‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
11. OKTOBER 2024
 
Niels Holst
Journalist, digital forsideredaktør
 
Kristiane Dicte Wedel
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Nyhedsoverblikket handler i dag om, at der er beslaglagt mere end dobbelt så mange opioidpiller i den første halvdel af 2024, som der blev i hele 2023. Det handler også om, at regeringen vil sløjfe muligheden for at patienter hos private tandlægeklinikker kan klage over deres behandling som led i planen om at skære 1.000 statslige stillinger væk.  
  Det handler også om, at det israelske militær har angrebet det centrale Beirut i nat, hvor 22 meldes dræbt og over 100 er såret. Og om at 12 personer er døde, efter at orkanen Milton har ramt Florida, hvor tornadoer har bidraget til nogle af de mest voldsomme ødelæggelser.  
Artikel billede
  Nu ses foruroligende tendens om livsfarlige piller sort på hvidt  
  Der er blevet beslaglagt mere end dobbelt så mange opioidpiller i den første halvdel af 2024, som der blev i hele 2023. Det viser tal fra en aktindsigt hos Toldstyrelsen, som Politiken har fået. Den viser, at Toldstyrelsen i hele 2023 beslaglagde 113.322 opioidpiller fordelt på stofferne tramadol, kodein, morfin og oxycodon. Fra januar til og med juni i år har man beslaglagt 244.240 piller.  
  »Det er vilde tal. Det afspejler de stigninger i forbruget af opioider, som vi ved er derude«, siger Henrik Vigh, professor og kriminolog ved Københavns Universitet, der blandt forsker i opioidmisbrug.  
  Opioider dækker over receptpligtig medicin, men kan også bruges til at opnå en følelse af eurofi, afslappethed og et fravær af negative tanker. De er stærkt afhængighedsskabende og livsfarlige, fordi de sætter sig på åndedrætssystemet, så man risikerer at dø af kvælning ved en overdosis. Og det gør stoffet til det farligste rusmiddel i Danmark, vurderer eksperter.  
  Mai Mercado, retsordfører for Konservative, fortæller, at hun ikke er overrasket og egentlig var forberedt på at se et endnu større tal, når det handler om beslaglæggelser af opioider. »Rigtig mange, som arbejder med det, har råbt vagt i gevær om det her«, siger hun.  
  Siden 2021 har skiftende ministre udtrykt bekymring for misbruget af opioider og varslet tiltag. Det gælder også den nuværende SVM-regering.  
 
Liste ikon   Læs også: Populærkulturen romantiserer misbruget - eksperter efterlyser mere fokus på »livsfarligt stof«
Liste ikon   Se mere: Hr. og fru Danmarks børn fører an i opioidmisbruget
 
 .Foto: Martin Bubandt
.Foto: Martin Bubandt
  Op mod 900 patienter klager hvert år over tandlæger: Nu vil regeringen sløjfe den mulighed  
  Hvert år klager 700-900 patienter til Styrelsen for Patientklager over den behandling, de har fået hos en privat tandlæge, og mellem hver fjerde og hver tredje klager får medhold, indgår forlig og/eller får pengene refunderet for den forkerte behandling. Men fremover kan danske patienter ikke længere klage over den behandling, som de får hos private tandlæger og tandklinikker, skriver Jyllands-Posten.  
  I et nyt forslag vil regeringen afskaffe patienters mulighed for at klage over fejl og mangler ved den tandbehandling, som private klinikker har lavet i deres mund. Det sker som led i planen om at skære 1.000 statslige stillinger væk. Det har mødt kritik fra flere parter. Annette Wandel, vicedirektør hos Danske Patienter er yderst kritisk: »Det, regeringen lægger op til, er retssikkerhedsmæssigt stærkt problematisk. Og patientsikkerheden kan lide overlast. Det er helt urimeligt, og vi er meget uforstående over dette«, siger hun.  
  I et debatindlæg hos Altinget kalder en lang række patientorganisationer og fagforeninger i sundhedsvæsnet det »kritisabelt«, at regeringens spareplaner risikerer at forringe retssikkerheden og patientsikkerheden. Ud over at fjerne klageadgangen for tandpatienter lægger regeringen også op til at fjerne patienters ret til at klage over afslag på befordringsgodtgørelse, når de f.eks. skal til og fra behandling på landets sygehuse.  
 
