‘'s Nachts schrik ik wakker, badend in het zweet, beseffend dat mijn oudste binnen vier jaar ook een tienermeisje zal zijn.’

Lieve lezer,
 

Daarstraks heb ik voor het eerst in mijn leven een paard opgetuigd. Eigenlijk heeft mijn oudste dochter (zes jaar) het meeste werk gedaan en heb ik vooral toegekeken. Het middelbare leven is: ontdekken dat het woord ‘roskam’ niet alleen verwijst naar een filmregisseur en een café in Brussel, maar ook naar een soort plastic borstel waarmee je cirkels moet wrijven over de flanken van het paard (nee, de pony, papa!).
 

Ik zie het verschil tussen paarden en pony’s nog niet, maar dat maakt onderdeel uit van het leerproces. Het middelbare leven zit niemand als gegoten, daar moet je in groeien zoals een kind in een winterjas.
 

De paarden zijn in gelijke mate aanwezig en afwezig; het hele circus draait rond hen en toch lijken ze deel uit te maken van het decor. Hetzelfde kan worden gezegd van de tienermeisjes die in de manege rondhangen. In een hoek van de piste (dat is een grote hangar waar kinderen op paarden oneindigheidstekens trekken door het zand) zit een meisje met rijlaarzen aan een boek te lezen in een stoel. In de stallen staan enkele tieners paardenpoep in een kruiwagen te scheppen.
 

’s Nachts schrik ik wakker, badend in het zweet, beseffend dat mijn oudste binnen vier jaar ook een tienermeisje zal zijn. Het opvoeden van een tiener is de ultieme proef van het middelbare leven. Dan begin ik als een gek te googelen: of je eerst de harde of de zachte borstel moet gebruiken, wat een zwilwrat nu weer is, hoe ik een goede vader moet zijn.
 

Na afloop van de proefles was de juf gedecideerd. Het paardrijden laat ik beter aan mijn dochter over.
 

Hartelijke groet,

Nelson Morus
Redacteur Fictie

Essay: Een woud vol dichtgetimmerde hokjes

Tekst: Zazie Duinker

Beeld: Tessa van Vuren

Leestijd: 4 minuten

Zazie Duinker maakt een tocht door het oerwoud van de taal. Ze ziet daar dat woorden gedijen bij het heen-en-weer tussen zichzelf en de waarneembare werkelijkheid. Het is de vraag of woorden altijd die ruimte krijgen…

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier
Hard//hoofd zocht afgelopen juli minstens 1.000 trouwe lezers om voortaan twee keer per jaar te kunnen verschijnen, zodat wij nog vaker een podium kunnen geven aan aanstormend talent. Met de hulp van onze lezers is dat gelukt: meer dan 1.600 mensen sloten zich aan!

Schrijf je nu in als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste magazine.
Op dit moment is het helaas niet mogelijk om losse of oude nummers na te bestellen.
Schrijf je graag over kunst (tentoonstellingen, theater en literatuurfestivals) en wil je op de hoogte blijven van komende evenementen? Meld je dan aan op de kunstnieuwsbrief van onze Chef Kunst, Jorne Vriens, en ontdek mogelijke onderwerpen om over te schrijven.
Instagram
LinkedIn
E-mail
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie of magazineabonnement?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.