ELF Voetbal nieuwsbrief van 28-02-2023
Opvallende stemmen bij FIFA The Best verkiezing

Een dag na zijn 700e clubdoelpunt werd Lionel Messi in Parijs bekroond als beste speler van het afgelopen jaar. De Argentijn kreeg de meeste stemmen van coaches en aanvoerders van de nationale elftallen, onder wie de Oostenrijkse David Alaba. De verdediger van Real Madrid kwam hierdoor in Spanje onder vuur te liggen. Vandaag kijken we naar de meest opvallende stemmen bij de ceremonie van dit jaar.


lees verder
Osimhen pakt plek twee in ranking ESM Gouden Schoen, Kane en Mbappé eveneens op stoom

Het is definitief. Victor Osimhen is de nieuwe nummer twee van het klassement van de ESM Gouden Schoen. De Nigeriaanse aanvaller was zaterdag opnieuw trefzeker voor SSC Napoli en duwde daarmee Amahl Pellegrino van de middelste trede van het podium. Zijn negentien doelpunten betekenen een aantal van 38 punten waardoor hij vanaf nu de belangrijkste jager is op koploper Erling Braut Haaland.

lees verder
Na Manchester United, City en RB Leipzig breekt Noah Ohio nu door in Luik

Thijs Dallinga, Vincent Janssen en Arnaut Danjuma. Allen waren ze in de eerste seizoenshelft al namens Nederland op schot in het buitenland en die lijn is in 2023 doorgetrokken. Toch is er een nieuwe naam tussen de trefzekere Nederlanders in het buitenland bij gekomen. In de Belgische competitie heeft de twintigjarige Noah Ohio een basisplaats veroverd.

lees verder
Simeone breekt stokoud record: Dit zijn de langstzittende coaches van Europa

Real Madrid - Atletico Madrid was voor Diego Simeone niet alleen een speciale wedstrijd omdat het de Madrileense derby was. Het was ook zijn 425e wedstrijd achtereenvolgend langs de zijlijn bij Atletico Madrid in LaLiga. Daarmee heeft hij een stokoud record verbroken, dat al 49 jaar stond. Diego Simeone is nu de coach met de meeste gecoachte duels voor één club in de hoogste competitie van Spanje. Daarmee verbreekt hij het record van Miguel Munoz. De clubicoon van Real Madrid stond bij de stadsgenoot van Atletico maar liefst vijftien jaar lang aan het roer.

lees verder
Interview Bruno Martins Indi: "Ik geef aspecten van de opvoeding van mijn ouders mee aan mijn kinderen"

"Ik zocht een held in de buurt. Ik kwam erachter dat ik het zelf altijd al was!" De woorden van Bruno Martins Indi. De centrale verdediger van AZ erkent het belang van voorbeelden en had in zijn jeugd ook mensen tegen wie hij opkeek. Vaak stond hij er voor zijn gevoel echter alleen voor. "Dat hoeft niet te betekenen dat je het niet kunt redden als profvoetballer. Dat heb ik laten zien."

lees verder
Deze teams zitten in 2023 nog altijd zonder overwinning

Iedere club zal met goede voornemens aan het nieuwe jaar begonnen zijn. Of dat nou degradatie voorkomen is of kampioen worden, voor geen enkele doelstelling zal het plan geweest zijn om eind februari nog geen overwinning gevierd te hebben. Voor deze ploegen met het tij snel keren.

lees verder
Interview Fatih Sonkaya: "Louis van Gaal zag het in me zitten en wilde me overtuigen"

Fatih Sonkaya speelde in menig heksenketel met Besiktas, in de Champions League met FC Porto, in het shirt van Turkije in de Confederations Cup en beleefde bijzondere avonturen in Azerbeidzjan en Noord-Cyprus. Het meest trots blijft de nu 41-jarige Limburger op zijn doorbraak bij Roda JC. Dit seizoen is de voormalige rechtsback teruggekeerd bij zijn oude liefde. "Gelukkig is mijn onterechte, levenslange schorsing van tafel."

lees verder
Doorgebroken talent Finn van Breemen: "ADO is nu een club die het moet hebben van Haagse Bluf en vechtvoetbal"

Na jaren van droogte breekt er weer een jeugdspeler in het eerste elftal van ADO Den Haag door. Finn van Breemen veroverde niet alleen een basisplaats, maar tekende vorige week ook een nieuw contract waardoor de negentienjarige verdediger tot medio 2026 vastligt bij de eerstedivisionist. Zijn doel op korte termijn is helder. "Onze prioriteit ligt nu bij het behalen van de derde periodetitel."

lees verder
Interview Michel van de Korput: "Een paar seconden later trapte Rinus Israel me bijna doormidden"

De dubbel met Feyenoord, drie enervarende jaren met Torino in de Serie A en een mooi avontuur met 1. FC Köln in de Bundesliga. Michel van de Korput kan terugkijken op een prachtige voetbalcarrière. "Al had ik ook pech", zegt hij, doelend op een afgescheurde achillespees en het onterecht afgekeurde doelpunt op het EK van 1980 waardoor Oranje strandde in de groepsfase. Elf jaar geleden ontsnapte hij aan de dood. "Het had afgelopen kunnen zijn."

lees verder