View this email in your browser

Tegendraads Leesvoer uit andere media

In deze aflevering van Tegendraads zowel lees-, luister- als kijkvoer, met een divers aanbod: de podcast van vrouwenvereniging Rebelle, aandacht voor politieke gevangenen en criminalisering van thuisloosheid in de VS, en als afsluiter een documentaire van ARTE over het Amerikaans kapitalisme.

Rebelle Openhartig

De vrouwenvereniging Rebelle is genomineerd voor de Belgian Podcast Awards. In deze reeks van vier podcasts, Rebelle Openhartig, gaat de organisatie in op de problematiek van genderongelijkheid in de zorg. Nog steeds worden specifieke gezondheidsproblemen van vrouwen niet adequaat erkend en behandeld.

On 70th birthday, Mumia Abu-Jamal honors Palestinian resistance

Alle politieke gevangenen, waar ook ter wereld, verdienen onze aandacht. Je hoort er nauwelijks iets over, maar ook in de VS worden mensen gevangengehouden omwille van hun politieke ideeën. Mumia Abu-Jamal werd in 1982 veroordeeld tot de doodstraf – na zware internationale druk omgezet in levenslang – voor moord op een politieagent in een proces dat elke norm van eerlijke rechtsgang overtrad. Op 24 april 2024, zijn 70ste verjaardag, sprak hij vanuit zijn cel de pro-Palestijnse betogers toe.

Supreme Court to consider whether local governments can make it a crime to sleep outside if no inside space is available

Meerdere VS-deelstaten verkondigen wetten die thuisloosheid crimineel maken, ook wanneer geen schuilplaats beschikbaar is. Het hebben van een deken of een tentje op straat wordt strafbaar. Het federale Hooggerechtshof gaat na een klacht beslissen of deze wetten Grondwettelijk zijn – gezien zijn reactionaire samenstelling mag het ergste gevreesd worden. Het aantal thuislozen werd in 2023 op 653.000 geschat, het hoogste aantal sinds tellingen begonnen in 2007. 53% van de thuislozen heeft werk en een inkomen, echter onvoldoende om huur voor een woonst te betalen.

Capitalisme américain - Le culte de la richesse
Arte

In plaats van een zoveelste hersendode serie te bekijken op een of andere streamingsite kan een mens even het nuttige, leerzame combineren met het aangename, zoals met deze driedelige documentaire op zender ARTE over de geschiedenis van het kapitalisme onder de titel ‘Capitalisme américain, le culte de la richesse’. Eerste aflevering ‘Le paradis des millionaires (1870-1920)’, tweede aflevering ‘Faire casquer les riches (1921-1946)’, derde aflevering ‘Qui veut gagner des milliards?’.


 

Agenda


 
5 mei 2024
505- Concerten voor menselijkheid
505
Locatie: Sint-Jansplein, Antwerpen
Tijd: 12-22u
5 mei 2024
Herdenking 8 mei
8 meicoalitie
Locatie: Fort Breendonck
Tijd: 11-12u30
6 mei 2024
Het Groot Internationaal Debat

Intal, Vrede vzw, Pax Christi, de Leuvense Vredesbeweging, LAP, Comac & JongGroen Leuven
Locatie: Maria Theresiacollege, Sint-Michielsstraat 6, 3000 Leuven
Tijd: 19u30

 

Beste volgers van DeWereldMorgen.be


Ons (bijna) wekelijks Tegendraads Leesvoer kent veel bijval, reden genoeg om er mee door te gaan. Aarzel niet om ons suggesties van mogelijke interessante artikels uit andere onafhankelijke media te sturen – in alle talen. Deze kan je sturen naar redactie@dewereldmorgen.be met als onderwerp 'Tegendraads Leesvoer'.

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2024 GetBasic, All rights reserved.
Iedereen die ingeschreven is op de dagelijkse nieuwsbrief

Our mailing address is:
GetBasic
Vooruitgangstraat 333/11
Brussel 1030
Belgium

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp