Wij zijn 17, 1955 © Johan van der Keuken
Binnenkort in het museum: tentoonstelling Johan van der Keuken

Op 7 oktober is het zo ver! De opening van de grote tentoonstelling van het intrigerende werk van Johan van der Keuken. Sinds enkele jaren beheert het Nederlands Fotomuseum de nalatenschap van Johan van der Keuken (1938-2001). Van der Keuken was een Nederlandse cineast, fotograaf en essayist die in binnen- en buitenland naam maakte met zijn foto’s, fotoboeken en films die zich bewegen tussen visuele poëzie en documentaire.

De tentoonstelling is open voor bezoek van 8 oktober 2022 t/m 5 februari 2023. Meer info en tickets op onze website.

© Vincent Mentzel
 

Birgit blogt: "Het aller-blijst word ik ervan als bezoekers zichzelf herkennen."
Directeur-bestuurder Birgit Donker klimt in de pen voor haar maandelijkse blog. Zoals de naam al doet vermoeden, komt de titel Verrassende nieuwe gronden, niet uit de lucht vallen. In de blog lees je hoe Birgit na 21 jaar in de journalistiek, besloot de overstap te maken naar de wereld van kunst en cultuur. Het protest tegen de rigoureuze bezuinigingen in de culturele sector tien jaar geleden is voor haar een grote drijfveer. "Dat heb ik sindsdien als mijn missie gevoeld: de onschatbare waarde van kunst voor het voetlicht te brengen."

Een vraag van Birgit aan jou: 
"Dat is wat, volgens mij, kunst en cultuur vermag: verrassen en verbinden. Graag hoor ik hoe jij daarover denkt. Welke rol kunnen kunst en cultuur in het algemeen en het Nederlands Fotomuseum in het bijzonder spelen? Reageren kan op onze sociale mediakanalen of door een e-mail te sturen naar communicatie@nederlandsfotomuseum.nl. Het helpt ons om nog relevanter te worden. Alvast bedankt!"

Het hele verhaal van Birgit lees je hier

International Podcast Day: Heb jij onze podcastreeks al geluisterd?

Op 30 september is het International Podcast Day, een dag waarop wordt stilgestaan bij de sterke positie die podcasts vandaag de dag hebben in onze samenleving. Een uitgelegen kans om jullie op de hoogte te brengen van ons podcastkanaal Eregalerij PLUS. Hierin luister je naar interviews met fotografen wier werk hangt in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. Dit allemaal onder de bezielende leiding van (afwisselend) fotografiecurator Marc Prüst en schrijver/presentator Bahram Sadeghi.

De nieuwste edities van onze podcastshow staan nu online en zijn - net zoals de eerdere edities - gratis te beluisteren. In editie #20 is fotograaf Ilja Meefout aan het woord. In editie #21 vertelt fotograaf Jaap Herschel zijn verhaal, waar belangwekkende onderwerpen aan bod komen. Zo wordt onder meer de totstandkoming van zijn foto Dolle Mina's besproken, een van de 99 iconische beelden welke is opgenomen in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. Zoals Jaap Herschel zelf zegt: "Ik heb wel mooiere foto's gemaakt, maar dit is een nieuwsitem dat een lange tijd meeloopt." Een opmerking waaruit een boeiend gespreksonderwerp voortvloeit over het onderscheid tussen 'mooie foto's' en 'foto's met nieuwswaarde'. In hoeverre bijten deze twee elkaar?

> Eregalerij PLUS luister je nu via jouw favoriete podcastkanaal
> Wie zou jij graag in de uitzending willen horen? Laat het ons weten en tag ons daarbij op Instagram (@NLfotomuseum) of Facebook (@nederlandsfotomuseum) met #InternationalPodcastDay. Let's #StartTheConversation!

Uit de collectie van Het Nieuwe Instituut, Rotterdam
Studentenhuisvesting Weesperstraat, Amsterdam, 1963. © Johan van der Keuken
 

Filmische lezing: Johan van der Keuken

Curator Frits Gierstberg geeft op zondag 9 oktober om 15:15 uur een lezing over de manier waarop fotograaf en documentairemaker Johan van der Keuken in zijn werk naar de stad kijkt. Frits Gierstberg is samensteller van de tentoonstelling over Johan van der Keuken. Na afloop wordt Johan van der Keukens korte film Vier Muren getoond, een filmisch essay over de woningnood in Amsterdam midden jaren zestig. Een maatschappelijk thema dus, ook anno 2022.

> Tickets voor de lezing op 9 oktober zijn hier verkrijgbaar.

Heb jij een ticket voor de lezing? Dan heb je op 8 en 9 oktober gratis toegang tot de tentoonstelling Johan van der Keuken: De kunst waarvan ik het meest houd en de andere tentoonstellingen van het Nederlands Fotomuseum!

We Are Public komt naar Rotterdam!

Met een We Are Public-pas krijg je gratis toegang tot een ultieme selectie voorstellingen, concerten, films, exposities en festivals in heel Nederland. Ook het Nederlands Fotomuseum is partner van We Are Public. Eindeloos cultuur dus voor een vast bedrag per maand. Ben jij een van de eerste 1500 Rortterdammers? Pre-subscribe op wearepublic.nl/rotterdam en laat je e-mailadres achter.

 
Statendam 1 (Wilhelminapier), 3072 AR Rotterdam
di. t/m  zo. 11 - 17 uur

nederlandsfotomuseum.nl 
Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn
YouTube
Copyright © 2022 Nederlands Fotomuseum, All rights reserved.

Je kan hier je gegevens aanpassen of jezelf uitschrijven