‘Wat hebben we met dit thema aangericht?’ 

Lieve lezer,

De afgelopen maanden heb ik zoveel sorry’s van schrijvers ontvangen en gelezen, dat ik me bijna zelf schuldig begon te voelen. De spijt spatte van mijn scherm. Wat hebben we met dit thema aangericht?

Bij het selecteren van de fictie- en poëzie-inzendingen voor het vierde magazine begon ik me steeds meer te voelen als de hoofdpersoon in een van de verhalen uit ‘Sorry’. In Biecht van Hanne Craye verzamelt kunstenares Angelina Favaloro namelijk de biechten van bezoekers aan haar kunstinstallatie. Het levert een compilatie van excuses op, over onder andere hete bouwwerven, verloren katten en sadistische buschauffeurs. Haar eigen biecht ontloopt ze echter, met alle gevolgen van dien.

Van de spijtcompilatie die we in ‘Sorry’opnamen, zijn sommige excuses zo echt, zo raak, dat ik me bijna afvroeg of ik ze wel mocht lezen. Zo dicht Yanaika Zomer over excuses, die ze zich later misschien niet meer zal herinneren te maken:


Ik zal niet dankbaar zijn. Niet begrijpen dat je zorgt.

Morgen zal het gisteren zijn en vandaag doe jij me denken

aan een jongen die langgeleden mijn vriendje was.

Naast hartverscheurende excuses, vind je in het magazine ook verontschuldigingen van overmatige sorry-zeggers terug. Sorry-zeggers die zich het liefst bij binnenkomst al excuseren voor wie ze zijn, voor alles wat gaat komen. Sorry’s als disclaimers bij hun bestaan.

Of sorry’s voor het bestaan, ook al heb je er zelf geen directe invloed op. Dit is het geval in het verhaal van Marieke Vreeken. Ze schrijft over het schuldgevoel van een hulpverlener op Lampedusa, als ze het traumatische verhaal van een vluchteling hoort: ‘Hoe ik gepijnigd slikte en er niks uit mijn mond kwam - niet eens een zachtjes gepreveld ‘het spijt me’. “Ik heb nog geluk”, zei hij gauw, “ik had op tv gezien dat mensen in Europa naar de psycholoog gaan en heb nu ook hulp gevonden.”’ De interactie belicht hoe schuldgevoelens een ander kunnen dwingen jouw schuld op te vangen, te sussen, te zeggen dat het niet geeft. Zo wring je je samen in nodeloze bochten.

In het magazine wringt ook Lotte Krakers zich in allerlei bochten, door de stille boosheid van een voormalig beste vriendin. Boosheid is de antisorry: het verwacht excuses en geeft er geen. Geconfronteerd met boosheid kan de overmatige sorry-zegger het niet helpen: een sussende sorry lijkt dan zo’n makkelijke oplossing voor het conflict. Het is tenminste, schrijft Lotte, ‘iets wat een duidelijk einde geeft, een zwart scherm aan het eind van de aflevering The Real Housewives: Lotte is uit de serie gezet wegens haar buitensporige gedrag. Een glas water in haar gezicht. Neem het me maar kwalijk.’

Overmatige of onrechtvaardige sorry’s kunnen voorkomen dat je eens voor jezelf opkomt. Het is als de tamheid waar Hilde Onis over dicht: ‘stond je daar weer met die handen / walgelijk mak te wezen’. Uit die tamheid losbreken is echter niet makkelijk, vertrouwt Hilde toe aan een terriër voor de supermarkt:

 

Je spreekt hem toe: wees je bewust

jij bent het resultaat

van een jarenlange zoektocht naar tamheid

het enige wezen dat zichzelf temt is de mens.

 

Ik lees er een uitnodiging in tot verwildering, tot boosheid. Tot het verminderen van onnodige excuses, tot je alleen de oprechte overhoudt. Ik neem het ter harte, schud mijn sluimerende spijtgevoelens over het verzamelen van alle literaire sorry’s van me af. Hopelijk heeft dat voor mij niet dezelfde desastreuze gevolgen als voor Angelina Favaloro.

