ELF Voetbal nieuwsbrief van 03-11-2023
PANNA! 80 met Jude Bellingham, Vangelis Pavlidis, Noa Lang en TikTok-tovenaars!

Het is de tijd van verlanglijstjes. Tijd om alle dingen die je heel graag zou willen hebben in een overzichtelijk lijstje te gieten. De nieuwe PANNA! hoort daar toch zeker bij. Nummer 80 staat weer vol met mooie verhalen, overzichten en prijsvragen! Een verhaal over Jude Bellingham, de Koning van Real. Een interview met de vader van Noa Lang, met AZ-doelpuntenmachine Vangelis Pavlidis, een overzicht van de gekste blessures en van de bekendste spelers die van land wisselden en nu het veld oplopen in een ander shirt. En natuurlijk acht superposters!


lees verder
Boudewijn Pahlplatz: "Dat FC Twente dit spel kan spelen, vind ik heel knap"

Acht jaar voetbalde hij er. Vijftien jaar bekleedde Boudewijn Pahlplatz meerdere trainersfuncties bij FC Twente. Nu volgt hij de Enschedese club als supporter. "Ik ben in de zomer van 2018 op een niet zo'n leuke manier weggegaan. Zelfs een jaar niet geweest, omdat ik er klaar mee was. Maar dat is geheeld. FC Twente is en blijft mijn club."

lees verder
Ioan Sabau: "Als ik over de fans van Feyenoord praat, krijg ik kippenvel"

Volgens medespelers was hij te goed voor Feyenoord. Journalist Dick van den Polder noemde Ioan Sabau de beste aankoop uit de clubgeschiedenis. De Roemeense middenvelder betoverde Het Legioen vanaf 1990 twee seizoenen met zijn techniek, rust, overzicht en enorme loopvermogen. 31 jaar na zijn afscheid neemt hij de Hollandse School als bagage mee in zijn trainersfunctie bij Universitatea Cluj, een middenmoter in de hoogste divisie van Roemenië. "Ik geef mijn spelers vrijheid. Zoals ik me als speler zelf bij jullie eindelijk vrij en veilig voelde."

lees verder
De 5 topspelers van La Liga-verrassing FC Girona

In Nederland is FC Girona vooral bekend als de club van Daley Blind, maar wie zijn de sterkhouders van de Catalaanse medekoploper van La Liga?

lees verder
ELF Voetbal Special: de Oranje Bril, de Nederlandse voetbalidentiteit vanuit buitenlands perspectief

Nederland is het land van bloemen, kaas, verdovende middelen en aanvallend voetbal. Maar ook het enige land met een eigen nationale tactiek: 4-3-3. De aanleiding van ons nieuwe nummer, getiteld Oranje Bril. In een speciale uitgave van ELF Voetbal bekijken we de Nederlandse voetbalidentiteit vanuit buitenlands perspectief. Volop aandacht voor Johan Cruijff, Louis van Gaal en Marco van Basten. Maar dan verteld door buitenlanders of landgenoten die over de grenzen met onze iconen samenwerkten.

lees verder
Interview | Byron Burgering: "Ik ben ervan overtuigd dat we in de top 5 kunnen eindigen"

Promovendus GVVV geldt als een van de verrassingen in de Tweede Divisie. Met vijf beslissende voorzetten is Byron Burgering een van de sterkhouders. De vleugelaanvaller heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil terug naar het profvoetbal.

lees verder
Graham Arnold: Australische bondscoach gevormd in Eredivisie: "Toen ik in Nederland kwam, veranderde alles"

De Eredivisie betekende de eerste kennismaking van Graham Arnold met Europa. Een kennismaking waarvan hij op zestigjarige leeftijd nog steeds de vruchten plukt. Nu alweer ruim vijf jaar als bondscoach van Australië. Samen met onze landgenoot René Meulensteen (59) is hij een weg ingeslagen die moet leiden naar succes met pressievoetbal. "In Nederland heb ik geleerd dat details en een goede voorbereiding uiterst belangrijk zijn."

lees verder
Blik op Borussia Dortmund - Bayern München: wie zakt er verder weg?

De wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Bayern München is heel vaak een wedstrijd tussen de nummers één en twee van de Duitse competitie. Nu zijn de kaarten iets anders geschud in de Bundesliga. Bayer Leverkusen is de verrassing van het seizoen en staat met 25 punten na negen wedstrijden bovenaan. Borussia Dortmund moet winnen van Bayern München om zicht te houden op Bayer Leverkusen, terwijl Bayern München absoluut niet verder wil wegzakken.

lees verder
Rob Reekers, Twentse Bundesligalegende: "Hij vroeg me niet voor Jong Oranje, maar het grote Oranje"

FC Twente liet hem transfervrij gaan. Aanvankelijk overheerste bij Rob Reekers teleurstelling. Achteraf was de centrale verdediger daar alleen maar blij om. Hij speelde bijna driehonderd wedstrijden in de Bundesliga en haalde Oranje. Als een van de acht internationals die nooit in de Eredivisie uitkwamen. Na zijn spelerscarrière bleef hij in Duitsland hangen, werkte hij als trainer en assistent voor mooie clubs, inclusief een bizar avontuur in Azerbeidzjan. "Ik waste mijn haren met Spa Rood."

lees verder