Een fatale ondeugende streek in Groningen. Een overlevende vertelt over hoe hij zijn vrienden verloor in de Tweede Wereldoorlog na wat onschuldig kattenkwaad. Een zware last die hij zijn hele leven meesleurde. Daarnaast is ook de nieuwe TV-aflevering over het ondergewaardeerde VMBO uitgezonden. Het VMBO verdient meer lof. Verder in deze nieuwsbrief: gezamenlijk diëten, hoe roken ongezond werd, fietsen op de rijbaan en meer…
 
 

Oorlog op locatie: Marum
YouTube: De Schatkamer van Andere Tijden

Oorlog op locatie: Marum


 
Een kwajongensstreek met grote gevolgen. Het is een tragisch verhaal uit het Groningse Marum waarin zestien jongens na een vlaag van baldadigheid worden opgepakt. Maar de jongen die de streek had bedacht, overleeft het. Foppe neemt het de rest van zijn leven mee. Kijk de nieuwe aflevering van Oorlog op locatie terug via de link.
 
Bekijk online
 


Miljonairs van de toekomst

Miljonairs van de toekomst


 
Het VMBO bestaat 25 jaar. Maar het jubileum is niet per sé reden tot grote vreugde; het schooltype kampt met een imagoprobleem. De opleiding geldt voor veel mensen als minderwaardig, ouders en kinderen mikken liever op ander, zogenaamd hoger onderwijs. Terwijl de maatschappij nu juist staat te springen om praktisch opgeleide vakmensen. En zij misschien dan wel de beter betaalde miljonairs van de toekomst worden. Kijk de aflevering terug via de link.
 
Kijk terug
 

Oorlog op locatie
 
Loslopende dieren in de stad. Wat gebeurde er met de Rotterdamse Diergaarde tijdens het bombardement? Zie het in de vorige aflevering van Oorlog op locatie.

Oorlog op locatie

 

Artikelen

Lijnen
 

Lijnen

 
 
We zijn te dik en we zitten te veel. Het is een bittere pil om te slikken, maar de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht. Medicijnen als Ozempic en Saxenda kunnen overgewicht terugdringen. Deze afslankpillen remmen de eetlust en zijn volgens deskundigen effectief en betrouwbaar. Ook in de 20ste eeuw hadden we last van de symptomen van de welvaartsmaatschappij. Afslankclubs werden opgericht om groepsgewijs te diëten en vrouwenbladen stonden vol met afvaltips. Ook schoten wondermiddelen en wonderdiëten als paddenstoelen uit de grond. Trilplaten, plastic zweetpakken, afslankkoekjes, -drankjes en -pillen en het sherry- en brooddieet. Alles om zo snel en gemakkelijk mogelijk die extra kilo’s te verliezen. Toch hadden al die wondermiddelen een ding gemeen, ze waren niet houdbaar. Crash-diëten hielpen een jojo-effect in de hand. Zo bleek dan toch weer dat een gebalanceerd dieet, genieten met mate en regelmatig bewegen de beste remedies waren voor een gezond leven. Bekijk de geschiedenis van lijnen via de link.
 
Bekijk de aflevering
 

Fietsen op de rijbaan?

Fietsen op de rijbaan?

Het aantal fietsdoden is in de afgelopen jaren tot een zorgelijk recordhoogte gestegen. Fat- en e-bikes en drukke wegen zijn in steden vaak de boosdoeners. Snelheid verminderen en een betere infrastructuur, dat is de oproep. In Amsterdam wordt inmiddels getoetst of e-bikes niet beter op de rijbaan kunnen fietsen. In de jaren 70 waren er eveneens veel fietsongelukken. Toen ging het echter over de afwezigheid van fietspaden. Fietsers reden onbeschermd zigzaggend tussen de auto’s door. Fietspaden werden massaal aangelegd en moesten als veilige fietshavens dienen, iets wat het inmiddels niet meer lijkt te zijn. Gaan we dan toch weer massaal op de rijbaan fietsen? Zie in de Andere Tijden special hoe het stalen ros het vervoersmiddel van de Nederlander werd.

