Daily Express Bekijk in browser

Goedemiddag! 

Wil Jannie Haek ook een triomf voor het Belgische volk?- Israël, het land waar niemand boven de wet staat - Waalse bubbels zijn globaal succes: "Eénster-restaurants interesseren ons niet; enkel wat daarboven zit

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.480 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Wil Jannie Haek ook een triomf voor het Belgische volk?
Een vrouw verlaat een filiaal van KfW in Duitsland

De topman van de Nationale Loterij, Jannie Haek, pleit ervoor om de staatsloterij naar de beurs te brengen. De Franse loterij trok donderdag met veel succes naar de beurs.

Het nieuws komt er na de beursgang van de Franse nationale loterij. Ruim 500.000 kleine beleggers tekenden daarop in. De startprijs lag op 19,90 euro en schoot onmiddellijk boven 22 euro, dat is een stijging van 15 procent. ‘Een triomf voor het Franse volk’, liet Frans minister van Economie Bruno Le Maire optekenen. Lees meer

2. Poetin: "We werken aan een wapen dat zijn gelijke in de wereld niet kent"

Vijf wetenschappers die in augustus in mysterieuze omstandigheden omkwamen in Rusland zijn door president Poetin postuum beloond met de prestigieuze toetreding tot de ‘Orde van de Moed’. De weduwes van de vijf woonden een ceremonie bij waarbij Poetin hen vertelde dat hun echtgenoten stierven terwijl ze werkten aan de ontwikkeling van ‘een wapen dat zijn gelijke in de wereld niet kent en een onmisbare bijdrage hadden geleverd aan de versterking van de Russische staat’. 

“Dat we over zulke unieke technologie beschikken is de beste garantie op wereldvrede’, aldus de Russische leider. Ingewijden denken dat de explosie die de vijf wetenschappers fataal werd werd veroorzaakt door een mislukte test met een hypersonische kruisraket die werd aangedreven door een nucleaire kern. De omgeving van de stad Severodvinsk werd na de explosie een tijd blootgesteld aan radioactiviteit.

Poetin: “We spreken over de meest geavanceerde en ongeëvenaarde technische ideeën en oplossingen in de wereld. Het gaat over wapens die bestemd zijn om de soevereiniteit en de veiligheid van Rusland te garanderen in de komende decennia. Wat er ook is gebeurd, we gaan gewoon door met de ontwikkeling van dit wapen”

3. Business AM | Meest gelezen
Eerste elektrische pick-uptruck van Tesla is kogelvrij
4. Israël, het land waar niemand boven de wet staat

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wordt nu officieel beschuldigd van omkoping en fraude. Het is de allereerste keer dat een premier in functie in verdenking wordt gesteld. Volgens Netanyahu gaat het om een ‘opgezette putsch’ en zal hij het land blijven leiden.

Israël speelt een voortrekkersrol inzake de vervolging van politici die hun macht misbruiken om daar persoonlijk voordeel uit te halen. Zo zat ook ex-president Moshe Katsav 5 jaar lang in de gevangenis nadat hij schuldig was bevonden aan verkrachting. Vier vrouwen die ooit voor Katsav werkten, zeiden door hem verkracht of aangerand te zijn. Dat gebeurde toen Katsav minister van Toerisme was (1996-1999) en later toen hij president was (2000-2007). Als gevolg van deze beschuldigingen trad hij in 2007 af. In maart 2011 kreeg hij zeven jaar gevangenisstraf opgelegd. Die straf werd in november van dat jaar onherroepelijk bevestigd. Eind 2016 werd hij vervroegd vrijgelaten.

Ook voormalig premier Ehud Olmert probeerde ooit om ministeriële immuniteit door het parlement te jagen. Dat lukte niet, waarna hij 27 maanden gevangenisstraf kreeg voor fraude en omkoperij. Daarvan zat hij effectief 16 maanden uit.

Hiermee wordt volgens joodse opiniemakers vooral aangetoond dat de Israëlische democratie perfect werkt en dat niemand boven de wet staat.

5. Bedrijf dat niet in lobbyen gelooft geeft miljoenen uit aan lobbyen
Een vrouw verlaat een filiaal van KfW in Duitsland

‘Ik geloof niet dat mensen namens mij moeten spreken, ik geloof niet in lobbyisten’, zei de Apple-topman nadat woensdag beelden van hem verschenen van een amicale Cook en president Trump bij de opening van een nieuwe Apple-fabriek in Texas.

Nochtans geeft de techreus miljoenen uit in de VS en in de EU om het beleid te beïnvloeden. Vorige week deed de aanwerving van lobbyist Jef Miller door Apple nog veel stof opwaaien. De man is sinds jaren een bondgenoot van Trump en een belangrijke donor van de Republikeinse Partij. Lees meer

