Pharos Nieuwsbrief september 2018

7 months ago


Text only:

Pharos Nieuwsbrief september 2018
  Nieuws september 2018
Lees deze
nieuwsbrief
in je browserBloopers - De zeven meest voorkomende onduidelijkheden in voorlichtingsmateriaalEenvoudige voorlichting is belangrijk voor laaggeletterden. Maar het maken van die voorlichting is nog niet zo gemakkelijk, blijkt uit de praktijk. Wil jij serieus aan de slag met eenvoudige communicatie die voor iedereen begrijpelijk is? We hebben de zeven meest voorkomende voorbeelden van hoe het niet moet voor je op een rijtje gezet. En natuurlijk laten we je ook zien, hoe het wel moet.


Naar de bloopers


Telefonisch spreekuur wijst Syrische nieuwkomers de weg


Voor Syrische nieuwkomers die niet weten waar ze met hun gezondheidsvraag terecht kunnen, is nu elke woensdag een telefonisch spreekuur in het Arabisch. Een team van Syrische artsen geeft bellers informatie over gezondheid en gezondheidszorg in Nederland. Syrische en Eritrese artsen werken als vrijwilligers voor Pharos en meerdere GGD-afdelingen. Samen met Nederlandse zorgprofessionals geven zij informatie op de website (www.gezondinnederland.info) en de Facebook-pagina’s van Gezond in Nederland. Daar kunnen mensen ook vragen stellen. 
Tijden van het spreekuur en telefoonnumer


Actieprogramma Kansrijke Start helpt gezondheidsachterstanden voorkomenElk kind verdient een kans op een goede toekomst, maar niet elk kind in Nederland krijgt die kans. Dat begint al voor de geboorte. We helpen Hugo de Jonge, minister van VWS, dan ook graag bij de uitvoering van zijn plannen voor het actieprogramma Kansrijke Start.
"Het is geweldig dat de minister zich uitspreekt over het belang van de eerste 1000 dagen van het leven” zegt Bart Looman, programmamanager 'Gezond opgroeien'. “Wij voelen ons extra ondersteund in ons werk en dat zal ook gelden voor zorgprofessionals en gemeenten. Investeren in de Kansrijke Start van kinderen in een kwetsbare positie is een belangrijke manier om gezondheidsverschillen te verkleinen."


Lees verder en download het actieprogramma


Wereld Alzheimer Dag


Vrijdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Het is belangrijk om mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Een lage SES is namelijk een risicofactor. Jennifer van den Broeke, projectleider Preventie & Zorg, gaf op de jaarlijkse Mix & Match bijeenkomst van Alzheimer Nederland een presentatie over dit thema. Hoe doe je dat praktisch? Hoe bereik je hen? Hoe maak je je onderzoeksinstrumenten begrijpelijk? En vooral, hoe doe je dat op een ethisch verantwoorde manier?
Als je onderzoeker bent en het belangrijk vindt dat iedereen kan deelnemen, kan Pharos je ondersteunen.


Meer over onderzoek met mensen in sociaal kwetsbare situaties


Pharos reikt voor de tweede keer de prijs ‘De beste app voor iedereen’ uit


Ook in 2019 gaat Pharos, samen met National eHealth Living Lab, op zoek naar de beste eHealth-app voor iedereen. Een app die dus ook begrijpelijk en bruikbaar is voor laaggeletterden, digibeten en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. 


Een belangrijk aspect in de ontwikkeling van de applicatie is het vanaf het begin betrekken van de gebruikers. Zij zorgen ervoor dat de ontwikkelaar weet wat zij belangrijk vinden bij het gebruiken en begrijpen van de app.  
De winnaar ontvangt €10.000,- om het idee voor een app te ontwikkelen of verder te ontwikkelen aan een bestaande app. 


Lees verder


Agenda18-10-2018
Palliatieve zorg - Ga er maar naast staan ...
25-10-2018
Bestuurdersbijeenkomst Dementiezorg voor migranten
Bent u bestuurder in de dementiezorg? Schrijf u dan nu in voor deze bijeenkomst met dagvoorzitter Prof. dr Robbert Huijsman.
 
07-11-2018
Save the date! Landelijke studiedag Gezond in... Amersfoort.
19-11-2018
Vooraankondiging masterclass ‘De rol van gemeenten in de aanpak van Vrouwelijke Genitale Verminking’
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld. Weet je dat vrouwelijke genitale verminking (vgv) een vorm is van kindermishandeling? En dat daarmee de preventie van vgv een taak van gemeenten is? Heeft jouw gemeente al een aanpak voor vgv?


Deel
Tweet
Mail door
Deel
Op de hoogte blijven? Volg ons op social media!
Copyright © 2018 Pharos, All rights reserved.
Deze nieuwsbrief ontvangt u omdat u als abonnee bij Pharos geregistreerd staat.
Adresgegevens:
PharosArthur van Schendelstraat 600 tweede etageUtrecht, UT 3511 MJ Netherlands
Add us to your address book
Uw gegevens inzien en bijwerken of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Pharos.nl

Categories: Health | Welfare
Age: 65 and older 31 until 64 years 19 until 30 year 14 until 18 year 7 until 13 year

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019