'Hoe maken we ons oer-Hollandse erfgoed divers-toegankelijker?' vraag Alma zich af in haar brief aan Mina. Na vele gesprekken merkt ze dat 'thuis voelen' een positieve invloed heeft op het omarmen van de lokale geschiedenis en erfgoed.
Alle Nederlandse gemeenten ontvangen een pamflet om erfgoed te verankeren in de nieuwe gemeentelijke collegeakkoorden die na de emeenteraadsverkiezingen van 16 maart worden opgesteld. Hiermee wil het erfgoedveld alle nieuwe en zittende gemeenteraadsleden en wethouders opnieuw inspireren om de kansen die erfgoed biedt te benutten.
Het Restauratiefonds ondersteunt eigenaren al een aantal jaren in het verduurzamingsproces, van kennis, inzicht tot aan financieren. Zo is de vergoedingsregeling voor duurzaamheidsadvies onlangs verlengd.
Op landgoederen zijn bomen omgevallen, hekwerken vernield en is er schade aan kastelen en landhuizen. Het zal nog weken duren voordat alles is hersteld en opgeruimd.
De plannen werden na lang wikken en wegen door een ruime meerderheid van de raad goedgekeurd. De partijen VVD, D66, VoorBaarn, CDA en CU-SGP stemden voor.
Een onderzoeksteam, bestaande uit wetenschappers van twaalf onderzoeksinstellingen, berekende dat 32% van alle middeleeuwse ridderverhalen verloren ging.
Architect Eugène Franken en 'gebouwenfan' Martjan Kuit zijn idolaat van het gebouw dat vijftig jaar bestaat. "Terneuzen moet het stadhuis als zijn Eiffeltoren beschouwen."
Alma schrijft Mina over de samenhang tussen thuis voelen en de waardering voor erfgoed. Kan men zich makkelijker met erfgoed identificeren op lokaal niveau? Welke rol zou de gemeente hier kunnen spelen?
Op 17 februari ontvingen acht studenten het diploma van de opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed. Corona maakte de opleiding tot een uitdaging. Interim voorzitter Wim van der Maas is extra trots op de gediplomeerden: "Inspecteren is een vak dat je leert door fysieke informatieoverdracht, samen met de docent een monument bekijken, voelen, controleren en beoordelen."
Johan Otten leeft als het ware tussen de heksen. In een week tijd werden in zijn eigen Brabantse dorpje Lierop eind zestiende eeuw maar liefst zeven vrouwen veroordeeld voor hekserij. "Ik las het in de archieven met stijgende verbazing én verontwaardiging", zegt amateurhistoricus Otten. "Hoe is het mogelijk dat hier zo weinig van bekend is?"
Wie op het Nijmeegse Valkhof vanaf de Barbarossakapel naar de Nicolaaskapel loopt, ziet op ongeveer 2,5 meter hoogte een bijzondere steen in de muur van de kapel gemetseld. Het is een stukje rode Romeinse dakpan met daarin een zakhorloge gegraveerd. Wat is het verhaal hierachter?
Via zeven historische erfgoedlijnen met een gezamenlijk verhaal over de geschiedenis van Zuid-Holland, nodigt de provincie eigenaren van erfgoed, gemeenten, musea, stichtingen, ondernemers en inwoners uit om mee te denken over hoe zij met het erfgoed in de provincie om willen gaan. Het doel? Het erfgoed in de provincie versterken en beter toegankelijk en beleefbaar maken, van onderaf.
Bij opgravingen in Spijk zijn in totaal zo'n 26.000 vondsten gedaan uit de Tachtigjarige Oorlog en van de oude steenfabriek. Ter plekke is het onderzoek nu afgerond, maar de archeologen van RAAP in Zutphen zijn nog maanden bezig met het registreren van alle bijzondere objecten. De 26.000 vondsten geven samen een mooi beeld van twee verschillende periodes. Er komt een online tentoonstelling van de vondsten, maar de gemeente Zevenaar hoopt ook op 'iets tastbaars'.