Radio Prague International

Zprávy: Sobota, 6. únor 2021

Zdeňka Kuchyňová

V pátek přibylo 8559 nakažených, počet úmrtí přesáhl 17.000

V pátek přibylo v Česku 8559 potvrzených případů covidu, zhruba o 500 víc než před týdnem. Počet zemřelých s koronavirem přesáhl hranici 17.000. V nemocnicích bylo před víkendem 5756 nakažených, asi o 180 méně než předchozí den a o 150 méně než minulý pátek. Nemocnice jsou podle ministerstva zdravotnictví na hraně kapacit, právě jejich naplněnost je nyní podle vlády hlavním ukazatelem pro určování opatření proti šíření nákazy. Začátkem ledna bylo v zemi přes 7000 hospitalizovaných s covidem, od té doby jejich počet klesá.

Statistiky ministerstva ale nezohledňují to, že pacient s covidem-19 v nemocnici je po deseti dnech přeložen na standardní oddělení jako negativní, nemá-li poslední tři dny příznaky. V počtech hospitalizovaných nakažených novým typem koronaviru se tak dál neobjevuje, přestože v nemocnici zůstává týdny, někdy i měsíce.

Od loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, laboratoře potvrdily víc než milion nakažených. V pátek laboratoře provedly přes 29.000 PCR testů na covid-19 a přes 30.700 antigenních testů. Podíl potvrzených případů nemoci na počtu provedených testů činil 28,75 procenta. Oproti začátku ledna je podíl výrazně nižší, protože začátkem roku přesahoval i 40 procent.

Vojtěch: Bez nouzového stavu opatření proti covidu nejsou možná

Bez nouzového stavu nelze zachovat mnohá opatření proti šíření pandemie covidu-19. Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) připomněl, že soud loni v dubnu zrušil opatření, která omezovala volný pohyb lidí a maloobchod, protože je vláda nepřijala podle krizového zákona. Zároveň se domnívá, že současná protiepidemická opatření není třeba zpřísňovat, spíše dodržování lépe vymáhat. Jak řekl Vojtěch v rozhovoru pro ČTK, vláda by měla připravit plán postupného rozvolňování opatření, podobně jako loni na jaře. Tehdy se opatření rozvolňovala ve dvoutýdenních intervalech.

Zdravotní systém nebyl podle Vojtěcha na pandemii nemoci covid-19 před rokem připraven. Poskytovatelé zdravotní péče nesdíleli data, několik měsíců trvalo, než se všichni připojili na jeden centrální systém. "Kvalita a objem dat se v čase stále zlepšuje. Když se podívám na jarní období, my jsme všechny tyto věci prakticky dělali na zelené louce. Pamatuji si, že jsme sdíleli excelové tabulky s čísly, ručně to tam kolegové vypisovali," řekl ČTK Vojtěch. Bývalý ministr dnes nemá pocit, že by zpětně udělal něco jinak. Připouští chyby především v komunikaci.

Do Říčan dorazily dávky AstraZeneky, rozvážet se začnou v pondělí

Do centrálního dispečinku společnosti Avenier v Říčanech u Prahy dnes ráno dorazila první dodávka vakcíny od firmy AstraZeneca, kterou pro použití v EU schválila Evropská komise minulý týden. Podle informací ČTK se jedná o 19.200 dávek. Jejich rozvoz do očkovacích center začne v pondělí. Vakcínu není na rozdíl od dosud v Česku používaných látek Pfizer/BioNTech a Moderna nutné převážet a skladovat v hlubokých mrazech. Česko má od firmy AstraZeneca objednány tři miliony dávek vakcíny. Tento měsíc by jich měla firma dodat 130.000.

Pravidelné testování ve firmách by mohlo začít možná v únoru

Pravidelné testování zaměstnanců na koronavirus ve firmách by mohlo začít ještě v únoru. Antigenní testy v podnicích by proplácely zdravotní pojišťovny. Dohodli se na tom zaměstnavatelé se zástupci ministerstev. ČTK to řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Podle něj bude začátek testování v podnicích záviset na tom, kdy ministerstvo zdravotnictví dokončí nastavení podmínek vyšetření. Lidé mohou nyní chodit na antigenní testy do testovacích míst zdarma každé tři dny. Firmy jsou po celou dobu v provozu. Podle některých expertů se tak nákaza může šířit hlavně v rodinách a na pracovištích.

