Radio Prague International

Zprávy: Sobota, 11. květen 2024

Zdeňka Kuchyňová

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá část Ukrajiny, míní Pavel

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český prezident Petr Pavel. V rozhovoru s rakouským listem Die Presse také vyjádřil názor, že Evropa je na začátku delší konfrontace s Ruskem, která ale nemusí být vojenského rázu. Pavel v rozhovoru dále vyjádřil přesvědčení, že Rusko nevyhledává spolupráci s Evropou a považuje se za supervelmoc, která má právo diktovat pravidla hry.

"Chtějí obnovit imperiální velikost Sovětského svazu, včetně jeho sféry vlivu, a říkají to velmi otevřeně. Měli bychom to proto brát vážně. Musíme se připravit na to, že Rusko nebude mírovým partnerem," míní Pavel. Moskva už se podle něho v řadě evropských zemí ukázala jako "ničivá síla", která se snaží šířit propagandu a často i zjevné lži.

Český prezident ale věří, že stále existuje možnost, že Rusko zjistí, že není schopné na Ukrajině dosáhnout vojenských úspěchů, což by mohlo vést k diplomatickým jednáním, místo "nesmyslného plýtvání zdroji a lidskými životy". Zároveň má za nepravděpodobné, že by Ukrajina v dohledné době získala zpět celé své území. Nikdo podle Pavla nerozporuje budoucí členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci, Moskvě se ale musí dát jasně najevo, že to pro ni nebude znamenat žádné přímé ohrožení.

Ministerstvo zdravotnictví chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři. Budou moci předepsat s úhradou ze zdravotního pojištění i léky, které na ně dříve musel delegovat lékař specialista. Vyplývá to z návrhu na změnu vyhlášky o veřejném zdravotním pojištění. Praktičtí lékaři žádají tuto změnu dlouhodobě, mohlo by jít například o některé léky na diabetes, kožní problémy nebo ředění krve. Pacienti musejí v současné době pro recept na některé léky ke specialistům, jejichž péče je pro zdravotní pojišťovny dražší.

Změna se bude týkat léků, které Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) označuje příznakem L a které v současnosti může předepisovat praktický lékař až poté, co léčbu u pacienta zahájí specialista a na praktika ji deleguje. Výjimkou budou případy, kdy je u těchto léků uvedená ještě další podmínka přímo v souhrnu údajů o přípravku, který SÚKL schvaluje.

Jako příklady léků, které praktici ani po změně předepisovat samostatně nebudou, uvádí MZd v důvodové zprávě například léky sabril na epilepsii nebo léky s látkou methotrexrát, kterou se léčí některá onkologická onemocnění.

Údaje ČSSZ: Nemocenské pojištění bylo v 1. čtvrtletí po sedmi letech v plusu

Systém nemocenského pojištění skončil za letošní první čtvrtletí v přebytku 0,23 miliardy korun. Z deficitu se dostal po sedmi letech. Naposledy nebyl po prvním kvartále ve schodku v roce 2017. Po letošním obnovení nemocenských odvodů pro zaměstnance se příjmy za první tři měsíce meziročně zvedly téměř o 27 procent.

Vybralo se 12,88 miliardy korun, tedy asi o 2,72 miliardy korun víc než před rokem. Výdaje jsou vyšší asi o procento. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Z nemocenského pojištění se vyplácejí nemocenské, mateřské, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, otcovské a běžné a dlouhodobé ošetřovné.

Výdaje začaly převyšovat příjmy ale už před covidovou krizí na vrcholu konjunktury. V příjmech systému se odráží vysoká zaměstnanost, růst výdělků i odvodová sazba. Pojistné v prvním čtvrtletí povinně posílalo 279.100 zaměstnavatelů a téměř 4,6 milionu zaměstnanců. Meziročně jich přibylo.

