Eetbaar Park

Permacultuur Voorjaarsmarkt 2019

zaterdag 6 april

Biodiversiteit, Permacultuur en Stadslandbouw

Zaden, planten- en boeken(ruil)markt, presentaties, workshops en rondleiding
Met medewerking van diverse docenten, medewerkers, producenten en andere mensen die met Permacultuur bezig zijn.
Kennismaken, ontmoeten en verrast worden is waar deze dag ook om gaat.


Logo Groen DichterbijThema's en activiteiten:
biodiversiteit, stadslandbouw, voedsel uit de bosrand, eetbare paddenstoelen in je tuin, wormencompost, natuurlijk evenwicht in de tuin, lentekruiden, tuinontwerp en meer...
Met een aantrekkelijk aanbod aan informatie, inspiratie en educatie willen we u naar Eetbaar Park lokken. Waarschijnlijk staat de tuin dan al aardig in lentetooi en bij mooi weer is het een en al genieten. Maar ook bij wat slechter weer kunnen we naar binnenruimtes uitwijken en kan het meeste van het programma gewoon door gaan.
Op de zaden- en plantenmarkt help je je zelf aan de gewenste zaden, jonge vaste planten voor je voedselbosrand(je) en aan kruiden. ook zijn er diverse bessenstekken te koop.
Op de informatiemarkt vindt u naast informatie over ons eigen cursusaanbod dat van organisaties als de Haagse Tuinbank (raad en daad bij al je groene ideeën), SmaakVoorGroen (compost met Bokashi) en hopelijk nog enkele organisaties.
KNNV / IVN dragen bij door bv het openstellen deze dag van heemtuin Heijmanshof.
Met workshops en presentaties helpen we de bezoeker aan meer inzicht in de mogelijkheden en toepassingen van Permacultuur.
Het tuinspreekuur kan u verder helpen bij ontwerp en ontwikkeling van uw (buurt)tuin en met de problemen die u daar misschien ervaart.
Een wandeling in de Heemtuin, Rondleiding door Eetbaar Park, Kruidenzoektocht in de omgeving brengt de lente en de natuur dichterbij.

 Eetbaar Park

Aanvangstijden

begin- en
eindtijd*)
activiteit persoon/ organisatie soort locatie
mooi weer
locatie
slecht weer
11.00-11.45 RONDLEIDING EETBAAR PARK Menno Swaak rondleiding Eetbaar Park Eetbaar Park ☂ ☂
11.00-14.00 PADDENSTOELEN IN DE TUIN Vadim Zinkovski tuinwerkdag
/workshop
Eetbaar Parktuin Kas / Eetbaar Parktuin
11.00-17.00 RUILMARKT voor zaden en plantjes U, jij en jullie markt grasveld en partytent Veldwerkcentrum
of partytent
11.00-17.00 VERKOOPMARKT zaden, plantjes, kruiden, bessenstekken en boeken Mens en Tuin
Ancella Steketee
Eetbaar Park
Velt Den Haag
Robbert Kooger
TuinJoop
markt grasveld en partytent Veldwerkcentrum
of partytent
11.00-17.00 INFORMATIEMARKT
Haagse Tuinbank
SmaakVoorGoen
KNNV/IVN
Lekker Nassuh
Bloeituin Bijersveld
markt grasveld en partytent Veldwerkcentrum
of partytent
11.30-12.30 BIODIVERSITEIT, PERMACULTUUR EN STADSLANDBOUW
Taco Blom presentatie Amfitheater Kas
12.00-16.00 HEEMTUIN DE HEIJMANSHOF Els Quelle gastvrouw uitleg Heijmanshof Heijmanshof ☂ ☂
13.00-14.00 LENTEKRUIDEN ZOEKTOCHT Tanja Hilgers wandeling Eetbaar Park e.o. Eetbaar Park e.o. ☂ ☂
13.00-14.30 (MOES)TUIN SPREEKUUR Taco Blom vragenuur Amfitheater Kas
14.30-15.15 WORMENCOMPOSTBAK OPZETTEN Menno Swaak presentatie Kas Kas
15.30-16.30 TUINDESIGN - tekenles Madelon Oostwoud workshop Veldwerkcentrum Veldwerkcentrum
16.00-17.30 PATRONEN IN NATUUR EN ONTWERP Rutger Spoelstra workshop Paviljoen Paviljoen
16.00-17.00 RONDLEIDING EETBAAR PARK Menno Swaak rondleiding Eetbaar Park Eetbaar Park ☂ ☂
17.30-18.00 AFSLUITING
Iedereen drankje/hapje Paviljoen Paviljoen

 

Bovenstaande activiteiten en de aangegeven begin- en eindtijden zijn onder voorbehoud. Omstandigheden en weer kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn.

 

Activiteiten beschrijving

  • Ruilmarkt voor zaden, planten en pootgoed
    breng je zaden en plantjes mee en ruil ze met anderen
  • Verkoopmarkt van eetbare vaste planten, kruiden, bessenstruiken en groenteplanten en -zaden
    diverse leveranciers komen met hun biologische geteelde producten voor onze moes- en siertuinen en voedselbosranden
    o.a. van Mens en Tuin, Ancella Steketee, De Bolster, Robbert Kooger, Tuin Joop en anderen
  • Informatiemarkt
    Diverse organisaties hebben een plekje aan de kraampjes, vaak ook met een medwerker die wat meer kan vertellen en/of laten zien.
    Op dit moment verwachten we
    De Haagse TuinBank, hèt centrale punt voor alle grote en kleine groeninitiatieven in Den Haag.
    Velt Den Haag, Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken
    SmaakVoorGroen, bevordert een gezonde leefomgeving door meer groen en milieuvriendelijke materialen en producten.zoals Bokashi voor compost
    Ook uitgenodigd zijn Lekker Nassuh, KNNV / IVN en Groen Dichterbij.
  • Paddenstoelen in Eetbaar Park - tuinwerkdag/workshop
    Begeleid door Vadim Zinkovski gaan we zorgen dat er eetbare paddenstoelen in de tuin gaan komen: het maken van 'broed' met behulp van stro of zaagsel en het aanbrengen daarvan op diverse plekken onder bomen en struiken. Maak het hele proces mee door te helpen en leer hoe je dat ook voor je eigen tuin kunt doen.
  • Bezoek Heempark De Heimanshof
    Deze heemtuin ligt naast Eetbaar Park en is de moeite van een wandeling meer dan waard. Els Quelle van de KNNV is aanwezig en vragen beantwoorden. Mogelijk komt er ook nog een rondleiding met uitleg.
  • Biodiversiteit en Stadslandbouw
    De enige, reële basis voor onze (nabije) toekomstige voedselvoorziening. Taco Blom kijkt naar het belang van Permacultuur voor de toekomst en de kwaliteit van ons voedsel.
  • Lentekruiden wandeling met Tanja Hilgers
    Kruidenvrouw Tanja neemt je mee door Eetbaar Park en omgeving opzoek naar frisse verse lentekruiden. Tijdens de kruidenwandelingen neemt zij je mee naar de wereld van eetbare en (genees)krachtige wilde kruiden en bomen. Door verhalen, mythen, symboliek, historie en geneeskracht komen de planten tot leven. We maken ook iets lekkers met de kruiden, dan kun je de rijkdom gelijk zelf proeven!
  • Tuin-Spreekuur met Taco Blom
    Stel je vraag over je tuinplannen of -problemen en krijg antwoord van deze ervaren permacultuurdocent tevens deskundige op het gebied van (fruit- en noten)bomen en struiken, vaste eetbare planten en bodems. Kom met vragen over je beplanting (problemen of plannen) en de juiste plaatsing daarvan. Breng desgewenst een foto of tekening mee. Wil je wat meer weten over je bodem neem dan twee (jam)potjes met aarde mee: een van de bovenste 5 centimer en een van 30cm diep.
    Dit spreekuur is ook voor buurttuinen en dergelijke.
  • Patronen in Permacultuur-ontwerp en natuur met Rutger Spoelstra
    Deze architect, permacultuurdocent en tuinontwerper leidt je binnen in de boeiende materie van patronen zoals je die kunt herkennen in de natuur en kunt gebruiken in je ontwerp. Dit thema is ook interessant voor wie al langer met permacultuur bezig is en tot meer begrip en inzicht wilt komen.
  • Tuin-Design: tekenles met Madelon Oostwoud
    Deze workshop helpt je op weg om op een leuke manier een tuin te tekenen of anderszins weer te geven. Je krijgt ‘tips en tricks’ om de planten van je keus te tekenen, ook als je niet over een enorm tekentalent beschikt. Je leert in korte tijd leuke tekeningen te maken door handmatig schetsen en kleuren. Je leert verschillende technieken om op een snelle en voor iedereen begrijpelijke manier te tekenen.
  • Rondleidingen Eetbaar Park met Menno Swaak
    afhankelijk van de belangstelling worden er een of meer rondleidingen door Eetbaar Park gegeven met uitleg over wat je er ziet en nog niet ziet.
  • Wormencompostbak opzetten en onderhouden
    Een korte introductie in de mogelijkheden van dicht-bij-huis-composteren

 

Personen en organisaties

  • Taco Blom met bodemmonsterTaco Blom
    Is Permacultuur ontwerper maar ook leraar. Hij adviseert en legt Permacultuur tuinen aan in binnen en buitenland. Hij is van kinds af aan opgegroeid met bomen, struiken en kruiden en werkt er al meer dan 25 jaar beroepsmatig mee. Dit deed hij in zowel de gangbare land- en tuinbouw als in de biologische en de laatste 12 jaar in Permacultuur. Permacultuur is voor Taco een logische stap verder. Nog meer samenwerken met de natuur, en zo een eetbaar landschap creëren. Naast zijn docentschap runt Taco een 4ha groot permacultuurproject in België.
  • MadelonMadelon Oostwoud
    Is auteur van het boek 'Een kleine eetbare tuin met vaste planten'. Dat is een praktisch boek over permacultuur in het klein, met ontwerpen voor tuin, balkon en terras van 6-66 m2. Het boek wordt bij de studie permacultuur als leidraad gebruikt en kreeg lovende recensies van kwekers en kenners en is inmiddels een bestseller. Haar nieuwste boek is 'Voedselbos' en daarin richt zij zich op grotere tuinen. Het bevat een beschrijving van 18 projecten in Nederland en België en als losse bijlage een lijst van 250 eetbare vaste planten.
  • Ontwerp RutgerRutger Spoelstra
    Is architect, permacutuur-ontwerper en -docent. Hij volgende trainingen bij Rosemary Morrow, schrijfster van "Earth Users' Guide to Permaculture" en "Earth User's Guide to Teaching Permaculture".
    Rutger heeft diverse permacultuur tuinen ontworpen in Delft en omgeving en was betrokken bij de aanleg en voortgang van de tuinen.
  • Menno en de wormencompostbakMenno Swaak
    Is coördinator van Permacultuurcentrum Den Haag en mede-beheerder van Eetbaar Park 1. Al met al heeft hij zo'n 12 jaarwerkervaring in verschillende Permacultuurtuinen in den Haag en elders.
    Hij geeft regelmatig workshops rond composteren en wormencompostbak opzetten en onderhouden. Ook al jaren laat hij de Eetbaar Park 1 tuin aan belangstellenden zien en de de ontwikkelingen daarin met rondleidingen.
  • Blauwplaat Vadim Zinkovsky
    Vadim heeft als kind paddenstoelen leren kennen in de Russische natuur toen hij ze daar met zijn moeder oogstte. Zijn enthousiasme voor paddenstoelen is nog steeds groeiend en hij geeft uiting aan zijn passie door ons op deze dag te helpen met het starten van het kweken van paddenstoelen in onze voedselbosrand. Hij geeft die dag uitleg over hoe we het 'broed' gaan maken met de Blauwplaat stropharia en dat op een goede wijzen in de tuin inbrengen. Dit wordt een leer-doedag.
  • Tanja Hilgers kruidenvakvrouwTanja Hilgers
    Is auteur, illustrator en kruidenvakvrouw. Zij heeft vooral een zwak voor de inheemse en wildgroeiende planten die onze botanische wortels vormen en bij onze cultuur horen. Zij is gefascineerd door verhalen, sprookjes en oude wijsheden. Har liefde voor planten werd extra gevoed in de opleiding kruidengeneeskunde. Sinds 2008 geef ik (Wilde) Kruidenwandelingen. Haar twee passies combineert zij in het schrijven en illustreren van kruiden-, natuur- en kinderboeken.
  • Ancella's zonnebloemHeerlijke Tuinen
    Deze biologische kwekerij van Ancella Steketee, oud permacultuurstudent, is een niet zo lang geleden gestarte biologische kwekerij in Boskoop met een nadruk op vaste eetbare en aromatische planten en bloemen.
    Heerlijke Tuinen komt naar onze Voorjaarsmarkt met onder meer rankspinazie, hemelsleutel, chileense guave, gagel, siberische erwtenstruik, pimpernel, sint janskruid, dropplanten, zoethoutgras, kornoelje en zo nog enkele.
  • Mens en tuin logoStadskwekerij/zorgtuin Mens en Tuin
