Politisk Morgenpost
TIRSDAG D. 05 MARTS
KØB ABONNEMENT

 
Overset effekt af SU-aftale bliver kaldt »vanvittig usympatisk« – men regeringen står fast: »Det vil jeg ikke være med til«

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske morgenpost.

Nyhedsbilledet er naturligvis stadig præget af Søren Pape Poulsens (K) alt for tidlige og pludselige bortgang. Men vi skal også forbi række øvrige og vidt forskellige nyheder i dag.

Det er blandt andet en sådan artikel, der gemmer sig bag dagens overskrift, og vi begynder ligeledes med en klassisk politisk historie.

I Jyllands-Posten kan vi nemlig i dag læse, at en CO2-afgift på landbruget ifølge kritikere risikerer at tvinge økologiske landmænd med kvægdrift til at lukke og dermed også at forringe dyrevelfærden.

Økologiske landbrugskøer har ellers generelt en lavere klimapåvirkning end konventionelt landbrug, fordi køerne i lang periode går ude, spiser græs og lægger kokasser, og reduktionen er i forskellige studier blevet vurderet til mellem 12 og 30 procent.

Det er imidlertid ikke blevet regnet med i Svarer-udvalgets modeller til en CO2-afgift, og samtidig er der ikke lagt op til, at økologiske landmænd kan få samme tilskud som konventionelle landmænd, skriver avisen.

Læs hele historien her.

Dagens konservative fremtidsudsigter

Vi vender blikket mod Det Konservative Folkeparti, som selvsagt befinder sig i et tomrum og et svært sted efter partiformandens pludselige død i weekenden.

Det blev i går oplyst, at bisættelsen af Søren Pape Poulsen vil finde sted på lørdag klokken 11 i Viborg Domkirke – biskop Henrik Stubkjær vil forestå bisættelsen af den trofaste kirkegænger – og i mellemtiden vil vi næppe høre meget om, hvad der skal ske med lederskabet af det parti, Pape stod i spidsen for i næsten ti år.

Som partiets konstituerede formand, Høje-Taastrup-borgmester Michael Ziegler, i går sagde til Altinget:

»Vi skal have sendt Søren ordentligt afsted. Derfor har vi lige nu ikke taget stilling til noget fremadrettet, og vi vil heller ikke presses til det.«

De Konservative er præget af chok og sorg, men vil ifølge politisk kommentator Hans Engell – der som bekendt selv er tidligere konservativ formand – nok inden længe skulle beslutte sig for, hvem der skal træde i Papes sted.

»Erfaringerne med kollektivt lederskab eller delt formandskab har kun været elendige. Det ender altid i ballade og strid,« som han siger i Ekstra Bladet, hvor Engell også betoner, at »enhver form for interne uoverensstemmelse eller synlig uenighed vil blive taget meget skidt ned af partiorganisationen«.

Læs mere her.

I går afviste De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard – i lighed med tidligere tilkendegivelser – at hun ikke er i spil til formandsposten.

»Jeg har to små børn derhjemme og er ikke et sted i mit liv, hvor det er relevant for mig,« sagde Abildgaard i DR-programmet Aftenshowet.

Ifølge adskillige medier er det i stedet den konservative erhvervs- og klimaordfører, Mona Juul, pilen peger på som det mest sandsynlige bud på en kommende leder af partiet.

Intet er som bekendt besluttet endnu, men skulle Mona Juul ende som De Konservatives leder, er det ifølge et portræt i dagens Berlingske en »særdeles atypisk politiker«, der vil overtage partiets fremmeste post:

»Den konservative erhvervsordfører havde rundet de 50 år, da hun i 2018 lod sig overtale til at blive spidskandidat for De Konservative i Aarhus Øst-kredsen, og da hun året efter blev valgt til Folketinget, ankom hun til Christiansborg med mere end 30 års erhvervserfaring i bagagen.

Hun forlod således sit job som mangeårig administrerende direktør i det kendte reklamebureau Envision, og hun sagde samtidig farvel til en række bestyrelsesposter.

Af branchemediet Bureaubiz blev hun betegnet som »en af reklamebranchens absolut største personligheder og lederskikkelser« i forbindelse med sin 50-års fødselsdag.

Samme gennemslagskraft har hun endnu ikke haft på Christiansborg, og da Ekstra Bladet i sensommeren sidste år beskrev hende, lød skudsmålet i avisens spalter, at hun er 'næsten komplet ukendt for den almindelige dansker'.«

Her kan du læse portrættet , hvor Berlingske har også fundet et gammelt citat, hvor Mona Juul selv erkender, at de højtråbende og konfliktsøgende ofte løber med opmærksomheden i dansk politik.

Men – sagde hun – »min kant er, at jeg vil ikke have alle de skide kanter«.

Uanset hvem der bliver formand for partiet, står De Konservative et strukturelt svært sted i dansk politik. Det skriver Kristeligt Dagblad, der har talt med flere kendere af det gamle parti.