Škoda Auto kvůli nedostatku dílů ruší některé směny ve výrobě

Škoda Auto kvůli nedostatku dílů ruší některé směny ve výrobě. Chybějí některé součásti vozů, jako jsou loketní opěrky, sedačky, reflektory a další, uvedl týdeník Škodovácký odborář. Podle dnešních Lidových novin (LN) je důvodem nová regulace týkající se bezpečnosti aut proti kybernetickým útokům. Omezení se v Mladé Boleslavi týkají nočních směn, v závodě v Kvasinách se ruší hlavně sobotní směny. Část zaměstnanců bude doma za plnou mzdu. Odbory uvedly, že pro ně vyjednaly překážku na straně zaměstnavatele s náhradou mzdy, která představuje v podstatě denní výdělek.

V pražské oboře Hvězda se dnes opět běželo pro Paměť národa

V pražské oboře Hvězda se dnes lidé zúčastnili benefičního běhu pro Paměť národa a připoměli památku a osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holokaustu, disidentů, bojovníků za svobodu a dalších osobností, kterých si váží a jejichž jména si připsali ke startovním číslům. Výtěžek ze startovného podpoří další natáčení vzpomínek pamětníků, kterému se věnuje organizace Post Bellum, spravující Paměť národa.

Dnešní pražský závod je největší akcí ze série sportovních klání, které se na podporu Paměti národa konají v květnu napříč celou Českou republikou. Na počátku května se benefiční běh uskutečnil v Plzni a v dalších dnech bude třeba v Olomouci, Brně, Ostravě, v Ústí nad Labem nebo Jihlavě. K akci se mohou připojit i firmy nebo školy, které mohou v tomto měsíci libovolně běhat a pomocí chytrých hodinek nebo telefonů se snažit získat co nejvíce uběhnutých kilometrů. Na konci měsíce se výkony jednotlivých týmů sečtou a vyhodnotí.

Paměť národa je největší sbírka vzpomínek pamětníků v Evropě, dokumentaristé je natáčí od roku 2001. Soubor čítá přes 11.000 příběhů válečných veteránů, vězňů nacismu a komunismu, disidentů, ale například i agentů komunistické tajné služby StB. Na internetu je Paměť národa přístupná od roku 2008, organizace Post Bellum ji spravuje ve spolupráci s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů.

Na mnoha místech Česka byla v noci vidět polární záře, nejsilnější od roku 2003

Na mnoha místech Česka byla dnes v noci vidět polární záře. Jde o nejsilnější polární záři od roku 2003. Na síti X to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Že by záře mohla být tento víkend vidět, odborníci očekávali. Důvodem je mimořádně eruptivní aktivita Slunce v posledních dnech. Pod příspěvek na síti X lidé připojili desítky fotografií se zaznamenanou polární září. Podle příspěvků ji pozorovali mimo jiné v Plzni, Českém Krumlově, na severní Moravě, v Olomouci, ale i v Brně či na Blanensku.

"Důvodem je bouřlivá aktivita Slunce, které za poslední den vyprodukovalo deset silných erupcí," uvedl už dříve astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Polární záře, které lze z Česka pozorovat, bývají obvykle velmi slabé. Nezkušení pozorovatelé si je podle Horálka mohou splést se světelným znečištěním nebo červánky.

Nové gorilí mládě z pražské zoo je samička, dostala jméno Gaia

Mládě gorily nížinné, které se samici Kijivu narodilo téměř před měsícem v pražské zoologické zahradě, je samička. Dostala jméno Gaia. Jméno gorilího mláděte vybrala britská bioložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová, která se zabývá výzkumem primátů. Vědkyně dnes gorilu slavnostně pokřtila před stovkami návštěvníků pražské zoo. Nové gorilí samičce se podle ředitele zoo Miroslava Bobka daří dobře.

Výběr jména má dva důvody. "Gaia znamená matka země," řekla Goodallová a dodala, že gorily jsou podle ní důležité pro zemi. Druhým důvodem pro výběr tohoto jména byl šimpanz jménem Gaia, kterého se svým týmem zkoumá v Africe. Goodallová také v projevu poděkovala chovatelům pražské zoo, kteří se o gorily podle ní dobře starají. Řekla, že se do pražské zoo ráda vrací.

Přírodovědkyni Goodallové je 90 let a velkou část své kariéry se věnovala studiu chování šimpanzů v přírodním parku v Tanzanii. Přednášela v mnoha zemích a navštívila i Českou republiku. "Už před lety ji zaujal náš projekt Toulavý autobus a opakovaně navštívila naši zoo," uvedl už dříve ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Toulavý autobus je naučný program pro školní děti v Kamerunu. Děti z programu vybraly jméno Mobi pro samičku narozenou v lednu.

V Zoo Hodonín se narodil první tamarín sedlový, spatřit lze jen se štěstím

V Zoo Hodonín se narodil první tamarín sedlový, jde o druh všežravých drápkatých opiček původem z Jižní Ameriky. Rodiče si jej zatím velmi hlídají, v expozici je tak ke spatření jen s trochou štěstí a trpělivosti. Jeho dvojče ale nepřežilo. ČTK to řekl mluvčí zahrady Ivo Cencinger.

Zoo Hodonín chová tamaríny sedlové jako jedna z mála evropských zoo od roku 2020. Tehdy měla ale čtyři samce. Teprve loni se podařilo zajistit pár, když tři samci odešli do jiných zahrad a zoo získala samici ze Zoo Plzeň.

"Mláďata u tamarínů, stejně jako u ostatních drápkatých opic, nosí a hlídá několik týdnů až měsíců hlavně samec, samici je předává na kojení. Na péči se mohou podílet i starší sourozenci. Tamaríni sedloví jsou rozpoznatelní podle výrazného mramorovaného "sedla" na zádech. Dorůstají obvykle velikosti 25 až 45 centimetrů a jsou velmi pohybliví.

Strážníci vyzývají k obezřetnosti, muž nahlásil pohyb medvěda na okraji Zlína

Městská policie ve Zlíně dnes vydala bezpečnostní upozornění kvůli medvědovi, kterého spatřil muž v okrajové části Zlína. Na šelmu narazil u místní části Kudov, kam si šel zaběhat. Hlídka na medvěda nenarazila, informaci od oznamovatele však považují strážníci za důvěryhodnou. Zvíře po spatření běžce uteklo, informoval dnes ČTK zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.

Městská policie upozorňuje veřejnost na možné riziko spočívající v nečekaném a nežádoucím kontaktu s touto mohutnou šelmou. Při pohybu v lesích by lidé měli dbát zvýšené opatrnosti, vyhýbat se nepřehledným a hustě zarostlým místům a v případě procházky se psem by měli mít své zvíře zajištěné na vodítku, uvedli strážníci.

V pražských Letňanech dnes skupina Rammstein zahájí své evropské turné

Německá kapela Rammstein dnes se svou pyrotechnickou show plnou světelných efektů v pražských Letňanech zahájí své evropské turné. Na stejném místě vystoupí i v neděli. Obě vystoupení jsou vyprodaná, každý z koncertů navštíví 60.000 diváků. Okolí areálu bude pro auta uzavřené. Provoz trasy C metra do zastávky Letňany bude posílen. Vstup mladistvých do 15 let je povolený pouze v doprovodu osob starších 18 let. Zákaz vstupu mají děti do šesti let.

Vstupenky, jejichž cena se pohybovala od 1990 do 3500 korun, byly vyprodány během několika dní. V současné době je na sociálních sítích nabízejí za dvoj- až trojnásobek jejich ceny. Pořadatelé varují, že lístky zakoupené u neautorizovaných obchodníků neopravňují ke vstupu. V areálu bude možné platit pouze bezhotovostně prostřednictvím NFCtron náramku.

Kapela Rammstein se do Letňan vrátí po dvou letech. Rammstein založili v roce 1994 hudebníci pocházející z východní části Německa. Název kapely připomíná město Ramstein, kde je základna a sídlo velitelství Letectva Spojených států v Evropě a kde se koncem 80. let při letecké přehlídce stala nehoda, při které zahynuly desítky lidí.

Čeští hokejisté nastoupí na MS ke druhému zápasu proti Norsku

Den po těsné výhře 1:0 na samostatné nájezdy nad Finskem nastoupí čeští hokejisté na domácím mistrovství světa proti Norsku, které v úvodním zápase skupiny A podlehlo Švýcarsku 2:5. Druhý zápas v pražské O2 areně sehrají svěřenci trenéra Radima Rulíka opět od 20:20.

Sobotní premiérový zápas na turnaji s Finy rozhodl před 17.413 diváky v rozstřelu útočník Ondřej Kaše. Brankář Lukáš Dostál vychytal ve své čtvrtém utkání v národním týmu premiérové čisté konto. Kaše, osmadvacetiletý bývalý hráč Anaheimu, Bostonu, Toronta a Caroliny překonal v první sérii rozstřelu gólmana Harriho Säteriho svým typickým bekhendovým blafákem a mohl se s týmem radovat z úspěšného vstupu do turnaje.

Trenéra hokejové reprezentace Radima Rulíka úspěšný vstup do turnaje mistrovství světa potěšil. Ocenil v rozhovoru s novináři obětavý výkon svých svěřenců i bezchybně chytajícího Lukáše Dostála. A byl rád, že tým se celkově zlepšil oproti vystoupení na Českých hrách v Brně. Velkým pátečním tématem nejen pro trenéry byl odjezd útočníka Dominika Kubalíka k porodu. Chyběl kvůli němu i přes poledne na rozbruslení. Nakonec ale do zápasu nastoupil.

Sport - výsledky

Šestnáctiletý Kryštof Bažant získal na mistrovství Evropy v cross country horských kol v Rumunsku stříbrnou medaili v závodě juniorů. V lyžařském středisku Cheile Gradistei talentovaný český jezdec nestačil jen na Dána Nikolaje Hougse, za kterým zaostal o 25 sekund. Bažant si dojel pro druhou medaili z velké akce v letošním roce po únorovém mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře, kde skončil třetí. Na evropském šampionátu bikerů se jezdec z Plavů na Jablonecku postaral v kategorii juniorů o největší český úspěch od roku 2003, kdy pozdější olympijský šampion Jaroslav Kulhavý získal zlato.

Kajakářka Anežka Paloudová skončila na Světovém poháru v Szegedu druhá na kilometru. Po stříbru ze Sibiře v roce 2021 získala druhou medaili v tomto seriálu. Kanoistka Martina Malíková obsadila na rovněž neolympijském kilometru třetí příčku. Paloudová navázala na úspěch z dodatečné olympijské kvalifikace, v níž se na pětistovce ve čtvrtek dostala na hry do Paříže. Na kilometru nestačila jen na Australanku Alyce Woodovou.

Jiří Přívratský obsadil na Světovém poháru v Baku třetí místo v třípolohové střelbě z libovolné malorážky. Český reprezentant po čtvrtečním čtvrtém místě tentokrát dosáhl na medaili a od zisku stříbra jej dělily jen čtyři desetiny bodu. V pohárovém seriálu třiadvacetiletý český Střelec roku 2023 získal letos třetí medaili po triumfech z Káhiry v třípolohové střelbě a Granady v disciplíně vzduchová puška. Stejně jako ve čtvrtek zvítězil v závěrečné soutěži v Ázerbájdžánu Číňan Liou Jü-kchun a opět při tom vylepšil světový rekord, o který před dvěma dny připravil Přívratského.

Počasí na neděli

Oblačno až polojasno, na východě během dne až skoro jasno. V Čechách ojediněle, na západě a jihozápadě odpoledne místy přeháňky, ojediněle bouřky. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C, ojediněle až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, na severovýchodě 16 až 19 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C.

Než přišli domů, museli zdolat 192 schodů. V Poličce je ve věži miniaturní byt, kde se narodil Bohuslav Martinů

Polička je vstupní branou do Žďárských vrchů. Pokud se odhodláte v jejím centru zdolat 192 schodů na věž kostela sv. Jakuba, ocitnete se ve světničce hudebního skladatele Bohuslava Martinů.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2024, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cesky@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se