ZZP Nieuwsbrief
14 juli 2022
In verband met de aanstaande zomervakantie zal onze tweewekelijkse nieuwsbrief pas op 30 augustus 2022 weer uitkomen. Vanuit ZZP Nederland wensen wij jullie allen een goede zomer toe!

In deze nieuwsbrief:

Hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt: beteugeling zzp'er ligt op de loer

Op 5 juli 2022 heeft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid haar brief ‘Hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt’ naar de Tweede Kamer gestuurd. VZN en Stichting ZZP Nederland hebben met interesse kennisgenomen van een brief op hoofdlijnen waarin het kabinet aangeeft hoe zij de arbeidsmarkt weer toekomstbestendig wil gaan maken. Eén van de vijf belangrijke thema’s in de brief is duidelijkheid scheppen over de arbeidsrelatie. Wanneer kun je werken als zelfstandige en wanneer niet. Die duidelijkheid, die de afgelopen jaren ontbrak, is belangrijk voor zelfstandig ondernemers zonder personeel. ZZP Nederland en VZN vinden dat het kabinet met duidelijke kaders moet komen zodat werken als zelfstandige mogelijk blijft.  

Lees meer

Zorgverzekeraars Nederland wil minder zorg-zzp'ers

Stichting ZZP Nederland heeft samen met Solopartners gereageerd op een brief die door Zorgverzekeraars Nederland is gestuurd naar de Tweede Kamer.

In deze brief bepleit ZN voor minder zzp'ers in de zorg. Volgens de brief zijn schaalvergroting en digitalisering in de zorg de oplossing om meer werknemers in de zorg te krijgen ten opzichte van zzp'ers.

Volgens Stichting ZZP Nederland en Solopartners moet juist worden ingezet op goed werkgeverschap. Zij hebben daarom een brief (pdf) naar de Kamercommissie VWS gestuurd om, gestaafd door eigen onderzoek, dit standpunt te bepleiten en onjuiste stellingen van ZN onderuit te halen.

Lees meer

Verplichte aov niet voor 2027, heb jij jezelf wel verzekerd?

In de Hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt (zie eerste artikel) wordt benoemd dat de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandig ondernemer, die met het pensioenakkoord uit 2019 verplicht is gesteld, sowieso niet voor 2027 zal worden ingesteld. Maar let op, de verplichting is er weliswaar nog (lang) niet, dat betekent niet dat je niet over arbeidsongeschiktheid na hoeft te denken.

Maar waar moet je dan beginnen? Het is toch vrij complexe materie. Wij hebben als ZZP Nederland op onze website veel informatie voor je beschikbaar, denk aan de kosten, dekkingen etc. En uiteraard staan onze adviseurs voor je klaar om je meer te vertellen over jouw specifieke situatie.

Meer over aov's

Voorinschrijving zzp'er van het jaar-verkiezing is gestart. Meld je nu aan!

Ook dit jaar organiseert ZZP Nederland de Freelancer of the Year Awards, waarbij we onder andere op zoek gaan naar de beste zzp’er van Nederland. Wie zich een jaar lang ‘zzp’er van het jaar’ mag noemen, wordt bekendgemaakt tijdens de Week van de ondernemer in november.

Deelname aan deze verkiezing wordt gezien als een avontuur op zich:
"Het hele traject van de FOTY-Awards was een geweldige ervaring, met het ontvangen van de titel als kers op de taart. Vooral de referenties van klanten en het mooie juryrapport hebben indruk gemaakt" Loraine van Niekerk, beste Starter 2021.

Als deelnemer presenteer je jezelf en na een aantal selectierondes, bepaalt een deskundige vakjury bestaande uit onder meer vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel, LinkedIn en ZZP Nederland wie de beste zzp’er van Nederland is.
Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op de website van de Freelancer of the Year en schrijf je alvast in. We zien je aanmelding graag tegemoet!

Meer over de FOTY Awards

Blog: Belastingonderzoek, waar kijkt de Belastingdienst naar?

Het komt gelukkig weinig voor, maar de Belastingdienst houdt wel degelijk controles onder zelfstandig ondernemers. Als jou dat overkomt, waar gaat de Belastingdienst dan op letten? Waar moet je rekening mee houden? Lees het in deze blog.

Lees de blog

Aankondiging: ZZP Nederland krijgt een nieuwe website  

De markt verandert, behoeften wijzigen en technologie maakt vandaag de dag steeds meer mogelijk. ZZP Nederland zit wat dat betreft dan ook niet stil en beweegt hierin mee. Achter de schermen zijn wij al enige tijd bezig met een geheel nieuwe website. We vertellen je er binnenkort alles over!

Agenda: Wist je dat...? 

  • Dat het vanaf 1 oktober 2022 niet meer mogelijk om met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord (zgn. DigiD Basis) in te loggen op de portalen en app van de Belastingdienst? Ditzelfde geldt voor het portaal Mijn Toeslagen en de Kinderopvangtoeslag App vanaf 1 januari 2023. Om in te loggen is in de toekomst minimaal DigiD Midden verplicht.
    Lees hier meer.
  • Je vóór 1 september 2022 je huurtoeslag of zorgtoeslag over 2021 aan moet vragen. Controleer of jij ook toeslag kan krijgen.
  • Op 1 september 2022 de volgende ronde van het STAP-budget weer opengesteld wordt?

Wat vind je van deze e-mail?
@StZZPNederland @StZZPNederland
@stichtingzzpnederland @stichtingzzpnederland
zzp-nederland.nl zzp-nederland.nl
Copyright © 2022 ZZP Nederland, Alle rechten voorbehouden
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je producten of diensten hebt afgenomen van ZZP Nederland of omdat je bij ZZP Nederland bent aangesloten.

Ons adres is
ZZP Nederland
Rozenburglaan 3
Groningen, 9727 DL
Netherlands

Add us to your address book


E-mail instellingen wijzigen | Uitschrijven