En jeu laat zich vertalen naar de vraag die doorklinkt in de fictiestukken van het nieuwste magazine: wat staat er op het spel?’

Lieve lezer,
 

Als Chef Literair dacht ik tijdens het selectieproces van fictiestukken voor ons nieuwe magazine veel na over het Aaah!-gehalte van een tekst, iets wat enigszins absurd en ongrijpbaar voelde. Want wat betekent een thema als 'Aaah!' voor fictiestukken?

Om er grip op te krijgen, dacht ik aan een van mijn eerste dagen bij de studie Nederlands. EN JEU, schreef mijn literatuurdocent op het whiteboard – waarbij naar het Frans werd gegrepen om het belang van de frase aan te tonen. En jeu laat zich vertalen naar de vraag die doorklinkt in de fictiestukken van Magazine 3: wat staat er op het spel?
 

In de poëzie van Emma Zuiderveen is dat duidelijk:

‘In de 840 km lange rivier van Tsjechië naar de Oostzee / drijven duizenden dode vissen. Verslaggevers filmen / tussen rotsen en kadavers een paar stervenden naar luchthappen.’

Op het spel staat de toekomst van deze wereld, waarvan de bedreiging zich openbaart in de ramp die in de zomer van 2022 in de rivier de Oder plaatsvond.
 

Wat staat er op het spel? Misschien nog vaker ligt het antwoord besloten in de personages van fictiestukken. De urgentie komt niet van buiten, maar van binnenuit. Het fluistert en sluimert in het beeld van de nerveus tikkende voet van de hoofdpersoon, in één zweetdruppel die haast onopgemerkt over een voorhoofd naar beneden loopt. Het klinkt door in de manier waarop Hannah Boekestijn het hoofdpersonage in haar stuk onderkoeld laat vertellen over de heftige omstandigheden waaronder ze als vrouw opgroeide. Aaah, murmelt het verhaal zachtjes in je oor.

Andere fictieschrijvers in het nieuwe magazine vangen dit gevoel in magische beelden, zoals Nelson Morus in zijn verhaal doet:

‘De glaspartijen waren net helemaal over het dak heen, toen de kraan van gedachten leek te veranderen. Het glas kwam traag terug tevoorschijn.’

De urgentie en spanning hangt boven zijn verhaal als deze glinsterende glaspartij: spat hij uit elkaar op de grond, of blijft hij hangen?

In het verhaal van Feico Sobel komt de glaspartij donderend naar beneden en spat uit elkaar, als een jonge toneelspeler model staat voor een groep hongerige, koffieslurpende schildercursisten:

‘Na een monkelend lachje blijft zijn mond half open staan. Vlezige roze tong achter witte snijtanden. Ik probeer onder de paardendeken uit te komen, waar hij op is gaan zitten. “We hadden een poosje geen model. Dat is echt heel lastig.” Weer die open mond. Misschien is het een tic. Ik knik.’

In het vervolg ontspoort de schilderles langzaam maar zeker volledig. Hoe? Probeer het je alvast voor te stellen, of wacht totdat je het nieuwe magazine in handen hebt. Voor degenen die dat nog niet gedaan hebben, je hebt nog maar tweeënhalve dag om te bestellen
 

Aaah!
 

Verontruste groet,
Charlotte Duistermaat
Chef Literair

Hard//hoofd zoekt 1000 trouwe lezers

Beeld: Anna Kiosse

Hard//hoofd verschijnt weer op papier! En met jouw hulp kunnen we voortaan twee keer per jaar verschijnen. Om dat mogelijk te maken zijn we uiterlijk 31 juli op zoek naar 1.000 trouwe lezers! En we zijn er bijna... Mocht je dat je dat nog niet gedaan hebben, schrijf je dan nu in als abonnee voor slechts €2, 50 per maand en ontvang in september je eerste magazine, met als thema ‘Aaah!’.

Zomergasten: Thomas Hertog is een kosmologische humanist

Tekst: Loïs Blank

Beeld: Niek van Ooijen

Leestijd: 5 minuten

Zoals elk jaar bespreekt de redactie van Hard//hoofd de Zomergasten-afleveringen. In het gesprek tussen Theo Maassen en natuurkundige Thomas Hertog ziet Loïs Blank, zelf natuurkundige, dat vragen teruggebracht worden tot: ‘Maar wat hebben we eraan?’. Alleen door keer op keer naar dezelfde vraag terug te keren, worden er nieuwe perspectieven geboden.

Interview: Behoefte aan nabijheid

Tekst: Vivian Mac Gillavry

Leestijd: 5 tot 8 minuten

De moeder van Vivian Mac Gillavry heeft zo’ n dertig jaar gewerkt als psychotherapeut en relatietherapeut. In dit tweede deel uit de miniserie interviewt Vivian haar over ruzies, relaties en (opnieuw) verbinden met elkaar., 'Je open durven stellen en je kwetsbare kanten tonen kan alleen als je je veilig voelt. ' Deel 1 van deze serie, over verandering, kun je hier teruglezen.

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.