Pharos nieuws april 2018

1 year ago


Text only:

Lees deze nieuwsbrief in je browser
     Nieuws april 2018
In deze Pharos nieuwsbrief vind je onder andere meer informatie over twee nieuwe handreikingen voor gemeenten voor het bevorderen van de gezondheid van statushouders. En ken je de lesmethode Wereldreizigers al? Je kunt deze methode én tien leerlingmappen winnen! Veel leesplezier!


Wat kunt u inzetten in uw gemeente?


Een goede psychische gezondheid maakt integratie en participatie gemakkelijker. Veel vluchtelingen beschikken over een grote veerkracht en het is van belang om deze te behouden en waar mogelijk te versterken. In het najaar van 2017 inventariseerden Arq Kenniscentrum Migratie en Pharos preventieve interventies in Nederland, ontwikkeld of aangepast voor vluchtelingen en gericht op het versterken of verbeteren van de mentale gezondheid en veerkracht. Een aantal van deze interventies is opgenomen in dit overzicht. Alle interventies kunnen uitgevoerd worden na signalering van kwetsbaarheid en/of een concrete hulpvraag.

In ons 'Kenniscentrum Gezondheid Statushouders' vind je nog meer handreikingen in een reeks voor gemeenten. Zoals de nieuwe handreiking: Gezonde leefstijl statushouders. Bekijk ze allemaal. En er volgen nog meer! 


Naar Overzicht preventieve interventies


Directie Pharos op volle sterkte


Met veel plezier maken we bekend dat Willem Jan Meerding 16 april jl is gestart als adjunct-directeur bij Pharos. Willem Jan heeft brede ervaring in onderzoek, beleid en het werken aan betere zorg en volksgezondheid. “Het is een eer voor me om met Pharos en alle partners samen te werken aan de complexe en urgente maatschappelijke opgave om gezondheidsverschillen terug te dringen”, aldus Willem Jan. Samen met directeur-bestuurder Patricia Heijdenrijk geeft hij verder invulling aan de missie van Pharos: ‘toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor iedereen’ en aan het verder groeien en professionaliseren van onze organisatie.


Nieuw: Begrijp je lichaam - Seksualiteit en voortplanting


Het praktisch voorlichtingsmateriaal ‘Begrijp je lichaam’ is uitgebreid met het thema ‘Seksualiteit en voortplanting’. Onderwerpen zoals de anatomie van de vrouw en man, puberteit, seks, zwangerschap, anticonceptie, overgang en nog veel meer, worden weergegeven met eenvoudige afbeeldingen en teksten. Hiermee kunnen zorgverleners op een eenvoudige manier uitleg geven aan patiënten die daar behoefte aan hebben. 
Veel patiënten missen vaak basiskennis over hun eigen lichaam, begrijpen niet wat de huisarts zegt en waarom bepaalde adviezen worden gegeven. De afbeeldingen van ‘Begrijp je lichaam’ ondersteunen en verduidelijken je uitleg tijdens het consult.
Naar Begrijpjelichaam.nl


Magazine over succesvolle begeleiding van Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen


"Als ik de jongen die ik was, voor ik aan mijn vlucht begon, iets mee kon geven, zou ik zeggen: probeer te beseffen hoe hard je ouders altijd voor je hebben gewerkt, en ga niet stil zitten omdat je je school, je huis of je land moet inwisselen. Er is altijd een manier om door te gaan", zegt Ziad (19). Goede begeleiding is van wezenlijk belang voor minderjarige vluchtelingen die zonder ouders of familie in Nederland een nieuw leven opbouwen. In het magazine 'Je kan het niet alleen, je hoeft het niet alleen' vertellen AMV's en begeleiders over hun ervaringen en krijg je tips en handvatten voor een succesvolle begeleiding van AMV's. Download het magazine of lees het online!