»Partiet er omgivet af andre partier, der har indtaget meget af det spillerum, som også kunne være De Konservatives. På den ene side er der en midterregering, som inkarnerer den del af det konservative projekt, der handler om at være et ansvarsbærende centrum-højreparti,« siger forfatter og konservativ historiker Christian Egander Skov til avisen og bemærker, at De Konservative til den anden side har Liberal Alliance, der inkarnerer ideen om at være et borgerligt oppositionsparti:

»Så uanset, hvor De Konservative kigger hen, er partiet omringet af nogle rimelig stærke spillere.«

Læs hele dén historie her eller se seneste udgave af DR2 Deadline, hvor Egander Skov også deltog:

Dagens analyse

Inden vi forlader Det Konservative Folkeparti for i dag, skal vi runde en analyse, Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, står bag.

Winther har bidt mærke i et par udtalelser fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) efter Søren Pape Poulsens død.

Lars Løkke Rasmussen har ikke kunnet befri sig for tanken om, at dødsfaldet var »resultatet af et sammenstød mellem et FOR hårdt politisk miljø og en kærlig sjæl«, som han i weekenden skrev på Facebook, og over for TV 2 News har han fremhævet det pres fra en række kritiske artikler, som Pape Poulsen oplevede forud for sidste valg.

Ifølge Bent Winther bør partier og politikere imidlertid se mere indad, når de kritiserer de vilkår, de arbejder under:

»Den ofte brutale dynamik i politik skyldes først og fremmest, at det er et nulsumsspil. Den enes nederlag er den andens sejr. Når en får en post, er der en partifælle, der ikke får den. Når et parti går frem, går et andet tilbage.

Der var ingen i de andre partier, der i valgkampen stod op for Søren Pape Poulsen. Ingen, da skandalerne ramte, der rejste sig og sagde til medierne: Hvad bilder I jer ind på den måde at snage så dybt i en en partileders privatliv.

Lars Løkke Rasmussen gjorde heller ikke. Til gengæld høstede han formentlig nogle konservative stemmer på valgdagen. Det er vilkårene.«

Læs hele analysen her.

Dagens SU-ballade

Så skal det igen handle om den konkrete politik, der udformes på og omkring Slotsholmen. Og historien bag dagens overskrift.

Politiken skriver nemlig, at det ikke kun er fremtidige studerende, der bliver omfattet af den SU-reform, som regeringen sidste år vedtog sammen med Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance.

Med aftalen kan studerende fremover alene få SU til den tid, deres uddannelse er normeret til, og det vil også gælde de studerende, der i 2025 begynder på en kandidatuddannelse og for tiden derfor læser på en bacheloruddannelse. De studerende, der ikke har taget deres bachelor på normeret tid, vil altså mangle SU i slutningen af uddannelsen.

SFs uddannelsesordfører, Sofie Lippert, kalder det »vanvittig usympatisk« at ændre reglerne for dem, der allerede er i gang med studierne, mens uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) forsvarer beslutningen:

»Hvis vi skal differentiere mellem dem, der har gennemført deres bachelor på normeret tid, og dem, der har forlænget undervejs, skal vi i virkeligheden diskriminere til fordel for dem, der har brugt længere tid på deres bachelor. Det vil jeg ikke være med til«.

Læs hele historien her.

Dagens to korte

1. I februar åbnede SF-formand Pia Olsen Dyhr for, at et regeringssamarbejde med Moderaterne kan blive nødvendigt, hvis Danmark igen skal få en centrumvenstreregering.

Men en lang række af partiets lokalformænd sætter nu foden ned og afviser tanken om en regering med Lars Løkke Rasmussens parti. Det skriver DR.

2. Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Frederik Vad, har delt flere anekdoter på sociale medier om utilpasset opførsel fra personer med indvandrerbaggrund. Blandt andet en besked, han har modtaget, om, at overfaldsmænd »overvåger udgange og ruterne mellem bøssebarerne i Indre By«.

Hverken Københavns Politi, Rigspolitiet eller Justitsministeriet har dog kendskab til, at der skulle foregå systematisk overvågning af lgbt+-barer i Indre København. Det skriver Berlingske.

Dagens program

Hele dagen: Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er 5.–8. marts i Etiopien og Sydafrika. Også Det Udenrigspolitiske Nævn besøger landene i disse dage.

Og dermed kom vi igennem det politiske overblik.

God dag.

Med venlig hilsen

Thue Ahrenkilde Holm, journalist, thho@berlingske.dk

 
 
 
 
Grundlagt, 1749 af Ernst Henrich Berling
 
 
Berlingske Media A/S | Pilestræde 34
DK-1147 København K, Danmark | +45 33 75 75 75
 
 
Anders Krab-Johansen, koncernchef og udgiver
Tom Jensen, Ansv. chefredaktør
Mette Østergaard, chefredaktør
Stinne Andreasen Krak, digital redaktionschef
 
Følg Berlingske
 
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -