Politisk Morgenpost
MANDAG D. 06 NOVEMBER
KØB ABONNEMENT

 
Pludselig forsvandt en kritisk EU-rapport. Nu beskyldes K-profil for urent trav

Godmorgen. Det er mandag, og det betyder ugens første politiske morgenoverblik her på Berlingske.

Og tro det eller lad være, der er masser af spændende, kuriøse og vigtige historier at tage fat på her fra morgenstunden.

Så vi skyder ugen i gang med en omgang skattelettelser.

Regeringen var søndag endelig klar til at præsentere den bebudede skatteplan, hvilket blandt andet blev gjort af økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) i et interview med Berlingske.

Skatteplanen er ganske ens med det, Børsen og derefter DR og Berlingske kunne erfare i den forgangne uge.

Således vil regeringen bruge 6,75 milliarder kroner på skattelettelser, når tilbageløb og ændret adfærd er medregnet. I alt vil regeringen lette skatten for 10 milliarder kroner.

Konkret vil regeringen gøre følgende:

  • Det almindelige beskæftigelsesfradrag øges fra 10,65 til 12,75 procent. Ligeledes hæves det maksimale fradrag fra 44.800 til 56.200 kroner.
  • Danskere med en indkomst mellem 618.400 og 750.000 kroner om året skal fremover betale en ny mellemskat på 7,5 procent fremfor topskatten på 15 procent.
  • De, der tjener over 750.000, vil fortsat skulle betale topskat, men vil opleve en skattelettelse på den del af indkomsten, der ligger mellem 618.400 og 750.000 kroner.
  • Enlige forsørgere får en ekstra skattelettelse, da det ekstra beskæftigelsesfradrag hæves fra 6,25 til 11,5 procent.
  • Folk, der tjener mere end 2,5 millioner kroner om året skal betale en ekstra topskat på fem procent.

Berlingske har en række regneeksempler, hvor du kan se, hvad regeringens skatteplan vil betyde for forskellige familietyper. Læs dem her.

I december 2022 skitserede regeringen skattelettelser for fem milliarder kroner. Siden har Venstre med afgående formand Jakob Ellemann-Jensen (V) i spidsen flere gange sagt, at der ville komme skattelettelser for »betragteligt« flere penge.

Det spurgte Berlingskes journalist blandt andet ind til.

I vil bruge 1,75 milliarder kroner ekstra ud af det større økonomiske råderum – er det virkelig nok for jer?

»Det er det. Fordi én ting er, hvor mange penge der bliver afsat – noget andet er det politiske indhold. Vi har lavet nogle balancer, der gør, at vi nu kommer til at præsentere et skatteudspil, det ikke har været muligt at præsentere i de politiske konstellationer, Venstre har deltaget i før. Og det kommer selvfølgelig også med en politisk pris,« sagde Troels Lund Poulsen:

»Det, at vi nu gør noget så markant i forhold til, at så mange mennesker bliver hjulpet ud af topskatten, har vi ikke kunnet historisk, fordi der har været partier på blå side, der har blokeret for det.«

Dagens lækagepanik

Så skal vi til Ekstra Bladet, der har en anden vinkel på skatteplanen.

Avisens journalister har nemlig snakket med en række kilder fra regeringspartierne, der anonymt beskylder hinanden for at have lækket skatteplanen til medierne i sidste uge.

Og ifølge Ekstra Bladet har lækagen skabt elendig stemning i partierne, og beskyldningerne ryger på kryds og tværs.

»Det må være Venstre, der nu rigtig vil sole sig i, at der er lidt topskattelettelser på vej. Det er lidt ufint, at de forsøger at hyppe egne kartofler på den måde,« lyder det for eksempel fra en centralt placeret socialdemokratisk kilde tæt på regeringen ifølge Ekstra Bladet.

En anden socialdemokratisk kilde beskylder Moderaterne for lækken, der ifølge kilden har alle kendetegnene ved partiformand og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Men hverken hos Venstre eller Moderaterne vil man tage ansvar for lækagen.

Du kan læse hele Ekstra Bladets gennemgang her.

Dagens røde chok

Kort efter Hamas' terroraktion mod Israel den 7. oktober oplyste Enhedslistens palæstinensiske samarbejdspartner, Democratic Front for the Liberation of Palestine (DFLP), at man havde deltaget i angrebet.

Det kom som en stor overraskelse for Enhedslisten, der i en pressemeddelelse bekendtgjorde, at de ophørte samarbejdet og tog skarpt afstand.

