In Noordrijn-Westfalen is ondanks de protesten van erfgoedprofessionals een nieuwe wet aangenomen die het verduurzamen en herbestemmen van monumenten makkelijker zou moeten maken. Bij deze nieuwe wet mogen erfgoedprofessionals slechts advies geven en geen besluiten meer nemen. Ook in Nederland klinkt de roep om regels te versoepelen voor herbestemming.
"Gemeentes en provincies: investeer in het structureel programmeren van grote stadskerken als maatschappelijke betekenisdragers". Zo luidt de oproep van de directeuren van een aantal grote stadskerken naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek onder deze kerken door Berenschot.
Vanuit het Europe + Heritage programme Van DutchCulture zijn er regelingen beschikbaar voor samenwerkingsprojecten tussen Nederlandse en Europese erfgoedorganisaties/-professionals, zoals bijvoorbeeld de Reiskostenregeling en Ondersteuningsregeling.
Noordrijn-Westfalen heeft een nieuwe wet aangenomen om verduurzaming en herbestemming van monumenten makkelijker te maken. Erfgoedexperts zijn er niet blij mee.
Een Russisch replicaschip dat regelmatig in Nederland aanlegt, vindt door de oorlog in Oekraïne moeilijk aanlegplaatsen. Terug naar Rusland kan de Shtandart ook niet meer.
Vanaf aankomende weekend staan forten, vestingen, bunkers en waterlinies volop in de schijnwerpers. Door heel Nederland zijn verschillende exposities te bezoeken.
Vissersfamilie Vonk vond een bijzonder houten beeld in het net. "We dachten eerst dat het een zeemeermin was", zegt schipper Cor Vonk. Maar wat is het dan wel?
Herita en Nederland Monumentenland nodigen je op 12 mei uit voor Het Onroerend Goed, een conferentie over de verbindende kracht van erfgoed in al haar aspecten. Bekijk hier het programma en schrijf je in!
Vergeet de ambitie om in tien jaar een miljoen woningen te realiseren, zegt Anro Boon. BOEi wil eerst de soms schrijnende leegstand van gebouwen aanpakken. Boon: "We hebben in Nederland ongeveer 6,6 miljoen vierkante meter aan leegstaande kantoren. Met hergebruik heb je minder energie, grondstoffen en arbeid nodig, omdat die gebouwen er domweg al staan. En leegstand kost geld."
Waar stond ooit een kasteel in Weesp? En hoe zag het er precies uit? Daar proberen archeologen achter te komen. Het verhaal achter hun zoektocht is te zien in de korte documentaire 'Het verdwenen kasteel'. Voor de zoektocht zijn allerlei nieuwe technieken ingezet. Dus in plaats van graafwerk, modderlaarzen en kwastjes komen er nu magnetometers en drones aan te pas.