Pharos nieuws juni 2018

10 months ago


Text only:

        Nieuws juni 2018
Lees deze
nieuwsbrief
in je browser

Eenvoudig voorlichtingsmateriaal zorgt ervoor dat de lezer, de patiënt of cliënt, weet wat te doen na het lezen, bekijken of luisteren ervan. Zo hebben we hebben we samen met GGD GHOR de folder 'eenvoudige voorlichting mondzorg' gemaakt. Wil je zelf aan de slag met eenvoudig voorlichtingsmateriaal? Maak dan gebruik van het 'Voorlichtingsmateriaal Beoordelingsinstrument (VBI). Verder vind je in deze nieuwsbrief een interessant blog over gezinshereniging én een vacature. Ben je enthousiast over deze nieuwsbrief? Stuur hem door naar een collega of deel het via social media!
Deel
Tweet
Mail door
Deel


Blog 'Herenigd met je gezin en dan?'


Elize Smal werkt bij Pharos. Ze schreef een blog over gezinshereniging:
Als ik naar het zorgelijke gezicht van hem kijk, vraag ik me af wat hij de afgelopen drie jaar, sinds hij van huis vluchtte, heeft meegemaakt. Zij heeft hem afgelopen week voor het eerst weer gezien, hoe is zij de jaren zonder hem doorgekomen? Hun zoontjes van drie en vijf zullen hun vader niet of nauwelijks herkennen....


Lees Elizes blog


Nieuw! Eenvoudige voorlichting mondzorg


Ben je (mond)zorgprofessionals en werk je met statushouders? Dan kan de folder 'Mondzorg' jou helpen bij de voorlichting of het beantwoorden van vragen over mondzorg. De geïllustreerde folders zijn beschikbaar in eenvoudig Nederlands en vertalen we nog naar het Engels, Tigrinya en Arabisch. 
Wist je dat Pharos meer eenvoudig voorlichtingsmateriaal ontwikkelt? Zo is er eenvoudige uitleg over de zorgverzekering op www.uitlegzorgverzekering.nl. Pharos vertaalde deze website nu ook in het Tigrinya.
Bekijk meer eenvoudig voorlichtingsmateriaal


Voorlichtingsmateriaal Beoordelingsinstrument (VBI)


Het is niet altijd eenvoudig om voorlichtingsmateriaal te ontwikkelen dat geschikt is voor álle patiënten. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Veel materialen en informatie over gezondheid, zorg en preventie is voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (29% van de inwoners van Nederland) niet toegankelijk of begrijpelijk. Het VBI is een handleiding voor iedereen die zijn gezondheidsvoorlichtingsmaterialen wil beoordelen op begrijpelijkheid en toepasbaarheid voor de patiënt.
Naar VBI


#Teachbackmonday bedankt!


Om aandacht te vragen voor de teach-backmethode riepen we iedereen op via social media #teachbackmonday in te zetten. Patricia Heijdenrijk-Can, directeur Pharos: 'Een uitleg die wordt begrepen is een belangrijke stap om gezondheidsverschillen te verkleinen. De teach-backmethode helpt daarbij. Ik heb reacties gezien vanuit het hele land en wil iedereen bedanken voor zijn/haar inzet!' En... je kunt nog steeds kans maken op een gratis training 'Effectief communiceren met laaggeletterden.


Hoe win je de gratis training?


Hoe weet je zeker dat je uitleg als zorgprofessional goed is begrepen? Bruno Bruins, Minister voor Medische Zorg en Sport over de Teach-backmethode.


Nieuwe website Alliantie Gezondheidsvaardigheden


Pharos is trotse coördinator van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden. Dit is een netwerk van ruim 80 partners waarin kennis wordt gedeeld rondom dit thema. Op de website is ook voor de zorg- en welzijnsprofessional informatie nu beter te vinden, te begrijpen en toe te passen. Je vindt er tips om zelf aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door materiaal te maken. Maar er worden ook direct toepasbare voorbeelden gedeeld. Wil je meer weten over de Alliantie of ook partner worden
Ga naar Gezondheidsvaardigheden.nl


Gezond in… werkt aan een ‘Gezonde Start’ voor iedereen


Gezond in… werkt samen met het programma Healthy Pregnancy 4 All van het Erasmus MC en het onderzoeksinstituut DRIFT.  Hierdoor kan Gezond in… extra aandacht besteden aan het thema ‘Gezonde Start’ en samen met GIDS-gemeenten de kennis over dit thema verbreden en verdiepen . Om dit goed te kunnen doen en aan te sluiten bij wat al loopt, zijn we een verkenning gestart naar ambities, behoeften en vragen bij GIDS- gemeenten rond dit thema. Meer weten over een 'Gezonde Start'? Lees het interview met hoogleraar verloskunde en gynaecologie Eric Steegers van Healthy Pregnancy 4 All/Erasmus MC.
Naar het interview


Hoe pakken andere landen gezondheidsverschillen aan? Laat je inspireren!


De aanpak van sociaaleconomische gezondheidsverschillen is actueel en krijgt in Nederland aandacht in landelijk en lokaal gezondheidsbeleid. Hoe pakken andere landen  gezondheidsverschillen aan? Het RIVM en Pharos onderzochten het beleid van enkele landen die hier veel werk van maken: Noorwegen, Zweden, Finland, Engeland, Schotland en Canada. De aanpak verschilt per land, maar er zijn enkele opvallende overeenkomsten. De factsheet Aanpak gezondheidsverschillen in het buitenland toont de uitkomsten van het onderzoek. Een inspiratiebron voor beleidsmakers en professionals. 
Lees meer


VGV-zomeractie


GGD GHOR Nederland en Pharos hebben samen een “vgv-zomeractie” opgesteld. JGZ en scholen spelen een belangrijke rol in de signalering en preventie van meisjesbe­snijdenis. Juist in deze periode voor de zomervakantie is dat van belang, omdat meisjes soms terug gaan naar het land van herkomst. Vrouwelijke genitale verminking (vgv), ook wel meisjesbesnijdenis genoemd, is een ernstige vorm van kindermishandeling en in Nederland bij wet verboden. Ouders zijn strafbaar, ook wanneer de besnijdenis in het land van herkomst wordt uitgevoerd.


Naar vgv-zomeractie


Vacature Business controller


Word jij onze nieuwe Business Controller? Je zorgt onder andere voor heldere financiële rapportages, budgetten, forecasts, scenario analyses, adequate verantwoording aan subsidiegevers, financiers en Raad van Toezicht, je adviseert directie, programmamanagers, projectleiders en collega’s van andere teams en je bent verantwoordelijk voor de maand- en jaarafsluiting, inclusief de balansdossiers en jaarrekeningen.
Bekijk de vacature


Agenda


 

12 september Congresfestival Sociaal & Gezond 2018
7 november    Studiedag Gezond in...


Wil je deze nieuwsbrief ook ontvangen? Meld je dan aan
Op de hoogte blijven? Volg ons op social media!
Copyright © 2018 Pharos, All rights reserved.
Deze nieuwsbrief ontvangt u omdat u als abonnee bij Pharos geregistreerd staat.
Adresgegevens:
PharosArthur van Schendelstraat 620Utrecht, UT 3511 MJ Netherlands
Add us to your address book
Uw gegevens inzien en bijwerken of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Pharos.nl

Categories: Health | Welfare
Age: 65 and older 31 until 64 years 19 until 30 year 14 until 18 year 7 until 13 year

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019