Bekijk dit bericht in je browser

In 2023 bruiste het Kasteel van Gaasbeek opnieuw van leven na drie stille jaren van restauratie. Met trots blikken we terug op de meer dan 40.000 bezoekers die ons hun liefde voor deze plek toonden.

Intussen maken we ons klaar voor een feestjaar. Al een eeuw lang ontvangt dit toevluchtsoord bezoekers met open armen. De ideale gelegenheid om onze collectie opnieuw te verwelkomen en tentoon te stellen in een nieuwe scenografie. We nodigen ook diverse hedendaagse kunstenaars uit om zich te laten inspireren door het kasteel, de collectie en de vele verhalen om zo een verrijkende blik te bieden op onszelf en de wereld rondom.

Het is al bijna één jaar dat ik als directeur mag werken op deze paradijselijke plek met een team dat zich vol toewijding en passie inzet. Een team dat vol verwachting uitkijkt naar jullie (terug)komst in de lente.

We klinken alvast op een sprankelend 2024!

Van harte,
Isabel Lowyck
 
Dit jaar bestaat het Kasteel van Gaasbeek honderd jaar als museum. Het werd op 11 februari 1924 voor het eerst opengesteld voor het publiek. De laatste markiezin van het kasteel, Marie Arconati Visconti, had het twee jaar eerder geschonken aan de Belgische Staat met als uitdrukkelijke wens het gebouw en zijn collectie tentoon te stellen. Ze overleed kort daarna en heeft de opening helaas niet meer mogen meemaken. Dankbaar proberen wij haar levenswerk te eren en verder te zetten.

Op de gedenkplaat die werd ingehuldigd in de binnentuin van het kasteel, prijken volgende woorden:

Dit kasteel, eens toebehorend aan Lamoral, Graaf van Egmont,
voorstander der vrijheid van zijn land, werd door markiezin
Arconati Visonti, geboren Marie Peyrat (1840 - 1923), aan het Belgisch
volk, verdediger van het volkenrecht, als blijk van erkentelijkheid en
bewondering geschonken. Deze gift werd voor altijd op 18 augustus
1922 aanvaard door Z.M. Albert, Koning der Belgen, de heer Eugene
Hubert was toen minister van Kunsten en Wetenschappen.

///

Fragment uit glasplaat, collectie Kasteel van Gaasbeek, s.d., gedigitaliseerd
dankzij het GIVE-glasplatenproject van Meemoo (2023)
Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat 40
1750 Lennik (Gaasbeek)

Uitschrijven