Persbericht

3 years ago


Text only:

IS DIT PERSBERICHT MOEILIJK LEESBAAR? KLIK HIER VOOR DE ONLINE VERSIE
persbericht 1 december 2015
Maritieme expositie in het Zeeuws Archief
Schepen op de Westerschelde
Middelburg - “Ik zie meerdere malen per dag ‘schilderijen’ voorbijkomen.” Aan het woord is zeeschilder Willem Johan Hoendervanger. Hij woont en werkt in Vlissingen met uitzicht op de Westerschelde. Deze zeearm vormt een rijke bron van inspiratie bij het uitoefenen van zijn beroep van maritiem kunstenaar. In het archiefcafé van het Zeeuws Archief is van 30 november 2015 tot en met 26 februari 2016 een overzichtsexpositie van zijn maritieme werken te zien. De expositie is vrij toegankelijk en te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand van 9-17 uur.                                            
Maritieme kunst in Zeeuws Archief
In de tentoonstelling zijn acht aquarellen te zien en twee potloodtekeningen. Het is een bescheiden maar exclusief overzicht van tien jaar schilderen. Nieuw en wat ouder werk lopen vloeiend in elkaar over en laten een brede interesse in de diverse aspecten van de scheepvaart zien. 
Het bijzondere aan deze maritieme expositie is dat er tien werken te zien zijn. Dat is veel voor de kunstenaar omdat het meeste werk in opdracht is vervaardigd en direct naar een klant gaat. Een aantal werken is dan ook afkomstig uit de collecties van verzamelaars en is door hen speciaal voor deze overzichtstentoonstelling welwillend ter beschikking gesteld.

Tekeningen als primeur
Om aan te sluiten bij het archief en zijn historische collecties heeft zeeschilder Willem Johan Hoendervanger speciaal voor deze tentoonstelling twee potloodtekeningen gemaakt van typisch Zeeuwse taferelen uit het verleden en het heden. Het ene werk is een tekening van de veerboot Prins Willem I van de Provinciale Stoombootdienst, die na een vaartocht vanuit Hoedekenskerke op Zuid-Beveland aankomt in Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen. Het andere werk is het superyacht Vava II dat begin 2015 op bezoek was bij superyacht bouwer Amels in Vlissingen voor onderhoud.
De kunstenaar
Willem Johan Hoendervanger studeerde in 2005 af aan de kunstacademie St. Joost te Breda. Hiervóór had hij de keuze om naar de zeevaartschool te gaan of naar de kunstacademie. Door voor het laatste te kiezen wist hij twee interesses, namelijk scheepvaart en beeldende kunst, te combineren in zijn huidige werk.
Zijn werkzaamheden als maritiem kunstenaar of


Aankomst van de veerboot Prins Willem I uit Hoedekenskerke in de veerhaven van Terneuzen eind jaren dertig. Willem Johan Hoendervanger, 2015. Potloodtekening op Canson papier, 34 × 49,7 cm.
                                                     
zeeschilder bestaan uit het maken van schilderijen in opdracht van rederijen en/of mensen die werkzaam zijn (geweest) in de maritieme sector. Een ander deel bestaat uit het maken van ‘vrij’ werk van maritieme taferelen die hem inspireren.
Agendagegevens
De schilderijen van schepen op de Westerschelde zijn te zien in het archiefcafé van het Zeeuws Archief, Hofplein 16 te Middelburg, van 30 november 2015 tot en met 26 februari 2016, van maandag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand van 09.00–17.00 uur.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de expositiepagina van het Zeeuws Archief.
Daar is tevens de catalogus van de tentoongestelde werken te zien. Voor informatie over Willem Johan Hoendervanger en zijn werk kan rechtstreeks contact worden opgenomen met de maritieme kunstenaar via zijn website.


 
persinfo
doorsturen
afmelden
Meer informatie en/of afbeeldingen:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anneke van Waarden-Koets, coördinator educatie & exposities, educatie@zeeuwsarchief.nl, 0118 67 88 00.
Postbus 70, 4330 AB Middelburg Hofplein 16, Middelburg
www.zeeuwsarchief.nlDeze e-mailing is verzorgd met MailingLijst

Zeeuwsarchief.nl

Categories: History
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018