Op muren schilderen deden we al in de prehistorie en we zijn er nooit meer mee opgehouden. De middeleeuwse schilderingen voor Karel V zijn weer te bewonderen in Nijmegen. In Bakhuizen zijn schilderingen uit de Eerste Wereldoorlog gevonden en in Rotterdam dreigt een belangrijke graffiti spot gesloopt te worden.
De Ruïne van Brederode krijgt géén buren. De Raad van State heeft een streep gezet door het plan om twee villa's te bouwen naast de ruïne. Piet Paree, bestuurslid van de Ruïne van Brederode, is dolgelukkig en noemt het een 'overwinning voor cultuur en natuur'.
In maart 2020 ging het Boerderijenfonds van start. Inmiddels is het fonds ruim een jaar verder en kan er teruggekeken worden op een actief jaar waarin aan veertien projecten een bijdrage werd toegekend. In het jaarverslag én een korte film komt u meer over de werkzaamheden van het fonds te weten.
In een dorpscafé werden vier muurschilderingen gevonden waarop te zien is hoe de Belgen tegen de Duitsers vechten. De schilderingen zijn vermoedelijk gemaakt door een gevluchtte soldaat.
ErfgoedAcademie vierde gisteren haar 35e verjaardag met een feestelijk webinar. In de rubriek 'Vijf vragen aan' interviewt de redactie directeur Yvonne Ploum over háár bijdrage aan de organisatie.
Er gaat zand over het archeologisch onderzoek bij het voormalige kasteel De Nijenborgh in Weert. De oude loden kogels in de bodem zouden milieuschade kunnen veroorzaken.
Elektronicawinkel Correct in Rotterdam staat er al een tijdje verloederd bij. Nu wordt het gesloopt. Zonde, vinden liefhebbers, het pand is namelijk rijkelijk versierd met street art en graffiti.
Een kraanwagen is tegen een spoorbrug in Maastricht gebotst. Hierdoor is het rijksmonumentale viaduct gedeeltelijk ingestort. De brug was onderdeel van de spoorlijn Maastricht-Hasselt.
In 1543 werden in de Nicolaaskapel schilderingen van fantasiebloemen aangebracht in afwachting van de komst van Keizer Karel V. Door een grondige restauratie zijn ze weer te bewonderen.
De oprichters zagen in 1956 hun geliefde Amsterdam wegkwijnen en deden daar wat aan; ze richtten Stadsherstel op. Deze voortvarende en ondernemende aanpak wordt nog steeds gebezigd. Lees hier het oprichtingsverhaal.
De Erfgoedstem is op zoek naar een 'diversiteits-reporter' met en niet-westerse migratieachtergrond. Kent u of bent u iemand die (tegen betaling) kritische interviews wil afnemen over diversiteit en erfgoed? Mail dan naar redactie@erfgoedstem.nl
Wat doe je als je geen werk kunt vinden en in armoede leeft? In de video van de 'Maand van de Geschiedenis' vertelt Suzanna Jansen over armoedebestrijding en heropvoeding in de Koloniën van Weldadigheid. Verslaggeefster Roos neemt zelf een kijkje in het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Hoe ging het er daar aan toe?
De transcriptiewerkgroep van het Regionaal Archief kreeg de opdracht om middeleeuwse rekeningen van Kasteel Middelburg in Oudorp om te zetten naar leesbare teksten. Zo weten we nu niet alleen hoeveel geld de graven uitgaven, de stukken staan ook bol van indirecte informatie over het leven in en rond het kasteel in die tijd.
Rotterdam is een historische, culturele stad, waardoor je er musea in overvloed hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Maritiem Museum, het Wereldmuseum of de Kunsthal? Kijk je ogen uit in één van deze musea in de mooiste stad aan de Rotte.
Volgende maand opent in Amersfoort CollectieCentrum Nederland, het grootste kunstpakhuis van Nederland. NRC volgde sinds vorig jaar de 'inhuizing' van dit nieuwe depotgebouw voor vier rijkscollecties: Rijksmuseum, Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en Rijksdienst Cultureel Erfgoed.