31.10.2018
Læs nyhedsbrevet online
 
Logo-at-nq5rxfpv1u6hkv1m8swk
Overblik fra Arbejdstilsynet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ny viden
 
 
 
Hovedpine: En times træning om ugen virker
UNDERSØGELSE: Styrketræner du én time om ugen, kan du halvere dine smerter og antallet af dage med spændingshovedpine, uanset om du træner en time i træk eller deler træningen op. Det viser ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Rollekonflikter på jobbet påvirker søvnen
STUDIE: Ansatte, der føler sammenhæng i deres arbejdsliv, sover bedre om natten og har lettere ved at håndtere rollekonflikter på arbejdspladsen. Men ansatte, der ikke oplever sammenhæng, har søvnforstyrrelser, viser et nyt studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

MRSA-støv kan nå dybt ned i luftvejene, men størstedelen bliver i næsen
UNDERSØGELSE: Mennesker, som arbejder i danske svinebesætninger, er udsat for at blive smittet med antibiotikaresistente MRSA-bakterier. 30 procent af støvpartiklerne med MRSA-bakterier er små nok til at nå forbi næse og svælg og ned i de dybere luftveje, viser forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Over tre nattevagter i træk øger risikoen for svangerskabsforgiftning
UNDERSØGELSE: Gravide, som har mere end tre nattevagter i træk, har større risiko for at få forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning. Det viser ny forskning lavet i et samarbejde mellem Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
 
 
 
 
Bannernyhedsbrev-ny--rlrv7y2hlscgewamtbyf
 
 
 
 
Nye branchevejledninger
 
 
 
Redningsdykning og overfladeredning
VEJLEDNING: Vejledningen sætter fokus på sikkerhed og godt arbejdsmiljø ved redningsdykning og overfladeredning. Her kan man læse om kompetenceforhold, dykkerens sundhedsmæssige og fysiske tilstand, det psykiske arbejdsmiljø, øvelser og dykkermateriel. Vejledningen er udarbejdet af BAU transport og engros.

Styr på kemien med REACH - Eksponeringsscenarier
VEJLEDNING: Leverandører af kemiske produkter skal beskrive sikker brug af deres produkter i et eksponeringsscenarie, som typisk vil være et tillæg til de kendte sikkerhedsdatablade. En ny vejledning fra BFA Industri beskriver, hvordan virksomheder kan bruge eksponeringsscenarierne til at lave praktiske arbejdsinstruktioner.
 
 
 
 
 
Konferencer og andre arrangementer
 
 
 
Kræft og anden alvorlig sygdom på arbejdspladsen
TEMADAGE: Ledere og kollegaer er ofte usikre på, hvordan de skal forholde sig, når en medarbejder får kræft eller anden alvorlig sygdom. I samarbejde med Kræftens Bekæmpelse sætter BFA Industri og TekSam fokus på det ved 3 temamøder, der holdes den 8. november i Slangerup, den 15. november i Kolding og 29. november i Aalborg.

Konsekvenser og forebyggelse af mobning, trusler og vold på jobbet
GÅ-HJEM-MØDE: Hvad ved vi om forekomsten af negative handlinger, som fx vold, trusler og mobning på jobbet, og hvad er konsekvenserne for den enkelte og for arbejdspladsen? Og hvordan kan de negative handlinger bedst forebygges? Det kan du høre om på et gå-hjem-møde den 8. november 2018 i Holstebro.

Vira, bakterier og skimmelsvampe i arbejdsmiljøet
GÅ-HJEM-MØDE: Mikroorganismer som bakterier, vira og skimmelsvampe kan udgøre et arbejdsmiljøproblem. På et gå-hjem-møde i København den 6. november vil forskere og praktikere dele deres viden og erfaringer om skadelige påvirkninger fra mikroorganismer i arbejdsmiljøet, og hvad man kan gøre for at håndtere påvirkningerne.
 
 
 
 
Brugerpanel-banner-9-squoypcaw0pqxquwwzxw
 
 
 
 
Værktøj, pjecer og andre nye materialer
 
 
 
Pas på kroppen ved arbejde på kirkegårde
FILM OG FAKTAARK: Det kan belaste kroppen, når man arbejder med grandækning på kirkegårde. Derfor er det vigtigt at tænke over arbejdsstillinger og brug af tekniske hjælpemidler. BAU Jord til bord har samlet gode råd om, hvordan kroppen bliver belastet mindst muligt.

Instruktionsfilm om muskel- og skeletbesvær i forsvaret
FILM: Meget arbejde i forsvaret involverer løft eller arbejdsstillinger, som belaster kroppen. En række nye instruktionsfilm fra BFA Service – Turisme viser, hvordan man med gode bevægelser og rutiner kan forebygge, at arbejdet fører til overbelastninger og smerter i muskler og skelet.

God start - godt arbejdsmiljø
UNDERVISNINGSMATERIALE: Et nyt undervisningsmateriale til unge på erhvervsuddannelserne formidler grundlæggende viden om arbejdsmiljø. Materialet er udarbejdet af Videncenter for Arbejdsmiljø i samarbejde med LO, DA, KL, Lederne, Arbejdstilsynet og Arbejdsmiljørådet

Konkurrence om indretning og ergonomi i frisørsaloner
KONKURRENCE: En kropsvenlig indretning af frisørsalonen kan forebygge gener for frisørerne. Derfor har BFA Service – Turisme udskrevet en konkurrence, hvor frisørsaloner opfordres til at byde ind med forslag til sund indretning og løsninger.

Få hjælp til at forebygge chikane på kommunale arbejdspladser
STØTTEFORLØB: Chikane kan komme fra borgere og deres pårørende, men den kan også finde sted internt på arbejdspladsen. Nu kan kommunale arbejdspladser søge gratis støtte og sparring til forløb om at forebygge og løse problemer med chikane.

Få hjælp til udvikling og fællesskab i alenearbejde
STØTTEFORLØB: Når man ikke har kolleger i hverdagen, kan det kræve en særlig indsats at skabe og vedligeholde fagligt fællesskab og fokus på professionel udvikling. Nu kan kommunale arbejdspladser søge gratis støtte og sparring til forløb om at forebygge og løse problemer ved alenearbejde.

Ulykker skyldes ofte samspil af faktorer
FILM: 2 nye film og tilhørende arbejdsmaterialer fra BFA Service – Turisme giver viden og redskaber til at forebygge ulykker på arbejdet. Materialet lægger op til diskussioner og overvejelser på arbejdspladserne og henvender sig både til ledere, arbejdsmiljørepræsentanter og medarbejdere.

Arbejde i nærheden af kabler og ledninger
BROCHURE: Når man arbejder i nærheden af elforsyningens ledningsanlæg, skal man overholde de afstande, som er fastsat i stærkstrømsbekendtgørelsen. En brochure fra Sikkerhedsstyrelsen, Energinet og Dansk Energi giver informationer om disse afstande.
 
 
 
 
 
 
 
 
Overblik fra Arbejdstilsynet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
 
 
 
Nyt fra Arbejdstilsynet
 
 
Generelle nyheder
 
 
Nye bekendtgørelser og At-vejledninger
 
 
Branchespecifikke nyheder
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© 2017 Arbejdstilsynet
Afmeld