In september en oktober gaat de bieb op zoek naar grenzen.  
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lees deze nieuwsbrief online
In september en oktober gaat de bieb op zoek naar grenzen. Naar landsgrenzen, je eigen grenzen en tijdsgrenzen. We trappen af op 31 augustus met de boekpresentatie van 'Het leugenachtige leven van volwassenen', de nieuwste roman van de wereldberoemde Elena Ferrante.
Hoogt in bieb Neude
Vanaf vandaag programmeert Hoogt in Bieb Neude bijna dagelijks in de Filmzaal op de tweede verdieping. Van dinsdag tot en met zondag bijzondere, onalledaagse premièrefilms. De focus ligt hierbij op onalledaagse premièrefilms, documentaires, films van eigen bodem en jeugdfilms. En natuurlijk komen ook boekverfilmingen aan bod.
De openingsfilms 'Öndög' en 'Sons of Honour' waren al snel uitverkocht. Maar gelukkig kun je deze films ook op andere avonden zien.

Bekijk het programma en reserveer je ticket via de website van Hoogt on Tour.
Boekpresentatie:
Elena Ferrante
Zeg Elena Ferrante en je denkt direct aan Napels. Ferrante werd wereldwijd bekend met haar vier Napolitaanse romans waar miljoenen exemplaren van werden verkocht. Nu is ze terug met een nieuwe roman: Het leugenachtige leven van volwassenen. Journalist en schrijver Nikki Dekker interviewt vertalers Miriam Bunnik en Mara Schepers, literatuurwetenschapper Inge van de Ven en uitgever Koen van Gulik. I.s.m. De Utrechtse Boekenbar en uitgeverij Wereldbibliotheek.

Ma 31 aug | 19.30 – 20.30 uur
Bibliotheek Neude
Gratis voor leden | € 5 niet-lid
Reserveer je ticket
(er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar, dus reserveer vandaag nog!)
Terug van het front
Een avond over oorlogsjournalistiek. Over mensen die van oorlog een beroep hebben gemaakt, die hun ogen niet sluiten voor alle akelige dingen waarvoor wij het liefst wegzappen tijdens het nieuws. Een gesprek met o.a. Elisabeth van der Steenhoven, Europese directeur van een netwerk dat zich in Arabische landen inspant tegen terrorisme en vóór democratie en oorlogsjournalisten Minka Nijhuis (o.a. Vrij Nederland en NRC) en Hans Jaap Melissen (o.a. Eenvandaag, Trouw, NTR, VPRO).

Za 5 sept | 20.00 – 20.30 uur
Bibliotheek Neude
€ 5 lid | € 10 niet-lid
Reserveer je ticket

TIP: De installatie Homo Desperatus van Dries Verhoeven is ma 5 sept de hele dag gratis te zien in de Filmzaal. De installatie bevat natuurgetrouwe schaalmodellen van locaties van menselijk leed zoals de kernreactor in Fukushima, het detentiekamp Guantanámo Bay in Cuba en een ingestorte kledingfabriek in Bangladesh. Iedere vitrine wordt bewoond door een mierenkolonie. De mieren proberen op de puinhopen te leven en via een camera die in- en uitzoomt wordt hier verslag van gedaan.
<span style="font-size:12px;line-height:12px;"><em>Bekijk Homo Desperatus van Dries Verhoeven op YouTube</em></span>
Bekijk Homo Desperatus van Dries Verhoeven op YouTube
Papieren helden
Een avond rondom het literaire tijdschrift 'Papieren helden'. Deze avond gaan de papieren helden met verhalen, gedichten en muziek over grenzen verleggen, aangeven, overschrijden, reizen en lichtjaren. Met o.a. Tjitske Jansen, Enne Koens, Thomas Verbogt en Ozan Aydoğan.

