De formatie is weer terug bij af
NRCWeek van de Hoofdredactie
Abonneer nu
Zondag 28 maart 2021
nrc.nl/hoofdredactie
door
Melle Garschagen
Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.

De formatie is weer terug bij af. Dat is nog een milde analyse. De sfeer voelt zo koortsachtig en onvoorspelbaar, dat de gevolgen voor alle hoofdrolspelers moeilijk te overzien zijn. Sneeuwballen of indammen, dat staat aanstaande week op het spel. Veel om stukken daarover in NRC. Maar ook over belangrijke zaken buiten het Binnenhof. 
 

‘’Positie Omtzigt, functie elders’’, stond er op de aantekeningen van verkenner Ollongren. De tekst was summier, de gevolgen groot. Lukt het VVD, D66 en CDA om het plotse en diepe wantrouwen te herstellen?
Zonder dappere mensen geen journalistiek die raakt. Dat blijkt dit weekend uit het interview met schrijver en student Lale Gül van Sheila Kamerman en het onderzoeksverhaal van Esther Rosenberg over hoe het is om homoseksueel te zijn op de Gomarus, een reformatorische middelbare school in Gorinchem. Twee verhalen over snakken naar vrijheid en het recht te zijn wie je bent
Deze week schreven Hanneke Chin-A-Fo en Chris Hensen heldere en onthullende stukken over de mistige wereld van AstraZeneca. Wat is er aan de hand met Halix, de Leidse fabrikant van het vaccin? En kan een Amerikaanse fabriek Europa te hulp schieten
De rol van Pieter Omtzigt en de wijze waarop de partij met hem omgaat is niet het enige probleem voor het CDA. In Limburg sluisde een ex-CDA-politicus jarenlang voor miljoenen subsidies naar zijn eigen bv’s, bleek uit onderzoek van NRC.  
Een dominant thema deze week was de omgang van politie en justitie met Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond. Marcel Haenen schreef er meerdere belangrijke stukken over.
•   Vijf Rotterdamse agenten lieten zich in een chatgroep discrimerend uit na aanleiding van de moord op de 16-jarige Hümeyra Ergincanli.  „Weer een Turk minder”, appte een agent een maand na die moord.
•   De agent die melding maakte van het bestaan de Whatsapp-groep werd gepest.
•   In de Rotterdamse gemeenteraad waren politici woest
Haenen interviewde ook Love Bhalla, senior parketsecretaris bij het functioneel parket van het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Het OM kan er alleen voor de samenleving zijn als het een afspiegeling is van die samenleving. Meer diversiteit dus, betoogt hij. Over moed gesproken. 
Audio
De redactie binnenland keek deze week in een driedelige serie (en een commentaar) naar de problemen in de jeugd-ggz. Investeringsfondsen duiken op de markt voor lichte klachten, terwijl wachtlijsten voor kinderen met serieuze problemen groeit. Romy van der Poel liep voor de Vandaag-podcast mee op een spoedpoli.
Luister nu
 
Kroegen zitten potdicht. Bij winkels druppelen af en toe wat afhaalders naar binnen. De economie staat stil. Hoe kan het dan dat er zo weinig bedrijven failliet gaan? En wat staat Nederland nog te wachten, nu ondernemers interen op spaargeld en grote schulden aangaan? Antwoorden in onder de streep, de wekelijkse podcast van onze economieredactie. 
Luister nu
Kids Only
Een cijfer voor je ouders. Een quiz over nepnieuws. Echte coronaspelletjes. En mee naar het Jeugdjournaal met Evita Mac-nack. We maakten een grappige, ontroerende en stiekem serieuze kinderkrant. Kids Only, natuurlijk. 

Deze nieuwsbrieven vind je wellicht ook interessant:

We kijken uit naar uw reactie. Mail ons op nieuwsbrief@nrc.nl

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC