Pharos Nieuwsbrief augustus 2018

7 months ago


Text only:

Pharos Nieuwsbrief augustus 2018
   Nieuws augustus 2018
Lees deze
nieuwsbrief
in je browser

Online toepassingen in de zorg, zoals patiëntenportalen en gezondheidsapps zijn inmiddels goed ingeburgerd. Veel ervan zijn echter niet geschikt voor bijvoorbeeld laaggeletterden, waardoor gezondheidsverschillen tussen hoger en lager opgeleiden verder kunnen  toenemen. In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor twee initiatieven die er op gericht zijn om eHealth toegankelijk te maken voor álle patiënten.
Deel
Tweet
Mail door
Deel


Pharos ondersteunt drie ziekenhuizen bij realisatie laagdrempelig patiëntenportaal
Patiëntportaal moet geschikt zijn voor iedereen


1 miljoen mensen hebben moeite met het gebruik van computers en internet, 2,5 miljoen mensen hebben moeite met lezen en schrijven en 29% van de volwassen Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden.
Veel patiëntportalen zijn voor hen niet toegankelijk en begrijpelijk. Uit onderzoek is bekend dat wanneer informatie geschikt is voor deze doelgroep het geschikt is voor alle patiënten. Ziekenhuizen zien daarom de noodzaak om bij het ontwerp van hun patiëntportaal rekening te houden met de wensen en behoeften van deze gebruikersgroepen. Steeds meer ziekenhuizen vragen Pharos om hun portaal samen met de doelgroep te testen.
Lees verder


Migranten maken vaker gebruik van huisartsenpost


Niet-westerse migranten maken veel vaker gebruik van de huisartsenpost (HAP) dan autochtonen. Ook ervaren migranten vaker problemen met de bereikbaarheid van hun eigen huisarts. De motieven om naar een HAP te gaan zijn gelijk aan die van autochtonen, maar migranten verwachten vaker 'actie' van een huisarts zoals lichamelijk onderzoek of medicatie. 
Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan elfduizend patiënten die tussen 2009 en 2014 contact hadden met 42 HAP’s verspreid door heel Nederland. 
Lees verder


'Merendeel eHealth niet toegankelijk voor laaggeletterden'


eHealth kan preventie en zorg ‘letterlijk dichterbij’ brengen en geeft mensen de mogelijkheid zelf veel actiever op een gezonde leefstijl te letten, zegt collega Robbert van Bokhoven, programmaleider eHealth4All. Maar het grootste deel van de eHealth-toepassingen is nu niet toegankelijk voor bepaalde groepen Nederlanders.
Robbert van Bokhoven werd geïnterviewd door ICT&health over het National eHealth Living Lab (NeLL). Bij NeLL worden eHealth-toepassingen getoetst op effectiviteit en betrouwbaarheid, en in samenwerking met Pharos ook op toegankelijkheid voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.
Lees verder


Agenda


06-09-2018
Gratis interactieve workshop Gezond inburgeren
Kom je beroepsmatig of als vrijwilliger in contact met nieuwkomers of ben je betrokken bij hun inburgering in Nederland, kom dan in de Week van de Alfabetisering naar onze workshop Gezond inburgeren. 
12-09-2018
Congrestival Sociaal & Gezond 2018
Sociaal maakt gezond en andersom. Medici en sociaal werkers weten dat, maar hoe vinden én versterken ze elkaar in hun dagelijkse werk?
 
18-10-2018
Palliatieve zorg - Ga er maar naast staan ...
25-10-2018
Bestuurdersbijeenkomst Dementiezorg voor migranten
 
07-11-2018
Save the date! Landelijke studiedag Gezond in... Amersfoort.


Op de hoogte blijven? Volg ons op social media!
Copyright © 2018 Pharos, All rights reserved.
Deze nieuwsbrief ontvangt u omdat u als abonnee bij Pharos geregistreerd staat.
Adresgegevens:
PharosArthur van Schendelstraat 620Utrecht, UT 3511 MJ Netherlands
Add us to your address book
Uw gegevens inzien en bijwerken of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Pharos.nl

Categories: Health | Welfare
Age: 65 and older 31 until 64 years 19 until 30 year 14 until 18 year 7 until 13 year

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019