Di 8 sep | 20.00 – 22.00 uur
Bibliotheek Neude
€ 5 lid | € 10 niet-lid
Ontmoet de papieren helden en reserveer nu
Nog meer grenzen over
Tussen de Regels
Oscar Kocken interviewt schrijvers Abdelkader Benali en Niña Wijers. 

Za 12 sept | 20.00 – 21.45 uur
Bibliotheek Neude
€ 5 lid | € 10 niet-lid

Rumi Cycle
Concert met nieuw gecomponeerde muziek geïnspireerd op gedichten en teksten van de Perzische dichter en soefist Jalad al-Din Rumi (1207-1273). I.h.k.v. Gaudeamus Muziekweek.

Za 12 sept | 11.00 – 11.45 uur
Bibliotheek Neude
Gratis

Kijk voor het volledige programma Over Grenzen op: bibliotheekutrecht.nl/over-grenzen

(Foto Abdelkader Benali: Wouter Dasselaar)
Human Hub: Muziek als protest
Samen met Omroep Human organiseren we vanaf september iedere eerste dinsdagavond van de maand een interactief programma naar aanleiding van een televisie-, radio-, of online programma van Human. Dit keer het thema Muziek als protest naar aanleiding van de 2Doc 'Kort', waarin een filmmaker vertelt hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. 2Docs zijn documentaires, speciaal gemaakt voor het internet. Gastheer is Jos de Putter, initiatiefnemer en samensteller van de serie.

Di 1 sept | 19.00 - 20.00 uur
Bibliotheek Neude
€ 5 lid/vriend Human | € 10 niet-lid/niet-vriend Human
Reserveer je ticket en praat mee
Cursus en workshop
Ruimte in je hoofd
Een nieuwe serie interactieve workshops 'Ruimte in je hoofd' van Jan Wolter Bijleveld (o.a. workshopleider bij The School of Life en schrijver van het boek 'Loslaten'). Krijg stof tot nadenken over hoe je je leven zin en vorm geeft. En in hoeverre je dat zelf in de hand hebt.

Vanaf wo 23 sept | 20.00 – 22.00 uur
Bibliotheek Neude
€ 60 lid | € 80 niet-lid voor 4 workshops
(23 sept, 28 okt, 18 nov en 16 dec)

De kaartverkoop is vanaf nu gestart: Reserveer je ticket
Opvoeden van nu: een andere kijk op kind en creativiteit
In een speciale reeks over opvoeden, ontdek je meer over het leven van peuters, pubers en alle leeftijden ertussenin. Deze eerste lezing, duik je in de belevingswereld van peuters. Cultuurpedagoog Sabine Plamper van Kris Kras Atelier legt in een lezing uit hoe belangrijk creativiteit is voor die kleine onderzoekers. En hoe je die creativiteit aanboort, als ouder en als professional. Met handige tips. 

Wo 16 sept | 20.00 – 21.30 uur
Bibliotheek Neude
€ 5 lid | € 10 niet-lid
Reserveer je ticket
En verder..
Tegenlicht Meet Up
Discussieer iedere maandagavond mee over actuele onderwerpen naar aanleiding van de VPRO-uitzending Tegenlicht.
Kijk hier voor het programma en reserveer alvast je plek.

Theater Voorgelezen! met Marlies Heuer
Actrice Marlies Heuer (ITA) leest op woensdag 9 september samen met Dic van Duin en Cas Enklaar het theaterstuk ‘Dodendans’ van Friedrich Durenmatt voor.
Reserveer je ticket.

Nieuwe app Online Bibliotheek
Vanaf 8 september is er een nieuwe Online Bibliotheek app. Leden van de bieb kunnen hem alvast uitproberen. Ontdek hoe je snel en eenvoudig binnen één app duizenden e-books en luisterboeken kunt downloaden.
Wat vind je van deze nieuwsbrief?
Bibliotheek Utrecht - Neude 11 - 3512AE - Utrecht
Profiel wijzigen - Afmelden