in gewone taal gemaakt. In deze krant staat in begrijpelijke taal uitgelegd waar de verkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en wat het Europees Parlement doet. De krant is gemaakt door Stichting Lezen en Schrijven in samenwerking met ProDemos. Je kunt 'm ophalen in de bibliotheek of downloaden op onze website!
NAH-café in de Nieuwe Harg op vrijdag 28 juni
Speciaal voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) is het NAH-café in de vestiging de Nieuwe Harg van start gegaan. Op vrijdag 28 juni ben je welkom tussen 10:30 en 12:00 uur. Onder het genot van een kop koffie en/of thee kunnen lotgenoten praten over hun ervaringen en wat hun zoal bezighoudt. Kom alleen of met je partner, mantelzorgers en/of naasten. Gratis!
Ontdek je filosofische denkhouding in de bieb!
De Bibliotheek Schiedam organiseert in samenwerking met het Denklokaal Rotterdam dit jaar op 4 zondagen een filosofisch groepsgesprek over een actueel thema. In juni gaan we dieper in op het thema (vrije)Tijd, zodat we aansluiten bij het thema van de aankomende zomervakantie. Zet je hersenen zondag 30 juni aan het werk en ontdek jouw filosofische denkhouding.
Ook dit is de moeite waard...
 
Wat vind je van deze nieuwsbrief?
Contact
Volg ons
de Bibliotheek Schiedam | www.debibliotheekschiedam.nl
Voldoet de nieuwsbrief niet aan je wensen of wil je je afmelden? Klik dan op één van de links hieronder.