 

Lieve groet,

Charlotte
Chef Literair
 

Hopelijk ben of word je abonnee op het magazine om de spijtcompilatie van onze schrijvers en illustratoren met eigen ogen te zien. Wees er snel bij: na 31 januari is deze editie van Hard//hoofd op papier niet meer verkrijgbaar!

🚨 Nog 1 week! Word abonnee en ontvang Hard//hoofd magazine ‘Sorry’
Hard//hoofd verschijnt weer op papier! Word uiterlijk 31 januari trouwe lezer van Hard//hoofd voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart al ons nieuwste magazine, met als thema ‘Sorry’.
 
Met een stamelende sorry bied je een verontschuldiging aan. Je trekt een opzichtig pruillipje om de uitspraak kracht bij te zetten. Vochtige ogen en trillende stem. Of is je sorry uit frustratie geboren? Een ‘sorry hoor’ – ongemeend en weinig verzachtend – want waar komt toch de drang vandaan om sorry te zeggen als je niets fout hebt gedaan? Of misschien krijg je het woord juist nooit over je lippen? Wat voor bevrijdende zucht ontsnapt er aan jouw lichaam als er eindelijk een excuus door de regering wordt gemaakt? En wat betekent dat excuus eigenlijk? Vind herkenning of daag je eigen sorry-gedrag uit in ruim 120 pagina’s Hard//hoofd magazine.
 
Oproep: Stuur je pitch in voor ‘Lief Kutland’, het vijfde Hard//hoofd Magazine!

‘Lief Kutland’ zijn de begintonen van waaruit vrije utopieën werkelijkheid worden, of waarmee we ongelimiteerd verdriet en woede botvieren op alles wat er misgaat. Fantaseer je met ons mee? Lees de oproep voor details. Stuur uiterlijk zondag 4 februari een pitch naar liefkutland@hardhoofd.com.

Vraag je je af: nu al een oproep voor het herfstmagazine terwijl het lentenummer nog niet uit is? Hard//hoofd streeft ernaar om een toegankelijk platform te zijn voor nieuwe stemmen. Pitchoproepen zijn daarom open oproepen. We verwachten meer dan honderdvijftig reacties en om die een eerlijke kans te geven, plannen we vooruit. Als je abonnee bent kan je Magazine 4: ‘Sorry’ in maart verwachten!

Weke delen

Tekst: Nelson Morus

Beeld: Luca van der Vossen

Leestijd: 8 tot 12 minuten

Op de laatste dag van de zomervakantie bedenken vier vrienden een ultieme streek om ‘de Pedofiel’ in het dorp te leveren. Maar tussen Reinout en Jordan is iets anders aan de hand. Een coming of age- verhaal van Nelson Morus over vriendschap, angst, en schaamte.

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst.
Hard//hoofd biedt ruimte aan nieuwe stemmen. Op Hard//hoofd vinden zij een plek voor experiment, vertrouwen en kwetsbaarheid. Een plek om elkaar te steunen en zich open te stellen binnen de veilige ruimte van ons medium. In deze tijd is zo'n vrije ruimte harder nodig dan ooit. 

Om deze ruimte te behouden is ook jouw steun essentieel. We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Zet je wanhoop om in daadkracht en sluit je aan! 
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling

Doe ook mee en steun nieuwe stemmen. Zeker in deze tijd. 
Schrijf je graag over kunst (tentoonstellingen, theater en literatuurfestivals) en wil je op de hoogte blijven van komende evenementen? Meld je dan aan op de kunstnieuwsbrief van onze Chef Kunst, Jorne Vriens, en ontdek mogelijke onderwerpen om over te schrijven.
Instagram
LinkedIn
E-mail
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie of magazineabonnement?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.