Bij bezoek aan het Brabantse dorpje Oudenbosch zullen er veel mensen zijn die aan Rome moeten denken. De toekomst van de geweldige religieuze architectuur van het dorp is nu onzeker. Oudenbosschenaren komen in opstand en eisen meer participatie. Alma's nieuwe blog gaat over een vorm van erfgoed waarin participatie zegeviert: het immateriele erfgoed.
De dreigende afbrokkeling van de rijke religieuze architectuur van Oudenbosch houdt de gemoederen bezig. Inwoners mengen zich in de discussie om de hoogdravende plannen van het religieus erfgoed wegens geldgebrek af te schalen. Meer burgerparticipatie en betere communicatie is gewenst.
Duidelijkheid over verduurzamingsadvies is van belang voor iedere opdrachtgever en iedere adviseur. Stichting ERM, het Restauratiefonds, OCW, en de begeleidingscommissie hebben een afgebakend begrippenkader opgesteld voor adviezen die beogen de energieprestatie van een monument in beeld te brengen en te verbeteren.
14 oktober 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Nederland is een maritieme natie. Sporen daarvan zijn overal in onze wateren nog te vinden. Waarschijnlijk ook bij het Hoornse Hop, waar in 1573 een grote zeeslag werd uitgevochten. De RCE laat het gebied in kaart brengen.
Bij haar onderzoek naar het Verdrag van Faro verwondert Alma zich geregeld over de bijzondere vormen van erfgoed die zij tegen komt. Wat kan erfgoed allemaal zijn? Dit blog gaat over joints, Kamasutra en een trotse camping.
14 oktober 2020 - Persbericht De Hollandsche Molen
De geldprijs kan Molen Ceres in Bovenkarspel goed gebruiken voor herstelwerkzaamheden. De molen brandde tijdens de afgelopen jaarswisseling grotendeels af.
In de afgelopen weken is de Stichting Stallen, Koetshuizen en Garages opgericht. De monumentale gebouwen worden in een razend tempo herbestemd, waarbij interieurs vaak verloren gaan.
Ronald Klomp van Stichting WO2 Sporen is tegen verkoop. Straks komt er nog een escape room met restaurant in de nazi-bunker. "Wil je hier echt schnitzels eten?"
De 9e editie van het Nationaal Monumentencongres wordt verplaatst naar 27 mei 2021. Organisator Stichting Nederland Monumentenland heeft dit besloten naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen. Het congres, dat op 12 november a.s. zou plaatsvinden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) te Amsterdam, is onder de huidige omstandigheden niet goed uit te voeren.
Een camping die immaterieel erfgoed is? Bestaat ’ie? Jazeker! Sinds 2018 staat kampeergemeenschap Aardenburg in Wijk aan Zee op het Netwerk van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Om dit te begrijpen moest Alma haar erfgoed-wereldbeeld omdraaien. Ze interviewt Sylvia Borg, die al 60 jaar een trouwe gast is van camping Aardenburg, over de voordelen van immaterieel erfgoed zijn. Daarnaast komt ze meer te weten over wat immaterieel erfgoed nou eigenlijk is.
14 oktober 2020 - Stichting Werelderfgoed Nederland
De Nederlandse Unesco Commissie en Stichting Werelderfgoed Nederland lanceren een Werelderfgoed Podcast. Hier worden de prangende vragen en interessante feiten over de ruim 1100 uitzonderlijke erfgoederen besproken. De eerste aflevering, die op 9 oktober is gepresenteerd, staat in het teken van de vraag 'Wat is Werelderfgoed?'. In de volgende afleveringen wordt ingegaan op de nominatieprocedure en uitdagingen bij het reilen en zeilen van deze bijzondere gebieden of gebouwen.
Een nieuwe documentaire over de geschiedenis van de regio Amsterdam. In de vorm van een 25-minuten durende documentaire laten de makers van MuseumTV zien dat Nederlanders door de eeuwen heen erg inventief zijn geweest bij het maken van verdienmodellen. Deze manier van leven leidde tot zowel geografische als demografische veranderingen in het Amsterdamse landschap en is nu hier terug te zien op MuseumTV.
In de jaren 60 maakte de firma Ring Verkoop Systeem een serie dorpsfilms om reclame te maken voor hun spaarzegels. Er werd gefilmd in winkels, bij bedrijven, bij verenigingen en op scholen. Het eindproduct werd aan de lokale bevolking vertoond in een zaaltje, waar ze zichzelf, hun kind of vereniging konden bewonderen op het scherm. Ruim 50 jaar later leveren deze films een prachtig tijdsbeeld op van het dagelijks leven in de jaren 60.