6. Telex
  • Negen maanden nadat in het Chinese Shanghai de eerste Kuifjesboetiek is geopend zijn in het land reeds 15 miljoen albums verkocht van de blonde journalist met de kniebroek. 'De Blauwe Lotus' is weinig verrassend het meest verkochte album. Een album van Kuifje kost in China omgerekend 3 euro per stuk.
  • De corruptie in Italië is zo groot is, dat de Italiaanse economie er jaarlijks zo'n 236 miljard euro door misloopt. Dat bedrag staat gelijk aan 13 procent van het bbp. 9 op 10 Italianen denkt dat ondernemers niet kunnen functioneren zonder zo nu en dan iemand wat extra geld toe te schuiven.
  • In Frankrijk staan 1.500 kastelen te koop. Dat zijn er 700 meer dan 8 jaar geleden. Eigenaars kunnen het onderhoud van de domeinen gewoon niet meer bekostigen. De prijzen zijn de voorbije jaren ingestort. Maar zelfs kortingen van 50% leveren geen kopers op.
  • Bedrijven die noteren op de S&P 500 beursindex tellen meer CEO's die ouder zijn dan 75, dan topmanagers die jonger zijn dan 45. De gemiddelde leeftijd is 59. Een CEO blijft gemiddeld 10 jaar in functie. Net na de crisis van 2008 was dat slechts 7 jaar.
7. Cover du Jour

"De Communistische Partij in Beijing staat niet te popelen om haar troepen [naar Hongkong] te sturen om er orde op zaken te stellen. Verre van zelfs, aldus insiders. Het is een probleem dat de partij liever op afstand houdt; de economische en politieke gevolgen van massale schietpartijen in een globaal financieel centrum zouden kolossaal zijn. […] Maar net het despotisme van de Chinese leider Xi Jinping, en de wrok waarin dat resulteert, zijn de primaire oorzaak van de onrust. Xi zegt zijn land significant te willen verjongen. Maar zijn brute, compromisloze aanpak voedt de woede niet enkel in Hong Kong, maar in de ganse Chinese periferie.

In 2047 komt in Hongkong officieel een einde aan het systeem van 'één land, twee systemen’. Als het zo doorgaat zullen zal Hongkong lang daarvoor al veel op de rest van China lijken. Dat is de reden waarom de demonstranten van Hong Kong zo wanhopig zijn, en waarom de samenhorigheid waar Xi het zo graag over heeft hem volledig zal ontsnappen." Meer hier

8. Autoruiten 's ochtends ijsvrij maken? Je riskeert 130 euro boete

Wie ’s ochtends door het vriesweer verplicht is het ijs van zijn autoruiten te krabben en dat - zoals de meesten onder ons - doet terwijl ie zijn motor al laat draaien om de wagen alvast op te warmen, riskeert een boete van 130 euro. 

Sinds 1 maart van dit jaar is namelijk een wet van kracht die stelt dat het om een inbreuk tegen de milieuwetgeving gaat. Wanneer een motor koud is, stoot hij namelijk meer CO2 uit. Op 10 seconden tijd stoot de wagen dan meer CO2 uit dan bij het vertrek.

Meer genade is er voor wie slechts een deel van zijn ruiten ijsvrij maakt. Als u enkel een deel van de vooruit ijsvrij maakt riskeert u 116 euro boete.

3 Nederlanders hebben ondertussen een app ontwikkeld die u verwittigt of uw ruiten morgenochtend bevroren zullen zijn. Het gaat om ‘een natuurkundig hoogstandje’ dat zelfs weerstations niet voor elkaar krijgen.’ Data over luchtvochtigheid, dauwpunt, stralingsniveau in de atmosfeer en het aantal koude dagen worden met elkaar verbonden. Zo kunnen ze per plaats voorspellen of autoruiten gaan bevriezen.

Meer hier

9. Waalse bubbels zijn globaal succes: "Eénster-restaurants interesseren ons niet; enkel wat daarboven zit”

De Waalse wijnbouwer Hubert Ewbank was een van de 630 deelnemers aan de Belgische economische missie in China. Zijn schuimwijn Chant d’Eole is zo populair dat hij bestellingen van toprestaurants weigert.

De Waalse schuimwijn Chant d’Eole sleepte in mei naast 3 gouden medailles ook de titel van ‘Internationale revelatie van het jaar’ in de wacht. Dat gebeurde ter gelegenheid van de Concours Mondial de Bruxelles, een gerenommeerde internationale wedstrijd, die dit jaar in het Zwitserse Aigle plaatsvond. De Chant d’Eole liet daarbij liefst 226 champagnes en 70 schuimwijnen achter zich. Lees meer

10. Video du Jour

Vechtpartijen zijn een gevestigde traditie in het ijshockey en die gewoonte beperkt zich niet tot het professionele niveau. Ook in lagere divisies wordt steevast met elkaar op de vuist gegaan. Sommige gevechten ontstaan spontaan, terwijl anderen op voorhand door de spelers worden gepland. Eén op elke vijf wedstrijden in de Noord-Amerikaanse competitie NHL wordt ‘ontsierd’ door een massale vechtpartij.

Er zijn ongeschreven regels en die worden meestal gerespecteerd. Maar die regels werden afgelopen weekeinde overtreden tijdens de wedstrijd tussen de Washington Capitals en de Anaheim Ducks. Een speler die net een uppercut van een tegenstander had geïncasseerd riposteerde door hem in het gezicht te spuwen en dat is totally not done. 

Na de wedstrijd had de betrokken speler nochtans een interessante uitleg: “Spijtig genoeg kwam er nadat ik een uppercut te verwerken kreeg speeksel uit mijn mond en vloog dat toevallig in zijn gelaat.”

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2019 © Business AM