Liste ikon   Læs mere: Regeringen siger, man vil spare på administration, men skærer også på forskning og organisationer for at få regnestykket til at gå op
Liste ikon   Opdater dig: Blå partiledere vil binde regeringen til at måle nedbragt bureaukrati
 
 .Foto: Louisa Gouliamaki/Ritzau Scanpix
.Foto: Louisa Gouliamaki/Ritzau Scanpix
  Over 1oo såret og 22 meldes dræbt efter luftangreb i det centrale Beirut  
  Torsdag aften blev det centrale Beirut ramt af et israelsk luftangreb, som indtil videre har dræbt 22 og såret 117 mennesker, lyder meldingen fra libanesiske sikkerhedskilder til flere forskellige nyhedsbureauer. Blandt de dræbte var blandt andet en familie på otte. Tre af dem var børn. AFP fortæller, at angrebet efter sigende skulle være rettet mod mindst et højtstående medlem af Hizbollah.  
  Angrebet finder sted efter, at det israelske militær i det seneste døgn har beskudt FN’s fredsbevarende soldater i det sydlige Libanon. To FN soldater er blevet såret af angrebene. Det ser udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) på med dyb bekymring, skriver han til Ritzau. »Ethvert angreb mod FN’s fredsbevarende styrker er uacceptabelt. Beskyttelse af fredsbevarende styrker er en forpligtelse, der påhviler alle parter i en konflikt«, skriver Lars Løkke Rasmussen.  
  Peter Viggo Jakobsen, lektor på Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet vurderer, at »Israel er fløjtende ligeglad med FN«. Angrebene mod FN-soldaterne fandt sted, efter at FN i sidste uge blankt afviste Israels anmodning om at forlade det sydlige Libanon. Jakobsen forudser, at Israel vil gennemføre sine operationer uanset om FN er der eller ej: » Hvis soldaterne er i vejen, vil de bare brage igennem deres stillinger«, siger han.  
 
Liste ikon   FN: Israel har såret to FN-soldater med granat
Liste ikon   Læs mere:FN-undersøgelse beskylder både Israel og Hamas for forbrydelser mod menneskeheden
 
Foto: John Falchetto/Ritzau Scanpix
Foto: John Falchetto/Ritzau Scanpix
  12 personer er døde: Tornadoer hærgede Florida under orkan  
  Mindst 12 er døde, efter at orkanen Milton har ramt Florida, hvor tornadoer har bidraget til nogle af de mest voldsomme ødelæggelser, skriver NBC News. Milton bevægede sig fra vest mod øst i delstaten, og større områder omkring Tampa Bay blev oversvømmet. Veje blev blokeret af nedfaldne træer og elmaster.  
  Omkring tre millioner er uden strøm, skriver nyhedsbureauet AFP, som rapporterer, at tornadoer tilsyneladende i højere grad end oversvømmelser var skyld i dødsfald. Da dødstallet fortsat var på mindst 10, sagde den demokratiske minister for indenrigssikkerhed, Alejandro Mayorkas, at »vores forståelse er, at de dødsfald skyldtes tornadoer«. Ødelæggelserne blev dog ikke så slemme som frygtet.  
  USA’s præsident, Joe Biden, har efter orkanen torsdag sagt, at han er sikker på, at de mange tidlige advarsler om uvejret har været med til at redde liv. Han langede derudover ud efter Trumps påstande om, at hjælpemyndighederne i beredskabsstyrelsen FEMA har brugt statslige midler på at hjælpe migranter i stedet for på ofre for orkaner i forbindelse med orkanen Helene. »Få dig et liv, mand. Hjælp de her mennesker«, lød præsidentens opfordring til Trump.  
 
Liste ikon   Følg med: Sådan gik det, da orkan Milton gik i land i Florida
Liste ikon   Joe Biden raser over konspirationer: »Det her ligner århundredets storm«
 
   
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
  Du lytter til Politiken: Tesfayes opgør med Danmarks uddannelses-snobberi  
  Politikerne har sagt det herhjemme i flere årtier: Danmark har brug for folk, der kan noget med deres hænder. Det er en af grundene til, at regeringen nu vil skabe en helt ny gymnasieuddannelse, hvor det praktiske skal være en del af skoleskemaet.  
  De unge skal nu fordeles bedre på uddannelserne. Flere skal på gymnasiet, men færre skal gå på det gymnasium, vi kender i dag. Og så skal 10. klasse og HF nedlægges.  
  I dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller uddannelsesredaktør på Politiken, Cecillie Lund Kristiansen, om uddannelsesreformen, som er en nyskabelse i dansk politik.  
   
  Det bedste fra Politiken  
 .Foto: Martin Lehmann
.Foto: Martin Lehmann
  En af landets mest kendte eksperter fortæller en helt anden historie  
  Hendes søn kalder hende en neurotisk splejs. Hendes datter synes, at hun er noget af en banger. Helle Malmvig er en af Danmarks førende eksperter i Mellemøstens konflikter. Nu debuterer hun med en roman, der låner fra hendes egen hovedstol: En opvækst i Hellerup foret med klassisk musik, litteratur og farens voldsomme temperament og grænseløshed. Og et voksenliv, hvor hun flygtede ud i nattelivet og ned til Mellemøsten. For ikke at huske.  
Artikel billede
  Test dig selv: Hvilken type er du på cykelstien?  
  Vi kender dem alle sammen: Typerne på cykelstierne. De er nærmest karikaturer af sig selv og oplagte grundlag for vejvrede, når vi møder dem i trafikken. Men hvilken type er du selv?  
  Er du typen, der overhaler cykelflokken på Nørrebrogade ved at køre ud på vejen på din Omnium-cykel, eller er du typen, der holder for rødt på cykelstien, selv om der ingen biler eller medcyklister er, og du egentlig bare skal lave et højresving?  
  Vi har – baseret på heftige fordomme – lavet en test til dig, så du kan finde ud af, hvilken type cyklist du er i byrummet. Måske du selv bliver overrasket over resultatet.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Modtageren af Nobels fredspris offentliggøres klokken 11 i Oslo.
Liste ikon   Skolernes Motionsdag finder sted over hele landet med deltagelse af næsten alle landets skoleelever.
Liste ikon   Det er Kulturnat i København med stribevis af arrangementer. Se hele programmet her.
Liste ikon   Københavns Byret indleder klokken 9.30 en straffesag mod tre tidligere ansatte på dagbladet Børsen, som er tiltalt for svindel med coronastøtte.
 
   
  Dagens tegning: Spinpis  
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Katherine Diez vasker sine hænder i kampen for samtykket
 
 
 
2 Hits | Tvivl Succes | Stress Debut | Farvel B| L | Æ | S | T
 
 
 
3 Kim Leine er simpelthen i en klasse for sig
 
 
 
4 »Smid dem ud, og hold dem ude«: Chef for MI5 taler ud om truslerne mod Europa
 
 
 
5 Datter udgiver biografi om Lisa Marie Presley med opsigtsvækkende detaljer
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Kulturdirektør
 
Frist:­ 03/11/2024   Det Danske Filminstitut Læs mere
 
  Teknisk direktør
 
Frist:­ 10/11/2024   Ringsted Kommune Læs mere
 
  Ny uddannelsesleder
 
Frist:­ 28/10/2024   Next Uddannelse København Læs mere
 
  Skoleleder til Arenaskolen i Greve - genopslag
 
Frist:­ 27/10/2024   Greve Kommune Læs mere
 
  Centerchef, Plejecenter Byageren(genopslag)
 
Frist:­ 03/11/2024   Rudersdal Kommune Læs mere