Men nu kan Jyllands-Posten fortælle, at DFLP havde masser af materiale om militarisme og sympati for terrorisme og angreb mod Israel liggende frit tilgængeligt på internettet.

Hos Enhedslisten er man »chokeret« over de nye oplysninger.

»Vi har på ingen måde kendt til de her oplysninger,« skriver forretningsudvalgsmedlem Rasmus Holme i en sms til Jyllands-Posten. Her skriver han også, at det er soleklart, at partiet har fejlvurderet DFLP.

Derfor vil Enhedslisten nu gennemgå proceduren for de internationale bistandsprojekter, man er involveret i.

Dagens sexismeanklage

Vi cirkulerer tilbage til Ekstra Bladet, der har skrevet historien bag dagens overskrift.

Og det er en prekær sag om en EU-rapport, der først blev udgivet og derefter fjernet igen.

Pernille Weiss har været yderst kritisk over for forskningsrapporten, der handler om den europæiske medicinalindustri, og som blev gemt af Bruxelles-mediet Politico.

Og fredag insinuerede så Politico, at Pernille Weiss' kæreste, tyske Christian Ehler, har medvirket til at få rapporten fjernet. Ehler er nemlig formand for det udvalg, der har ansvaret for rapportens udgivelse.

Men Politicos artikel er en krænkelse, mener Weiss, der afviser, at hendes forhold til Christian Ehler har spillet ind i sagen.

»Det er en sexistisk krænkelse af Politico at lave denne kobling. Det er farligt for demokratiet, at kvindelige politikere misbruges som clickbait,« skriver Pernille Weiss i en sms til Ekstra Bladet.

Tidligere har SF'eren Rikke Lauritsen, der er kandidat til Europa-Parlamentet, anklaget Pernille Weiss for »politisk magtmisbrug«, om end hun over for Ekstra Bladet understreger, at det ikke handler om Weiss' forhold til Ehler.

Du kan læse hele den krydrede historie her.

Dagens korte historier

1. Ifølge eksperter er der direkte sammenhæng mellem det værste iltsvind i danske farvande i mere end 20 år, som vi har oplevet i år, og den landbrugspakke, Lars Løkke Rasmussen (M) gennemførte i 2015, da han var statsminister for en ren V-regering. Det skriver DR. Ambitionen var dengang at reducere kvælstofudledningen med 13 procent. Men udledningen er ikke faldet.

2. Forløbet omkring de nye ejendomsvurderinger får nu Dansk Folkeparti til at forlade aftalen om ejendomsvurderingerne. Det skriver Ritzau. Partiet har ellers været en del af aftalen siden 2016, men det er slut.

»Når man laver et boligskattesystem, som ikke giver meget andet end ondt i maven, så vil vi ikke længere legitimere det,« siger boligordfører Nick Zimmermann til Ritzau.

3. Der er ikke noget, der tyder på, at det nye boligvurderingssystem opnår færre fejlvurderinger end det gamle system, advarer formand for Rigsrevisionen Mette Abildgaard (K). Det skriver Jyllands-Posten. Rigsrevisorerne er gået ind i sagen, efter at medierne har afdækket de mange fejl med det nye system.

»Når det offentlige bruger så mange midler på at udvikle et nyt system, så må man have en forventning om, at det har en højere kvalitet end det, man kasserede. Men vi kan nu konstatere, at det er der ikke nogen garanti for,« siger Mette Abildgaard.

Dagens program

09:00: Statsrevisormøde

Statsrevisorerne holder møde mandag den 6. november klokken 09.00. Dagsorden følger.

10:00: Europakonference 2023

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er hovedtaler på Tænketanken Europas årlige konference. På konferencen samles beslutningstagere og nøgleaktører, blandt andet ledende næstformand i Europa-Kommissionen Margrethe Vestager, administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, formand for CO-industri og Claus Jensen, ceo i Novozymes.

Regeringen præsenterer skatteudspil

Det ventes at regeringens skatteudspil præsenteres i løbet af mandagen. Tidspunktet for pressemødet er endnu ikke fastlagt.

 
 
 
 
Grundlagt, 1749 af Ernst Henrich Berling
 
 
Berlingske Media A/S | Pilestræde 34
DK-1147 København K, Danmark | +45 33 75 75 75
 
 
Anders Krab-Johansen, koncernchef og udgiver
Tom Jensen, Ansv. chefredaktør
Mette Østergaard, chefredaktør
Stinne Andreasen Krak, digital redaktionschef
 
Følg Berlingske
 
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -