april 2017

bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

eLex 2017 in Leiden


Op 19, 20 en 21 september 2017 organiseert het Instituut voor de Nederlandse Taal de vijfde bijeenkomst van eLex (‘electronic lexicography in the 21st century’) in Leiden. Dit tweejaarlijkse internationale congres is bedoeld om de innovatieve ontwikkelingen op het gebied van lexicografie te onderzoeken.

Elektronische lexicografie is een interdisciplinair vakgebied. Het eLex-congres brengt lexicografen, uitgevers, softwareontwikkelaars, taaltechnologen en onderzoekers in taalverwerving, taalonderwijs, vertaalstudies en toegepaste taalkunde bij elkaar. In de afgelopen jaren waren er steeds 150 congresbezoekers. Het thema van de bijeenkomst is dit jaar ‘Lexicography from Scratch’.

Meer informatie over het congres is te vinden op de website van eLex.

30.000 Leidse achternamen


Tot 2007 was Piet van Sterkenburg directeur van – toen nog – het Instituut voor Nederlandse Lexicologie. Hij heeft zich sindsdien zeker niet hoeven vervelen. Er is net een indrukwekkend boek van zijn hand verschenen: Leienaars. Leidse achternamen en Leidenaars van naam.

Daarin doet hij de herkomst van al die achternamen uit de doeken. Ook de vele verbasterde Franse namen, zoals De Lorm, Dusoswa en Onvlee. Meer over het boek is te lezen op Sleutelstad.nl, in het Leidsch Dagblad en bij de uitgever.

Language Industry Awards


Van 8 tot en met 12 mei worden de kandidaten voor de Language Industry Awards in een liveshow in Gent (en op Facebook) gepresenteerd aan het publiek. De lijst met kanshebbers wordt door middel van een stemming bepaald op 26 en 27 april. Een van de kandidaten is het boek Taal is business van INT-directeur Frieda Steurs.

De Language Industry Awards zijn een initiatief van De Taalsector. De prijzen en de voorafgaande stemming zijn bedoeld om een breed publiek kennis te laten maken met diensten en producten uit alle hoeken van de taalsector. Dit jaar is de vierde editie, met een andere opzet dan vorige jaren.

Bruin café


De werkweek duurt nog wel even, maar je hebt alvast iets om naar uit te kijken, want je vrienden hebben je net uitgenodigd voor een gezellige vrijdagavond in die bruine kroeg op de hoek. Maar wat is er dan zo bruin aan dat café?

Woordbaak

Clexit


Nu de regering-Trump banengroei in de kolensector en goedkope energie boven wereldwijde klimaatafspraken stelt, wordt gevreesd dat de VS zich niet langer gebonden acht aan het klimaatakkoord van Parijs en uit het akkoord stapt: een clexit. Hoe zit dat woord in elkaar?

Neologisme van de week

Paasbord


Borden voor het paasontbijt zijn er in alle soorten en maten. Maar in de middeleeuwen hadden paasborden niets met Pasen te maken. Waarom heten ze dan toch zo?

Terug in de taal

Meer nieuws


Top van nederhop kan zich meten met Mulisch. INT-onderzoeker Vivien Waszink vergeleek samen met Alex Reuneker en Ton van der Wouden de woordenschat van Nederlandstalige hiphoppers met die van beroemde schrijvers. De rappers van Zo Moeilijk ‘wonnen’ van Harry Mulisch.

INT doet mee in enetCollect. Het Instituut voor de Nederlandse Taal is partner in enetCollect. Dat is een Europees netwerk rond taalleren en crowdsourcingtechnieken dat dit jaar van start gaat en tot 2021 loopt.

Matthias de Vriespenning voor dr. Frans Debrabandere. Op zaterdag 18 maart ontving dr. Frans Debrabandere in het Belfort in Sluis de Matthias de Vriespenning uit handen van prof. dr. Frieda Steurs.

Webformulier toevoegingen historische woordenboeken online. Heeft u een woord ontdekt dat nog niet in onze historische woordenboeken online staat? Of heeft u van een woord een oudere of jongere vindplaats aangetroffen? Dan kunt u uw vondst aan ons doorgeven via een nieuw webformulier.

Terminologienieuwsbrief


Vorig jaar zijn de taken van het Steunpunt Nederlandstalige Terminologie overgeheveld naar het Instituut voor de Nederlandse Taal. Eind maart is de eerste vernieuwde Nieuwsbrief Terminologie verschenen.

Wilt u die voortaan ook ontvangen? Klik onderaan deze e-mail op ‘profiel bijwerken’. U krijgt dan een e-mail met daarin een link om uw voorkeuren bij te werken. Klik op de link en vink in uw profiel ‘Terminologienieuwsbrief’ aan. Wanneer u vervolgens op ‘profiel bijwerken’ klikt, bent u op beide nieuwsbrieven geabonneerd.

Redactie: Wouter van Wingerden
Volg ons op Twitter
Bezoek onze website
© 2017 Instituut voor de Nederlandse Taal, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van het Instituut voor de Nederlandse Taal (voorheen INL).

onze contactgegevens:
Instituut voor de Nederlandse Taal
Matthias de Vrieshof 2
2311 BZ Leiden
Nederland

voeg ons toe aan uw adresboek


profiel bijwerken of afmelden