Naar het magazine


Win de lesmethode Wereldreizigers


Eind vorig jaar introduceerde Pharos de lesmethode Wereldreizigers. We zijn trots dat inmiddels 300 taalklassen en basisscholen in Nederland werken met de lessen gericht op sociaal-emotionele ontwikkeling van nieuwkomerskinderen. Tijdens de LOWAN studiedagen voor het primair onderwijs was er voor Pharos veel gelegenheid om in gesprek te gaan met leerkrachten. Anna de Haan van Pharos ‘Veel scholen vragen of Wereldreizigers inzetbaar is binnen het werken met een reguliere methode voor sociaal-emotionele ontwikkeling. Ja, dat kan. Daar is Wereldreizigers juist heel geschikt voor.’ Anna volgt Bram op, hij gaat na 28 jaar Pharos met pensioen. 
Om nog meer docenten in het PO kennis te maken met de methode, geven we een gratis docentenboek en tien leerlingen-mappen weg. Ben of ken je iemand die de methode graag in wil zetten? Laat dan een bericht achter op onze Facebookpagina.


Win Wereldreizigers!


14 juni Symposium Gezondheid Statushouders


De meeste statushouders beschikken over een grote veerkracht en willen niets liever dan zich thuis voelen in Nederland en actief meedoen in de samenleving. Een goede gezondheid is dan natuurlijk van doorslaggevend belang. Sommige statushouders hebben extra ondersteuning nodig om hun weg in de samenleving en gezondheidszorg te vinden. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om statushouders op weg te helpen. Hoog tijd om ervaringen te delen! Dit kan op 14 juni in Nieuwegein!
Het Symposium Gezondheid Statushouders wordt georganiseerd vanuit het Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders, uitgevoerd door Rijksoverheid, VNG, Pharos en GGD GHOR Nederland.


Bekijk het programma en meld u aan


Gemeenten hebben een regierol bij wegwijs maken statushouders, hoe pak je dat als gemeente aan? Voorkom gezondheidsverschillen.


18 mei Inspiratiebijeenkomst Gezondheid & Ruimte


Hoe verbind je gezondheids- en fysieke ambities. Wat moet je doen en waar stuur je op? En, hoe richt je je pijlen op de mensen met de grootste gezondheidsachterstanden en op de wijken of dorpen waar zij wonen? Op 18 mei organiseert het stimuleringsprogramma Gezond in… (Platform31 en Pharos) een inspiratiebijeenkomst voor beleidsambtenaren uit het sociale en fysieke domein om samen te werken aan een gezonde leefomgeving. Leer van de Schotse bedenkers van de Leefplekmeter, laat u inspireren door koplopergemeenten en duik in het Inspiratie- en werkboek Gezondheid & Ruimte! Aanmelden kan tot uiterlijk 11 mei 2018.


Bekijk het programma en meld u aan


Gemeentepolis en Huisartsenbekostiging


Wat is de gemeentepolis en hoe werkt de huisartsenbekostiging?
Het zijn begrippen die vaak bekend klinken, maar waarvan de inhoud toch niet altijd duidelijk is. En dat is jammer, want meer inzicht in de mechanismen achter deze thema’s maakt duidelijk hoe ze benut kunnen worden bij het verminderen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Gezond in… licht de beide thema’s toe in de nieuwe reeks themadocs. Lees hier de themadocs Gemeentepolis en Huisartsenbekostiging.
Agenda


 

5 juni Netwerkbijeenkomst Gezondheidsvaardigheden>>
12 juni Leergemeenschap Culturele Diversiteit>> 
14 juni Symposium Gezondheid Statushouders>>


Op de hoogte blijven? Volg ons op social media!
Copyright © 2018 Pharos, All rights reserved.
Deze nieuwsbrief ontvangt u omdat u als abonnee bij Pharos geregistreerd staat.
Adresgegevens:
PharosArthur van Schendelstraat 620Utrecht, UT 3511 MJ Netherlands
Add us to your address book
Uw gegevens inzien en bijwerken of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Pharos.nl

Categories: Health | Welfare
Age: 65 and older 31 until 64 years 19 until 30 year 14 until 18 year 7 until 13 year

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019