Schillerová: Rating Aa3 potvrzuje správnou hospodářskou politiku

Potvrzení ratingu Aa3 se stabilním výhledem od mezinárodní ratingové agentury Moody´s je podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) skvělou zprávou. Bere ji za potvrzení dobrého směru české hospodářské politiky. Podle Moody's Investors Service zůstává ekonomická odolnost země ve střednědobém i dlouhodobém výhledu silná, navzdory ekonomickému šoku, který vyvolala pandemie.

"Moody's neočekává, že pandemie způsobí citelné trvalé škody, ekonomika se v reálném vyjádření vrátí na předkrizovou hodnotu hrubého domácího produktu (HDP) do roku 2022. Ve srovnání s blízkými konkurenty se stejným ratingem, především s Belgií a Spojeným královstvím, má Česká republika silnější potenciál růstu," píše se ve zprávě Moody's. Česká ekonomika loni kvůli pandemii klesla o 5,6 procenta, což je lepší výsledek, než jaký zaznamenala Evropská unie. Česká národní banka (ČNB) tento týden zlepšila výhled růstu na letošní rok na 2,2 procenta.

Barmánci v Praze protestovali proti vojenskému převratu

Zhruba padesát Barmánců žijících v Česku se sešlo na pražském Václavském náměstí na protest proti vojenskému převratu, který se uskutečnil v jejich domovině. Podpořili také protestní akce, které se v Barmě proti svržení civilní vlády a uvěznění jejích čelních příslušníků konají. Vrcholní příslušníci armády se moci v zemi chopili v pondělí. Řečnici označili pondělní převrat za nezákonný, armádním velitelům podle nich nejde o dobro země, ale o osobní zisk.

"Studenti čekají na barmského Václava Havla, vůdce, kterého budou moci následovat," řekl jeden z řečníků. Zmínil také fakt, že v celé zemi dnes přestal fungovat internet, což byl zřejmě cílený krok armády k zamezení přenosu protestů online.

Protikorupční organizace nesouhlasí s anonymizací rozpisů soudů

Protikorupční organizace nesouhlasí s anonymizováním přehledů soudních jednání a odmítají, že by to byl nutný krok kvůli ochraně osobních údajů. Podle Rekonstrukce státu a Otevřené společnosti jde o neoprávněné porušení práva na informace. Nadační fond proti korupci na dotaz ČTK uvedl, že tajení účastníků řízení v databázi soudu je neodůvodněným snižováním transparentnosti justiční činnosti. K informování o nařízených jednáních se soudy v ČR staví různě, jednotné pravidlo neexistuje.

Aktuální diskusi vyvolalo rozhodnutí největšího soudu v zemi - Městského soudu v Praze. Zdůvodnil to ochranou osobních údajů účastníků řízení. "Je absurdní, že v době, kdy ministerstvo spravedlnosti buduje novou částečně veřejnou databázi rozsudků soudů nižších instancí, dochází k bezprecedentnímu osekání přístupu veřejnosti k rozpisům soudních jednání, a to i v případě, kdy se jednání soudu týká veřejných institucí," napsala ČTK tisková mluvčí platformy Tereza Krištofová. Nastalá situace podle Oldřicha Kužílka z Otevřené společnosti porušuje i Ústavu, podle níž jsou jednání soudů veřejná.

Společnost Pomocné tlapky předala za 20 let 244 asistenčních psů

Už 244 speciálně vycvičených asistenčních psů, šikovných psích pomocníků, vodících a rezidenčních canisterapeutických psů předala za 20 let své činnosti nezisková organizace Pomocné tlapky ze Starého Plzence. Každý pes je cvičen přesně na míru podle konkrétního postižení a potřeb klienta. Asistenční psy, kteří pomáhají postiženým či nemocným lidem a jejich rodinám po celé zemi, poskytují Pomocné tlapky do užívání zdarma, řekla ČTK ředitelka Hana Pirnerová.

