Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de Bibliotheek!  
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bekijk of deel deze nieuwsbrief online.
jaargang 5
Met deze digitale nieuwsbrief informeren we je over nieuws en activiteiten in de Bibliotheek Schiedam.
Wil je de nieuwsbrief niet ontvangen? Dan kun je je afmelden via de link onderaan.
Ontdek wat je allemaal kan!
Misschien heb je 'm al op tv voorbij zien komen... Deze weken lanceren alle Nederlandse biblotheken een campagne in de media om het publiek te laten zien wat je allemaal kan doen in de bibliotheek. Met in de hoofdrol een wijze octopus...
Bij de bibliotheek draait het niet meer alleen maar om boeken. Maar dat wist je als lezer van deze nieuwsbrief natuurlijk al lang! Er is voor iedereen wat te ontdekken, oefenen en leren in het aanbod van de bibliotheek. En wil je kans maken op zo'n schattige pluchen octopus (we hebben er 3 😀), laat ons dan -in een paar zinnen- weten waarom je zo'n fan bent van de bieb! We zijn benieuwd!
Eerste zaterdagmiddag van de maand: voorlezen in de Korenbeurs!
Kinderen, klein en groot, vinden het heerlijk om te worden voorgelezen. De bibliotheek organiseert voor alle liefhebbers iedere eerste zaterdag van de maand een voorleesmoment in de Korenbeurs. Tussen 15.00 - 15.30 uur duiken we in verhalen, liedjes en boeken. Zaterdag 7 september zit de Voorleesbrigade weer klaar. Kom je ook?
Jaarlijkse Cultuurdag: alle bibliotheeklocaties gesloten op 12 september
Op donderdag 12 september organiseert de Bibliotheek Schiedam de Cultuurdag. Alle medewerkers genieten van deze jaarlijkse personeelsdag en daarom zijn de vestigingen gesloten; ook het café! Je kunt wel online terecht in de online Bibliotheek. Vrijdag 13 september staan we weer voor je klaar in de Nieuwe Harg, de Korenbeurs en de Klinker.
Extra aandacht voor laaggeletterden
Week van lezen en schrijven
Zondag 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. Tevens de start voor de Week van lezen en schrijven. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Om ervoor te zorgen dat zij allemaal aan de samenleving mee kunnen doen, besteedt de bibliotheek iedere week aandacht aan het ontwikkelen van taal- en basisvaardigheden.
Ons DigiTaalhuis helpt Schiedammers die hiermee moeite hebben en biedt bijvoorbeeld de volgende hulp en ondersteuning:
  • Digicoaching en taalcoaching
  • Computercursussen
  • Spreekuren en Informatiepunt Digitale Overheid
  • Intakegesprekken met anderstaligen waarbij op maat wordt doorverwezen
  • Lees- en schrijfvaardigheden voor Nederlandstaligen
  • Zelfstandig Nederlands oefenen op de computer met een docent
  • Taalcafés waarbij vrijwilligers met anderstaligen oefenen d.m.v. gesprekken
  • Leesles, met elkaar begrijpend lezen in het Nederlands
Ken jij iemand die moeite heeft met de basisvaardigheden? Breng ze in contact met het DigiTaalhuis!
Jeugdboeken in 't Pools, Turks, Arabisch en Engels!
Wist je dat onze meertalige jeugdcollectie 📚in de Korenbeurs groter en groter wordt? De stapel boeken in het Pools, Arabisch, Engels en Turks groeit gestaag. En soms zitten er superhandige boeken in 2 talen bij. Dan kan je voorlezen in het Pools, maar staat de Nederlandse vertaling op dezelfde bladzijde. Zo wordt je kind helemaal een multitalent! In welke taal je voorleest maakt niet uit, als je maar voorleest! Kom langs en neem eens het boek 'Lappa gaat naar school' mee.
Taalcoaches gezocht, training start 24-09
De bibliotheek zoekt taalcoaches. Als vrijwillig taalcoach ondersteun je andere Schiedammers bij het oefenen met het lezen, schrijven, luisteren of spreken van de Nederlandse taal. Uiteraard volg je eerst een training. De eerstvolgende start op 24 september. Meld je aan! Stuur een e-mail naar vrijwilligers@debibliotheekschiedam.nl. Langskomen of bellen kan ook; 010-7146300. Vrijwilligers krijgen een gratis abonnement van de bibliotheek!