Bekijk de aflevering
Chief Whip op ieders lip

Chief Whip op ieders lip

Vroeger werden baby’s als het ware geboren met een sigaret in de mond. Reclames als Met een Northstate sigaret word je wel honderd jaar, Altijd trek in Old Mac en Chief Whip op ieders lip moesten het volk ervan overtuigen dat roken goed, zelfs gezond, voor je was. Maar de lof ter tabak werd doorbroken en Groningse tabaksproducent Niemeyer ging met de billen bloot. Roken was toch wél slecht voor de gezondheid. De halvaret, een nicotine-arme sigaret, en het stippenplan maakten Niemeyer succesvoller dan ooit. Nu worden sigaretten steeds duurder, zijn vapes met smaakjes niet meer verkrijgbaar en blijken die vapes bovendien veel schadelijker te zijn dan gedacht. Zie via de link waar onze verslaving vandaan komt en hoe de gezondheidsovertuigingen van de sigaret in rook opgingen.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Oudheid in Leiden

Oudheid in Leiden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden opende deze week twee gloednieuwe tentoonstellingen! Badhuizen en luxe Mediterrane landhuizen vond je niet alleen aan de Middellandse Zee. In ons Limburg stonden tweeduizend jaar geleden ook honderden Romeinse villa’s. En in de Italiaanse stad van de godinnen, Paestrum, kwam er vanaf 600 v.Chr. een multiculturele samenleving op gang. Ontdek die dynamische geschiedenis aan de hand van archeologische vondsten. Zie de tentoonstellingen Paestrum en Romeinse villa’s in Limburg nu in Leiden.

Meer informatie
 
Final Account

Final Account

Interviews met oud-nazi’s. In deze heruitgezonden documentaire gaat Luke Holland in gesprek met ruim driehonderd Duitsers en Oostenrijkers die het Derde Rijk bewust hebben meegemaakt en aan de kant van de nazi’s stonden. Leden van de Hitlerjugend, SS’ers, bewakers van concentratiekampen en toeschouwers doen hun verhaal in een ontwapenend gesprek. Hoe gaan zij om met hun foute verleden? Zie Final Acount donderdag 2 mei op NPO2.

Meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom is oranje de kleur van Nederland?

Dit weekend kleurde Nederland oranje. Koningsdag werd weer volop gevierd. Samen volledig in het oranje gekleed eropuit trekken kan zorgen voor een groot saamhorigheidsgevoel en nationale trots. Maar waarom zijn we eigenlijk gehuld in oranje? NPO Kennis legt het uit in deze story.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 28 april 2024 - 10.00 uur - NPO Radio 1

Herrie om twee minuten stilte: protest over de Dodenherdenking
Op 4 mei herdenken we de doden en dat doen we in stilte, bewaar je protesten voor een ander moment. Dat stelde Frans Timmermans onlangs, in een essay voor Vrij Nederland. Veel Nederlanders zullen dat met Timmermans eens zijn, maar tegelijkertijd is het een feit dat onze Dodenherdenking zoals hij nu is juist het product is van eerdere protesten. En ook dit jaar bestaat de kans dat er op 4 mei geprotesteerd zal worden.

Hoe die herdenking tot stand kwam, en wat die ons toont over de Nederlandse herinneringscultuur, daarover is historica Maud van de Reijt te gast. Ze schreef eerder het boek Zestig jaar herrie om twee minuten stilte.

Verder in OVT
• De geschiedenis van de rookworst
• De eerste Nederlandse narcoticabrigade
• Het verschil tussen antizionisme en antisemitisme
• Boeken met Nadia Bouras
• En meer…

Vorige keer in OVT
• De Russische ‘gehaktmolentactiek
• 50 jaar sinds de Anjerrevolutie
• Detentiekampen op Cyprus
• Van World Press Photo tot piëta
• De column van Abdelkader Benali
• Historische boeken met Sanne Frequin
• En meer…
 
Luister de laatste aflevering
 

Gezocht: Respondenten voor onze enquête!
 

Gezocht: Respondenten voor onze enquête!

 
 
Als online redactie streven we ernaar om beter aan te sluiten op YouTube, met als doel meer jongvolwassenen tussen 18 en 24 jaar te bereiken. Daarom hebben we een enquête opgesteld om inzicht te krijgen in jullie wensen en behoeften. Als je binnen deze leeftijdscategorie valt of iemand kent die dat doet, zouden we het zeer waarderen als je onze enquête zou willen invullen. Het kost slechts 5 minuten van je tijd en zou ons enorm helpen.
 
Link naar enquête
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.