Činnost společnosti umožňují dary, příspěvky z nadací, veřejná sbírka, vlastní přednášková činnost a e-shop. Už 14 let Pomocné tlapky při svém turné podporuje skupina Čechomor. "Naší specializací je výcvik psů pro děti s autismem (PAS) nebo ADHD, kde máme velmi dobré výsledky," řekla Pirnerová. Psi z Pomocných tlapek umí pomáhat také epileptikům. Díky speciálnímu výcviku dokážou pro svého pána v případě potřeby přivolat pomoc i přímo mu pomoci. "Pes zvládne 'ošetření' pacienta po záchvatu - například otočení do stabilizované polohy, podání krabičky s léky či ručníku," řekla Pirnerová.

Průzkum: O penězích doma otevřeně mluví drtivá většina Čechů

O penězích doma otevřeně mluví drtivá většina Čechů, 80 procent lidí netají před partnerem přesnou výši mzdy. Polovina partnerů se doma radí o všech výdajích, vyplývá z průzkumu Provident Financial mezi 1100 respondenty. Téměř dvě třetiny před manželem či manželkou netají ani koupi něčeho dražšího jenom pro sebe. Ženy v tomto ohledu před partnery mlží častěji. Sedm procent jich občas novou věc schová do skříně a potom předstírá, že o tom manžel ví, ale nepamatuje si to.

Pokud výplatu tají muži, podle třetiny z nich je pouze jejich věc, kolik vydělají. Pouze pět procent partnerů skrývá plat úplně. Nejvíc, devět procent, je věku 45 až 53 let, nejotevřenější (jedno procento) jsou mladí ve věku 18 až 26 let. Nejčastější důvod k zatajení skutečného příjmu před druhým z manželů je argument, že jde o osobní záležitost. Dále 16 procent respondentů uvedlo, že je již partner v otázce financí zklamal a chrání se tak. Na 15 procent lidí si schovává finance bokem pro případ rozvodu.

Když jeden z manželů zatají utrácení bez porady, 58 procent partnerů by to řešilo debatou nad problémem a stanovením pravidel. Každý osmý by to neřešil a každý desátý by v takové situaci přistoupil k oddělení bankovních účtů.

Památkáři zdokumentovali sušárny chmele na Žatecku

Pět let dokumentovali památkáři ojedinělé historické sušárny chmele. Stavbám, které sloužily desítky let, hrozí zánik, nejsou potřeba. Na Žatecku jich odborníci našli přes 6000. Nashromážděné poznatky a zajímavosti představují na výstavě ve svém sídle v Ústí nad Labem. Prohlédnout si ji mohou zájemci i z pohodlí domova, a to prostřednictvím internetu.

Na začátku projektu, který souvisí mimo jiné s úsilím Žatce o zápis na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, odborníci předpokládali, že historických sušáren najdou stovky. "Nakonec jsme jich zdokumentovali přes 6000, což je množství, které nás překvapilo," řekla ČTK Lucie Radová z NPÚ, která projekt vedla. Počet dokládá, že stavby se významně podpisují na podobě vesnic na Žatecku. "Kdo není místní a projíždí, určitě si všimne minimálně množství věží, které jsou pro sušárny typické," uvedla Radová.

Chmel se sušil původně na půdách v nízkých vrstvách, musel se obracet a práce byla náročná na lidskou sílu. Pokrok přineslo umělé sušení, které znamenalo stavbu vysokých zděných budov s topeništěm. Sušárny se v krátké době objevily takřka v každé vesnici na Žatecku. "Je to stavební fenomén, protože objekt potřebovali zemědělci pouze tři týdny v roce, kdy sušili chmel, pak jim k ničemu nebyl," poznamenala památkářka.

Sport

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou postoupily do finále čtyřhry na Gipsland Trophy v Melbourne. Buzarnescuovou a Cornetovou porazily 7:5, 6:2.