    Mens en Tuin heeft twee zorgtuinen in de stad, aan de Hillenraadweg in Moerwijk en in het Westbroekpark. Bij Stichting Mens en Tuin werken mensen die ondersteuning of hulp nodig hebben. Mens en Tuin is een zorgtuin waar zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden van deelnemers kunnen groeien onder persoonlijke, deskundige begeleiding. Mens en Tuin is naast zorgtuin een biodynamisch stadslandbouwbedrijf met kwekerij en moestuinwinkel. In Westbroekpark telen we groenten en kruiden voor restaurant Greens. In de moestuinwinkel verkopen we biodynamische zaden, planten, aarde en mest, diverse tuinmaterialen en handgemaakte producten. Onze kwekerij is gespecialiseerd in biodynamische bijen- en vlinderplanten.
  • Tuin Joop logoTuinJoop
    Joop Reichenfeld is een creatieve kruidenvrouw. "ik vind het vooral fijn om buiten bezig te zijn. Ik heb ruim 30 jaar ervaring met tuinieren. "mijn eerste 'huis' was een volkstuinhuisje op VTV de Wilgentuin bij Rotterdam." Tuinjoop T-huis en de kruidenmoestuin vind je nu aan de rand van 's-Hertogenbosch, vlakbij natuurgebied de Maasuiterwaarden. Joop kom met zaden: groot assortiment groente-, (wilde) kruiden en (eetbare) bloemenzaden. Kruiden: zelfgemaakte pure natuurlijke producten zonder toevoegingen, zoals kruidenthee, -creme, -lippenbalsem, -zalf en -zeep.
  • Logo Haagse TuinbankHaagse Tuinbank
    Een groen idee van de grond krijgen is echt niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe. Stichting de Haagse Tuinbank is hèt centrale punt voor alle grote en kleine groeninitiatieven in Den Haag. Wil je graag een moestuin naast je flat of meer groen in de wijk? De Haagse Tuinbank helpt! Bij de Haagse Tuinbank kun je met al je vragen terecht. Stel je vraag of deel je idee via het formulier op de contactpagina.
  • KNNV / IVN
  • Logo Groen DichterbijGroen Dichterbij
    Meer groen in de buurt brengt mensen bij elkaar en geeft de natuur extra ruimte. Groen Dichterbij ondersteunt en versterkt de groeiende beweging van mensen die samen aan de slag gaan met de aanleg van het beheer van groenvoorzieningen in hun directe leefomgeving. In vijf jaar tijd is Groen Dichterbij uitgegroeid tot een platform voor iedereen die met groen aan de slag wil, op een schoolplein, een braakliggende plek in de buurt of de tuin bij een zorginstelling. Naast een landelijk Groen Dichterbij netwerk ondersteunen we in Zuid-Holland de buurtinitiatieven via een lokaal netwerk.
    Deze Voorjaarsmarkt annex Open Info Dag wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Groen Dichterbij.
  • Logo Lekker NassuhLekker Nassuh (onder voorbehoud)
    Lekkernassuh is een georganiseerde gemeenschap van mensen die samen werkt richting de visie van een eerlijk, lokaal voedselsysteem in en rondom Den Haag. De mate waarin je als lid een bijdrage levert aan het halen van deze visie is afhankelijk van jouw eigen wil, beschikbare tijd, passie en onze wederzijdse behoefte Samen zorgen we voor verse groenten, uit de regio, geteeld zonder gif en kunstmest en zonder verpakkingsmateriaal. Doe mee en kom elke woensdag een verspakket halen. In een pakket vind je ten minste 7 verschillende groenten.
  • SmaakVoorGroen
    Smaak voor Groen werkt met innovatieve oplossingen aan een groener Den Haag. Dat doen ze o.a. door de aktie 'Bokashi jij al? Lees meer hoe!'. "Als we geen bokashi maken blijft er meer afval bijkomen, en dat terwijl bokashi de snelste en slimste manier is om compost te maken’'. Mark van Duijn komt voor op de Duurzame Jonge 100 lijst, die een overzicht geeft van jonge ondernemers, young professionals en studenten die aantonen dat een duurzame toekomst mogelijk is. mark geeft ook een presentatie.

