‘AH YES, de illustrator die perfect bij het artikel past heeft toegezegd.’

Lieve lezer,
 

AAAAAAAH…! Ik was twee maanden Chef Illustratie toen het thema van het nieuwe Hard//hoofd magazine zich aandiende. Ik zag griezelige monsters, bloederige ledematen, krijsende kinderen en andere (in mijn ogen) enge taferelen voor me en bereidde me voor op een zoektocht naar beeldmakers die niet bang zijn om dergelijke gruwelijkheden op papier te zetten.

Maar naarmate het magazine vorm kreeg, werd ‘Aaah!’ zoveel meer. Voor de schrijvers en illustratoren in dit magazine is ‘Aaah!’ een palet aan emoties, verhalen en kleuren. Van donker tot licht, van angst tot opluchting, van dansen op muziek tot naaktschilderen. De beeldmakers in dit magazine maken de diversiteit van ‘Aaah!’ tastbaar. Ze hebben elk stuk met liefde tot leven gebracht.

Zo werd ‘Aaah!’ voor mij breder dan slechts een macabere uitroep. Voor mij werd ‘Aaah!’ voornamelijk een ‘AH YES’, de illustrator die perfect bij het artikel past heeft toegezegd. En vervolgens de ‘AH YES’ bij het zien van de illustraties: wat een prachtige, perfecte vertaling van het verhaal. Om je een beeld te geven van mijn enthousiasme, geef ik je hieronder graag een sneak preview.

Bij een gedichtenreeks van Emma Zuiderveen, geïnspireerd door een natuurramp die zich voltrok in de rivier de Oder (waarbij honderdduizenden dode vissen naar het oppervlak van het water dreven), drukte illustrator Julia de Jong de massaliteit van de ramp uit met een paginavullend patroon. Gebruikmakend van zeefdruk koos ze voor herhaling om de vergaande gevolgen van de milieucrisis weer te geven.
Lucas Braak maakte dit passende beeld bij een artikel over de schaamte en het ongemak van iemand die voor het eerst naakt model staat dat geschreven werd door Feico Sobel. Lucas koos voor een stijl die past bij zo’n tekenles: schetsende, snelle bewegingen, de omtrekken van het model losjes weergevend. Inclusief het schaamrood op de billen…
Tom Kniesmeijer schreef een ode aan zijn muzikale held Tom Moulton voor Magazine 3. Toen ik die las, kon ik me helemaal inbeelden hoe hij in extase in een club zich dansend durfde te laten gaan op Moultons tunes. Die vervoering bracht Tsjisse Talsma in beeld. Tsjisse, een illustrator uit Groningen, maakte een deinende menigte waarin het ene lichaam niet meer van het andere te onderscheiden is, met iedereen gefocust op slechts één ding: dansen.

En wanneer je het magazine dan eindelijk in handen hebt? Vergeet niet de binnenkant van de cover te bekijken. De Griekse kunstenaar Anna Kiosse, die de geweldige doorkijkcover heeft gemaakt, verstopte er subtiele hints in over wat je nog meer in het magazine gaat tegenkomen.
 

Sluit je vóór 31 juli aan als trouwe lezer en verzeker jezelf van deze nieuwste editie van Hard//hoofd op papier.

Veel lees- én kijkplezier!
 

Lieve groet,
Suzanne Tromp
Chef Illustratie

Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier

Beeld: Anna Kiosse

Hard//hoofd verschijnt weer op papier! En met jouw hulp kunnen we voortaan twee keer per jaar verschijnen. Om dat mogelijk te maken zijn we vóór 31 juli op zoek naar 1.000 trouwe lezers! Schrijf je nu in als abonnee voor slechts €2, 50 per maand en ontvang in september je eerste magazine, met als thema ‘Aaah!’.

Verhaal: Ik kan u nergens vinden

Tekst: Werner de Valk

Beeld: Charlotte Brugge

Leestijd: 6 tot 10 minuten

In dit verhaal van Werner de Valk, praten twee huisgenoten onder het genot van een glas wijn over het bestaan van God. Nooit een goed idee als je je ergert aan elkaar.

Essay: Futiliteit op een gestolde eeuwigheid

Tekst: Nick Sens

Beeld: Paul Signac

Leestijd: 5 minuten

De bergen laten Nick Sens al even niet meer met rust. Waar komt de drang vandaan ze, ondanks de mogelijke gevaren, te willen beklimmen?

Interview: Kunst om te dragen – Een interview met NICHA.reworked

Tekst: Loïs Blank

Leestijd: 5 minuten

Drie jaar geleden werden kunstschilder Nina Läuger (29) en grafisch ontwerper Charlotte English (23) toevallig huisgenoten in een stadje aan de Zuid-Duitse Bodensee. Het was artistic love at first sight. Niet veel later reden ze met een Volkswagenbusje vol stoffen en naaigerei van Leipzig naar Konstanz en nu zijn ze een slow fashion collectief gestart. Het collectief, NICHA. reworked, is gevestigd bij Nina in Amsterdam en bij Charlotte in Konstanz en bestaat uit het maken van nieuwe ontwerpen uit tweedehandskleding. Loïs Blank ging met hen in gesprek. ‘Onze kasten puilen uit van de vervangbare fast fashion stukken, maar tegelijkertijd groeit de behoefte naar uniciteit, eigenheid en expressie.’

Oproep: Hard//hoofd zoekt een nieuwe uitgever (zakelijk leider)

Beeld: Bjorn Gort

Heb jij affiniteit met Hard//hoofd als springplank voor nieuwe schrijvers en kunstenaars? Wil jij de scepter zwaaien over het zakelijke deel van onze groeiende en creatieve organisatie, maar ben je er tegelijk voor geboren om je ideeën tot stand te brengen in samenwerking met anderen? Durf jij groot te dromen, maar voel jij je minstens zo betrokken bij de kleine stappen die grote dromen tot een succes maken? Jij bent dan onze ideale nieuwe uitgever en reageer voor 25 juli!

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan Hoek, Nastia Cistakova, Raquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.