14/15-09: Open Monumentendagen
Lezing Huib Sneep over binnentuin
Tijdens de Open Monumentendagen in het weekend van 14 en 15 september kun je op ontdekkingsreis gaan in je eigen stad! Dit jaar worden de verhalen van de monumenten verteld onder de noemer 'Onderweg!'. In Schiedam zijn maar liefst 38 monumenten toegankelijk voor het publiek, waaronder de Korenbeurs.
Zondag 15 september (13:00 – 14:00 uur) zal Huib Sneep samen met Gideon Peele van het Schiedamse architectenbureau ARD / AtelierRuimDenkers vertellen hoe de binnentuin in de Korenbeurs tot stand gekomen is. Ze zullen vooral dieper ingaan op het verbindende aspect van groen in het stadsleven en welk effect beplanting kan hebben op een ruimte. De toegang is gratis!
Social City Walk Schiedam op 19 september
Als je de Nederlandse taal leert, dan is het essentieel om de spreekvaardigheid te oefenen. Tijdens de Social City Walk Schiedam kun je dat al wandelend doen. Op een leuke, gezonde en actieve manier oefen je het Nederlands én je ontmoet andere nieuwkomers en expats. Deze keer zijn er drie startlocaties. Waar je start, daar eindig je ook. Halverwege krijg je een kopje koffie of thee aangeboden. Meer info op de website!
Gerben de Bruijn: Boekverkoper van het Jaar
Gerben de Bruijn, eigenaar van de Schiedamse boekhandel Post Scriptum in winkelcentrum Hof van Spaland, is door Stichting Elspeet uitgeroepen tot Boekverkoper van het Jaar 2024-2025. De jury noemt de Schiedammer ‘een enthousiaste, goede ondernemer én een grote boekenkenner’. De Bruijn noemt de overwinning een enorme eer: "Een gevoel van waardering voor wat we hier doen."
- de Korenbeurs, donderdag 26 september -
Literair Café: Kamagurka
We openen dit seizoen met een bijzondere gast. Op donderdag 26 september treedt Kamagurka op in het Literair Café. Belgisch cartoonist, theatermaker, televisiemaker en zanger brengt zijn show Kamagurka op café.

Kamagurka is een absurdist 'pur sang' met vele talenten. Hij is absurdist, cartoonist, comedian en nog zoveel meer. Al zijn talenten verenigen zich deze avond op het podium. Hij brengt een show in 2 delen en nadien kan je ook nog zijn gesigneerde boek aanschaffen. Kamagurka blijft na afloop natuurlijk nog even hangen, want dat is de mores in het café, nietwaar? Koop snel je kaarten!
Bibliotheek is op zoek naar fotomodellen; iets voor jou? Meld je aan!
Heb je altijd al een model willen zijn, of ken je iemand die dat leuk zou vinden? Meld je aan bij de bieb, want wij gaan onze beeldbank updaten. Om aansprekende foto’s te kunnen maken, zouden we erg geholpen zijn als we daarvoor echte ‘modellen’ kunnen gebruiken (op vrijwillige basis). De bibliotheek wil een brede afspiegeling laten zien van Schiedammers. We zorgen voor 'n leuke en gezellige fotosessie. Doe je mee?
S'Culture Clup Festival voor Schiedamse jongeren
In de tuin van de Grote Kerk organiseert jongerenorganisatie I’ve Got The #Power (in samenwerking met o.a. de Brandersfeesten en de Bibliotheek Schiedam) het S’Culture Clup Festival op vrijdag 27 september. Dit gratis festival laat Schiedamse jongeren (12-18 jaar) op een toffe, laagdrempelige en relaxte manier kennismaken met het culturele aanbod van de stad, zodat ze ontdekken wat daarvan goed bij hen past!
Ook dit is de moeite waard...
 
Wat vind je van deze nieuwsbrief?
Contact
Volg ons
de Bibliotheek Schiedam | www.debibliotheekschiedam.nl
Voldoet de nieuwsbrief niet aan je wensen of wil je je afmelden? Klik dan op één van de links hieronder.