 

Hoofdlocatie is Eetbaar Park en directe omgeving

Eetbaar Park 1 ligt in het Zuiderpark op het terrein van Natuur en Milieu Educatie van de Gemeente Den Haag. Het is bereikbaar via een poortje achter het benzinestation aan de Vreeswijkstraat en tot 17.00 uur ook via de statdsboerderij aan de Anna Polakweg 7.
Voor meer informatie, openbaar vervoer en routebeschrijving: klik hier.
In de directe omgeving van Eetbaar Park vindt u ook nog de schooltuinen, buurttuinen, de Ontdektuin en de Stadsboerderij.

  • Eetbaar Park paviljoen
  • Eetbaar Park tuin
  • Kas (schooltuinen)
  • Grasveld en partytent
  • Heemtuin De Heijmanshof
  • Veldwerkcentrum (NME)
  • Leslokaal (NME) reserve voor slecht weer

Op het terrein zullen aanwijzingen te vinden zijn voor waar u wat vindt.

Aanmelden en Reserveren

Aanmelden is niet echt noodzakelijk voor een bezoek aan deze dag, maar het helpt ons wel bij de voorbereidingen.
Voor workshops en presentaties is aanmelden gewenst; voor workshops of presentaties met beperkte ruimte is aanmelden verplicht.

Aanmeldformulier

 

Open Info Introductie Dag

zaterdag 6 april, 11.00-18.00 uur
locatie: in en om Eetbaar Park 1 (Zuiderpark)
toegang: gratis - donaties welkom

 

EN VERDER OOK NOG IN APRIL EN MEI

Madelon Oostwoud presenteert boek 'Voedselbos'

woensdagavond 17 april, locatie: Parimar Boeken

Ook in haar recent verschenen 'Voedselbos, inspiratie voor ontwerp en beheer' is een losse plantengids met 250 eetbare vaste planten en kweekbare paddenstoelen opgenomen. Het boek is mede interessant omdat het een 18 tal voorbeeldprojecten beschrijft met plattegronden en plantenlijsten.

 

Eetbare paddenstoelen en hun rol in een voedselbos / permacultuurtuin

woensdag 8 mei, Presentatie met Pip Gilmore

Paddenstoelen en Paddenstoelenkweek zijn in ons aanbod wat onderbelicht. De belangrijke rol die schimmels spelen in het bodemleven in onze vaste-planten-tuin en voedselbos wordt steeds meer erkent en het krijgt steeds meer aandacht. Het is nu tijd om ook -letterlijk- de vruchten ervan te plukken: eetbare paddenstoelen.

 

Landschap Lezen

zaterdag 11 mei 2019, workshop met Taco Blom

Landschap lezen is de basis voor een goed ontwerp. Deze dag leer je de basisvaardigheden. Aan de orde komt onder andere het Natuurlijke landschap; welke planten horen of staan hier.  Wat vertelt ons de natuur op het stuk land(je) waar we aan het werk willen of al zijn? Wat zeggen de de planten ons die er groeien en de dieren die er leven en hoe ze groeien en leven.

 

Â