Radio Prague International

Zprávy: Středa, 8. květen 2024

Po celém Česku si lidé připomněli 79. výročí konce druhé světové války

"Nedaleko ČR je brutální válečný konflikt, který může skončit jen tak, že agresor bude poražen a všichni udělají pro úspěch Ukrajiny, co mohou", řekl po skončení pietního aktu na pražském Vítkově premiér Petr Fiala(ODS). "Všichni, kdo bagatelizují nebo nějak zlehčují hrozbu ze strany Ruska, dělají špatnou službu České republice", uvedl dále Fiala. Ceremoniálu na pražském Vítkově se zúčastnila celá řada zástupců vlády, parlamentu i senátu, pražský primátor Bohuslav Svoboda (oba ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) či náčelník generálního štábu Karel Řehka. Historické události si na místě připomněli také zástupci církve, veteránských spolků i další desítky lidí. Součástí akce byl přelet letounů a vrtulníků armádních vzdušných sil.

Pietní akty se konaly i na dalších místech Česka. V Hranicích na Moravě se v prostoách kasáren generála Zahálky uskutečnil slavnostní nástup jednotek české i americké armády. Návštěvníci si mohli prohlédnout bojovou techniku, výzbroj a výstroj nejen vojáků 7. mechanizované brigády, ale také příslušníků americké národní gardy. Ti se společně s českými vojáky účastní aliančního cvičení IMMEDIATE RESPONSE 2024. Vzpomínkové akty u příležitosti 79. výročí konce druhé světové války se uskutečnily také například v Brně, Pardubicích, Havlíčkově Brodě nebo Liberci.

Pavel: Rusko rozpoutalo válku, která si ničivostí nijak nezadá s druhou světovou

Za historický paradox označil prezident Petr Pavel skutečnost, že že Sovětský svaz byl před 79 lety  podstatnou součástí spojenecké koalice v boji proti agresi a nyní se Rusko samo stalo agresorem a rozpoutalo v Evropě válku, která si svojí ničivostí nijak nezadá s druhou světovou. Na pietním aktu na pražském Vítkově  prezident dále uvedl, že je hrdý na to, že Česko nepolevuje v pomoci Ukrajině napadené Ruskem. Její obránci si podle hlavy státu zaslouží respekt a veškerou pomoc. Za druhé světové války byly zmařeny miliony životů civilistů a způsobeny škody nepředstavitelné materiální hodnoty kvůli zvrácené ideologii rasové nadřazenosti, řekl Petr Pavel. Díky těm, kdo se aktivně postavili na odpor zlu, mohly podle něj další generace prožít své životy v míru. V projevu dále zdůraznil důležitost členství Česka v Severoatlantické alianci (NATO), dosáhlo tím podle něj těch nejvyšších bezpečnostních záruk v historii. ČR si letos připomíná 25. výročí od vstupu do aliance. Pavel také vyzdvihl investice do obrany a bezpečnosti. "Bohužel nežijeme ve světě, který by byl bezpečným místem, a je proto důležité, abychom tyto výdaje, byť nejsou malé, vnímali jako investici do bezpečnosti naší i našich dětí," dodal prezident.

K větší pomoci Ukrajině vyzvali u pomníku Rudé armády vládní činitelé

Na pietním aktu k uctění památky vítězů nad nacismem u pomníku vojákům Rudé armády na pražských Olšanských hřbitovech vyzývali představitelé vlády k větší pomoci bojující Ukrajině. Vitalij Usatyj, který nyní v ČR zastupuje Ukrajinu jako chargé d'affaires, připomněl, že mezi vojáky Rudé armády pohřbenými na Olšanských hřbitovech jsou Ukrajinci z jednotek 1., 2. a 4. ukrajinského frontu, které osvobozovaly tehdejší Československo. Uvedl, že nyní ukrajinští vojáci brání se zbraní v ruce před ruskou agresí celou Evropu.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vzdůraznil, že je nutné podporovat ty, kdo bojují o svoji i naši svobodu. "Svoboda a demokracie nejsou zadarmo," prohlásil. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) řekl, že Ukrajinci brání svoji zem i Českou republiku. "Pokud Rusko touto válkou získá, bude to nebezpečný signál pro všechny agresory," varoval.

Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný vyzval k "mobilizaci vůle a prostředků". "Pouze spojené úsilí svobodného světa zastaví putinovské Rusko," prohlásil a nabádal ke zvýšení hospodářské i vojenské pomoci Ukrajině.

Mezi přítomnými na pietním aktu u čestného pohřebiště vojáků Rudé armády, který zakončily ukrajinská a česká hymna, byli mimo jiné místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL), místopředseda Senátu Tomáš Czernin (TOP 09), předseda školského výboru Jiří Růžička (za TOP 09), pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nebo zástupci Československé obec legionářské.

Státy EU odhlasovaly migrační balíček, Česko se zdrželo

Premiér Petr Fiala (ODS) považuje za nutné postupovat nad rámec migračního paktu a odradit nelegální migranty od toho, aby do Evropy vůbec přicházeli. Česko podle ministerského předsedy patří do skupiny zemí, které chtějí důrazně čelit nelegální migraci.  Zástupci států EU v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě balíčku, Česko se zdrželo. Podle expremiéra a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše způsobila podobu balíčku Fialova vláda, Česko mělo hlasovat proti. Kabinet zradil české občany, řekl Babiš ČTK.