Barbora Krejčíková vypadla na tenisovém turnaji Grampians Trophy v Melbourne ve čtvrtfinále po porážce 6:7, 4:6 od Američanky Jennifer Bradyové. Nasazené sedmičce podlehla po bezmála dvouhodinovém boji. Šestašedesátá hráčka světa Krejčíková po předchozím vítězství nad Jelenou Rybakinovou z Ruska na další žebříčkovou favoritu těsně nestačila. Za celý zápas ztratila jen jednou podání, soupeřka ale byla na servisu stoprocentní.

České basketbalistky slaví počtrnácté za sebou postup na mistrovství Evropy. V závěrečném utkání kvalifikace porazily v Istanbulu Dánsko 84:63 a zajistily si první místo ve skupině D před Itálií. Závěrečný turnaj se bude hrát ve Štrasburku a Valencii od 17. a 27. června. K pečeti na postup přispěla 15 body pivotka Julia Reisingerová, který byla nejlepší střelkyní týmu trenéra Štefana Svitka stejně jako ve čtvrtečním zápase s Rumunskem (100:52).

Běžci na lyžích Michal Novák a Tereza Beranová byli devátí ve sprintu volnou technikou v Ulricehamnu. Beranová si zajela maximum ve Světovém poháru, Novák ho vyrovnal. Zvítězili domácí Švédové Oskar Svensson a Maja Dahlqvistová.

Počasí

Převážně zataženo, v jihozápadní polovině území místy déšť. V severovýchodní polovině území déšť se sněhem nebo sněžení. Ojediněle mrznoucí srážky.  Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, na jihozápadě a jihu kolem 4 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C.

Meteorologové zpřísnili varování před silnou ledovkou. Od sobotního večera do pondělního rána může být v některých regionech Zlínského a Jihomoravského kraje extrémně nebezpečná, silná ledovka se může vytvářet i v dalších oblastech na jihovýchodě republiky. Namrzat mohou nejen komunikace, ale ledovka může vznikat i na stromech a drátech elektrického vedení, což může komplikovat dopravu i dodávky proudu.

Příští týden bude mrazivý, teploty se budou pod nulou většinou držet i přes den a v noci na některých místech klesnou i pod minus 15 stupňů Celsia. Po nynějším oteplení a oblevě má začít znovu sněžit, a to nejen na horách. Už o víkendu se bude místy tvořit ledovka nebo náledí.

Ještě lepší a zdravější pivo. Čeští vědci jako první geneticky upravili chmel

V lidovém léčitelství se chmel využíval na povzbuzení chuti k jídlu, čištění krve či na rány. Ve středověku jej dokonce pojídali labužníci se solí, pepřem, octem a olejem. Známý je ale především jako surovina nezbytná k výrobě piva, kterému dodává hořkou příchuť. A ještě hořčejší pivo by mohlo vzniknout díky vědcům z Biologického centra Akademie věd. Jako první na světě upravili chmel pomocí moderní genetické metody. Chtějí docílit nejen více hořkosti, ale i léčivých látek působících proti rakovině, bakteriím nebo zánětům.

První „očkování“ proběhlo právě před 300 lety, anglická šlechtična dala očkovat své děti proti pravým neštovicím

Heslem dne se při současné pandemii covidu 19 stalo očkování. Část veřejnosti v něm vidí naději, že se vrátíme k normálnímu způsobu života, na jaký jsme byli zvyklí před koronavirem. Další lidé se ale očkování obávají, někteří dokonce podléhají různým konspiračním teoriím. Jednou z nejhorších infekčních nemocí v minulosti byly pravé neštovice. O tom, jaké byly první pokusy bránit se jim pomocí očkování a jak na ně lidé reagovali, hovoří doc. Karel Černý z 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze:

Kam i císař pán chodil pěšky

Většina turistů poznává město pěšky, s mapou v ruce. A ta správná mapa má kromě pamětihodností označené i ony důležité prostory, kam i samotný císař pán chodil pěšky.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2021, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se