Deze week positief nieuws over een monument dat in de problemen kwam door corona: bij de Pieterskerk in Leiden is de Opgenstelde Monumenten-Lening goed aangeslagen. De Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en het Erfgoedplatform van Kunsten'92, bij monde van Martine van Lier, hopen dat meer eigenaren van opengestelde monumenten het voorbeeld volgen van de Pieterskerk en ook een aanvraag indienen.
18 augustus 2020 - Persbericht Nationaal Restauratiefonds
Op 17 augustus bracht minister Van Engelshoven een bezoek aan de Pieterskerk in Leiden. Het monument dat als eerste gebruik maakte van de Opengestelde Monumenten-Lening. De lening gaf de ondernemende Pieterskerk de mogelijkheid om het tekort aan liquiditeit op te vangen, 'op adem te komen' en nieuwe (tijdelijke) verdienmogelijkheden te ontwikkelen.
De Omgevingswet treedt naar verwachting op 1 januari 2022 in werking. Wat betekent de inwerkingtreding voor de erfgoedpraktijk en hoe kunnen we ons zo goed mogelijk voorbereiden? Om hierbij te ondersteunen worden nieuwe publicaties en bijeenkomsten ontwikkeld om iedereen zo goed mogelijk op weg te helpen.
Het Cuypersgenootschap en Heemschut hebben aangifte gedaan bij de politie in Wassenaar. Ze willen een duidelijk signaal afgeven dat tegen opzettelijk verwaarlozen van rijksmonumenten wordt opgetreden.
In het register staat een overzicht van zo’n 21.000 mensen die op Curaçao in slavernij leefden tussen 1839 en 1863. Door de digitalisering is het nu voor iedereen mogelijk onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar voorouders.
Hoe serieus is het idee om de Eindhovense Catharinakerk tientallen of misschien wel honderd meter op te tillen om er een woongebouw onder te bouwen? In ieder geval loopt er een verkennend onderzoek.
18 augustus 2020 - Persbericht Recreatie Noord-Holland NV
Recreatieschap Spaarnwoude is gestart met een participatieprogramma rond het fort en naastgelegen munitiebos. Mensen uit de omgeving kunnen meedenken over een nieuwe bestemming.
Het Groningse dorp Winsum is als winnaar gekozen in een door de ANWB georganiseerde wedstrijd. De verschillende historische bouwstijlen, de 59 rijksmonumenten en het dorpsleven vielen in de smaak.
Met de informatie uit een recente opgraving van een hut in Kampen, bouwen Groningse studenten een 8000 jaar oude hut na bij het Archeologisch Openluchtmusuem Swifterkamp.
Aris Politopous is archeologiedocent bij de Universiteit Leiden en genomineerd voor de LUS Onderwijsprijs 2020. Politopous: "Hoe archeologie terugkomt in videogames is een belangrijke focus van mijn onderzoek. Ik neem een spel onder de loep en kijk hoeveel van de 'archeologische informatie' nu precies klopt. Mijn studenten laat ik kijken naar een livestream waarin ik videospellen speel en becommentarieer, en daar laat ik hen weer op reflecteren."
Karakus: "Wat we zien in vraagstukken rond gebiedsontwikkelingen en transformatie is dat mensen elkaar vooral willen ontmoeten en behoefte hebben aan verbinding. Erfgoed is het DNA van de stad en kan hierin een belangrijke rol spelen. Erfgoed is wat mij betreft breder dan alleen historische gebouwen. Het kunnen ook andere elementen zijn, zoals een plein of een boom, eigenlijk alles waar mensen herinneringen aan hebben en wat emotie oproept."
Tientallen kerkgebouwen wachten op een nieuwe bestemming, maar dat gaat niet altijd van een leien dakje. In de video zien we de herbestemming van de kerk in het Friese Lollum. Er werden een hoop plannen geopperd: van sportschool tot bierbrouwer. Uiteindelijk is gekozen voor appartementen en de dominee ging ook overstag.
Op 1 april 1926 werd Schiphol gekocht door de gemeente Amsterdam. Schiphol begon als militair vliegveld op een drooggemalen stuk grond van de Haarlemmermeer. Na de Tweede Wereldoorlog ging Schiphol steeds sneller groeien. In deze video, bestaande uit een verzameling van oude beelden, is te zien hoe de luchthaven tussen 1950 en 1970 veranderde.