Proti balíčku hlasovaly Maďarsko a Polsko. Schválený postoj států bloku je definitivní, nová migrační a azylová pravidla už jen formálně schválí unijní ministři vnitra v pondělí 13. května.

Série norem počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i s rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádí také princip, že těm zemím unie, které jsou přetíženy migračním tlakem, solidárně pomohou ostatní buď tím, že od nich část migrantů převezmou, anebo je podpoří finančně či materiálně.

Ředitel BIS Koudelka byl povýšen

Prezident Petr Pavel povýšil ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku z hodnosti brigádního generála na generálmajora. Brigádním generálem se stal ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych. Při příležitosti Dne vítězství hlava státu povýšila dalších 11 vojáků, policistů a hasičů.

Šéfa kontrarozvědky Koudelku prezident jmenoval brigádním generálem před rokem. Pavlův předchůdce na Pražském hradě Miloš Zeman, který byl k BIS silně kritický, vládnímu návrhu na povýšení Koudelky předtím sedmkrát nevyhověl.

„Povýšení je i odpovědnost, která není za současné složité bezpečnostní situace nikterak malá. Brutální ruská agrese proti Ukrajině, hrozný útok palestinské teroristické organizace Hamás na Izrael, vzrůstající světové riziko terorismu, rostoucí napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem a tak bych mohl pokračovat,“ řekl Koudelka. „Za zástupce armády a bezpečnostních sborů chci ubezpečit českou veřejnost, že jsme odhodláni dostát naší přísaze a udělat vše pro to, aby Česká republika zůstala i nadále jednou z nejbezpečnějších zemí světa a příjemným místem k životu,“ uvedl ředitel BIS.

Parlament i Senát se otevřely návštěvníkům

Budovy Senátu, Poslanecké sněmovny a vládního Hrzánského paláce si přišlo prohlédnout dohromady víc než 7000 lidí. Jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu přivítali prví návštěvníky nejvyšší představitelé těchto institucí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Ve Sněmovně se lidé mohli podívat například do reprezentačních sálů a kanceláří některých výborů. Během prohlídky se seznámili s historií a současným využitím budov a také architektonickými zajímavostmi. V Senátu si návštěvníci mohli prohlédnout historické prostory Valdštejnského paláce a jednací sál senátorů, ale i prostory veřejnosti běžně nepřístupné, jako jsou Jičínský salonek či Zelený salonek v Kolovratském paláci. V Hrzánském paláci lidé na prohlídkové trase viděli Strahovský salonek, pracovnu předsedy vlády, terasu, z níž je výhled na centrum Prahy, gobelínový sál a jídelnu.

Pražské metro slaví padesátiny

Při této příležitosti měli cestující příležitost se projet historickými soupravami včetně šedivých vozů typu Ečs, které do Prahy dodal Mytiščinský stojírenský závod. Ty jezdily na prvním úseku nejstarší trasy C mezi tehdejší stanicí Sokolovská, dnes Florenc a Pražským povstáním. V současnosti má metro tři trasy, které mají dohromady přes 65 kilometrů. V roce 2022 přepravilo přes 338 milionů cestujících, což je v průměru 926 tisíc denně. V budoucnu by mělo dojít k rozšíření o trasu D, který se už buduje. Dopravní podnik také připravuje zakázku na další sérii vozidel, která se má přiblížit současným podzemním trendům nejen co do sestavení soupravy, ale i co do řidiče. Ten by v pražském metru budoucnosti již jezdit neměl.

Kapela Rammstein zahájí evropské turné v pražských Letňanech

Německá kapela Rammstein se svou pyrotechnickou show plnou světelných efektů na 11. a 12. května vyprodala areál na pražském letišti Letňany. Každý ze dvou koncertů navštíví 60.000 lidí. Pořadatelé už postavili velké pódium a tribuny. Skupina Rammstein v čele s hlavním autorem textů, zpěvákem Tillem Lindemannem, synem básníka a spisovatele Wernera Lindemanna, vystupuje v Česku pravidelně, do Letňan se vrací po dvou letech.

V posledních letech se kapela potýkala s obviněním svého frontmana, který čelil podezření ze sexuálních deliktů. Berlínská prokuratura ale loni v srpnu oznámila, že vyšetřování zastavila. Podle státních zástupců se nepodařilo shromáždit důkazy, že by Lindemann měl nedobrovolný pohlavní styk se ženami. Kvůli obviněním na Lindemannovu adresu čelila skupina Rammstein před svými koncerty protestům. Kapela také v Německu zrušila své večírky po koncertech.

Rammstein založili v roce 1994 hudebníci pocházející z východní části Německa. Název kapely připomíná město Ramstein, kde je základna a sídlo velitelství Letectva Spojených států v Evropě a kde se koncem 80. let při letecké přehlídce stala nehoda, při které zahynuly desítky lidí. Aktuálně mají Rammstein na svém kontě šest studiových alb.

Počasí na čtvrtek

Ve čtvrtek by mělo být jasno až polojasno, v Čechách během dne přechodně až oblačno. Nejvyšší teploty vystoupí na 16 až 20 °C.  Slabý, na Moravě a ve Slezsku mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Aiko a rocková balada Pedestal. Na Eurovizi chceme být co nejlepší!

Aiko. Tak se jmenuje zpěvačka, která bude Česko reprezentovat ve švédském Malmö na hudební soutěži Eurovize. Účastní se druhého semifinále soutěže, v níž o výhru usiluje 37 umělců. Vítěz bude znám v sobotu.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2024, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cesky@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se