Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Open hem in uw browser.
De Erfgoedstem
 
02 mei 2024
 
 


Beste John ,

Het Bestuurlijk Platform Erfgoedgemeenten heeft in een brief naar de informateurs aangedrongen op meer aandacht voor erfgoed bij de woningbouwopgave, in een museum op Texel zijn een eeuwenoude knikker en lepel ontdekt onder de eigen vloer en Kamp Amersfoort had een grotere rol in de Holocaust dan voorheen werd gedacht. Dit een meer lees je deze week in de Erfgoedstem.

Op donderdag 09 mei wordt er geen Erfgoedstem nieuwsbrief verzonden in verband met Hemelvaart. In de daaropvolgende week zal de nieuwsbrief weer zoals gebruikelijk in je mailbox verschijnen.


UITGELICHT

Een ontmoetingsplek voor de monumentale sector

02 mei 2024
Erfgoedstem

De huidige kwesties van verduurzaming, de energietransitie en beheer en behoud roepen bij gemeenten, particulieren, monumenteigenaren en erfgoedorganisaties veel vragen op over hun monumentale vastgoed. De vakbeurs MONUMENT biedt een platform waar vragende partijen en kennispartners elkaar kunnen ontmoeten en gezamenlijk oplossingen kunnen zoeken voor bestaande vraagstukken. Marisa Richter verantwoordelijk voor de organisatie van MONUMENT, vertelt over het ontstaan van de beurs een geeft alvast een inkijkje in de editie van 2024.


NIEUWS DEZE WEEK

Plafondschildering
ontdekt in grachtenpand Amsterdam
 

26 april 2024
Erfgoedstem

Tijdens renovatie-werkzaamheden in een pand aan de Singel werden deze week unieke zeventiende-eeuwse schilderingen ontdekt. Op een plafond is de Romeinse god Hercules afgebeeld in diverse mythologische scènes.

Meer aandacht voor erfgoed bij woningbouw-opgave  

20 april 2024
Erfgoedstem

Het Bestuurlijk Platform Erfgoedgemeenten heeft een brief gestuurd naar de informateurs waarin zij aandringen op een verhoogde aandacht voor erfgoed in het kader van de woningbouwopgave en de energietransitie.


Oudheidkamer vindt eeuwenoude knikker en
lepel onder eigen vloer
 

26 april 2024
Erfgoedstem

Tijdens het vervangen van de vloer in de Oudheidkamer in Den Burg op Texel, werd een opmerkelijke ontdekking gedaan: een eeuwenoude knikker en een lepel kwamen tevoorschijn. Na de renovatie opent het museum een tentoonstelling over speelgoed.

Nieuwe Klimaatrisico-
scan biedt inzicht in de klimaatrisico’s

22 april 2024
Erfgoedstem

Ons cultureel erfgoed staat bloot aan kwetsbaarheden als gevolg van klimaatverandering. Maar welke objecten lopen risico en wat zijn precies de gevaren? De landelijke Klimaatrisicoscan voor het Nederlandse erfgoed biedt hier een eerste inzicht in.


Kamp Amersfoort had grotere rol in Holocaust dan voorheen gedacht  

25 april 2024
Erfgoedstem

Het blijkt dat Kamp Amersfoort een grotere rol heeft gespeeld bij de Holocaust dan voorheen werd gedacht. Onderzoek toont aan dat er vanuit dit doorgangskamp bij Leusden directe deportaties plaatsvonden.

1 miljoen euro van de VriendenLoterij voor nieuw erfgoedspektakel  

19 april 2024
Erfgoedstem

Erfgoedorganisatie BOEi is verrast door de VriendenLoterij met een cheque van maar liefst 1 miljoen euro voor het project ‘erfgoedspektakel’; een culturele estafette langs iconische locaties door heel Nederland.


Congressene3baf9.png

Educatie agenda
 


Vakbeurs MONUMENT
Brabanthallen
14, 15 en 16 mei
Lezing Romeinse villa’s in Limburg
Rijksmuseum van Oudheden
16 mei
Behoud van interieurs
Erfgoed Academie
22 mei
8e editie Architectural Finishes Research Conference
Het Trippenhuis
29 mei

Congressene3baf9.png

Uit agenda
 


Nationale Molendag
Molens
11 mei - 12 mei
Excursie Koloniën van Weldadigheid
Veenhuizen
17 mei - 18 mei

voormalig klooster

Eén generaal in Indië zag het
goed

30 april 2024
Historiek

Het lukte de Nederlandse legermacht in Indië in 1945-1950 niet om de piepjonge Republiek Indonesië eronder te krijgen. Eind 1949 moest Nederland de soevereiniteit over de archipel opgeven. Eén Nederlandse hoge militair had al in 1945 en 1946 gewaarschuwd dat een militaire ‘oplossing’ zeer moeilijk, zo niet onmogelijke zou zijn: Wybrandus Schilling. Maar zijn realistische taxatie werd terzijde geschoven en hij werd zelf overgeplaatst.

voormalig klooster

Vrouwen in Verzet: Odile Moereels, Aaf Dell en Dieuw van Vliet  

29 april 2024
Oneindig Noord-Holland

Aaf Dell en Dieuw van Vliet zijn beide geboren Horenaren. Ze ontmoeten elkaar op de openbare basisschool in Hoorn waar ze beide werken als onderwijzeres. De twee zijn ondernemende, zelfstandige vrouwen: ze staan voor de klas en wonen met elkaar, niet met een echtgenoot, in de conciërgewoning van het Waterschapshuis in de binnenstad. Als de oorlog in mei 1940 uitbreekt besluiten Aaf en Dieuw om onderduikers in huis te nemen.


De Erfgoedstem wordt mede mogelijk gemaakt door :

 Erfgoedvereniging Heemschut Rijksdienst voor het Cultureel ErfgoedBOEiStichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg
En door :

De Erfgoedstem is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland.
Heeft u erfgoed nieuws? Deel het via redactie@erfgoedstem.nl

De Erfgoedstem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 209 1000

Gegevens wijzigen of afmelden - stuur deze nieuwsbrief naar een relatie



V1.15 Copyright © 2024 - Erfgoedstem / Nederland Monumentenland