Politie presenteert misdaadcijfers

5 years ago


Text only:

Indien deze e-mail van Politie niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.
Voeg e-nieuwsbrief@mw-brabant.politie.nltoe aan uw adresboek, dan wordt onze nieuwsbrief niet als spam gezien.
dinsdag 4 juni 2013    
    
Politie presenteert misdaadcijfers
 
Het Algemeen Dagblad heeft eind mei de jaarlijkse Misdaadmeter gepubliceerd, die is gebaseerd op politiecijfers over 2012. Voor het eerst maakt de politie de cijfers ook zelf bekend via haar eigen website.
 
Vakkundigheid
Traditiegetrouw vraagt het AD elk jaar de cijfers op van tien delicten. Op basis daarvan stelt het dagblad een eigen Misdaadmeter op, waarbij het AD een eigen weging aan de politie-informatie geeft. In een reactie op de misdaadcijfers over 2012 concludeert korpschef Gerard Bouman dat de politie vorig jaar een uitmuntende prestatie heeft geleverd. Zeker gezien de omstandigheden zoals de intensieve en veel capaciteit eisende voorbereidingen op de nationale politie: ‘Dat getuigt van karakter en vakkundigheid.'
 
Beeld per gemeente
Natuurlijk is het beeld per gemeente verschillend. Het Dossier Misdaadcijfers 2012 biedt daarop concreet antwoord. Ook vindt u daar lijsten hoe vaak een delict in uw gemeente wordt gepleegd, in welke gemeente wordt een bepaald delict (relatief) het meest gepleegd, en de stijging/daling per gemeente 2012 op 2011 in absolute getallen. U kunt ook kijken op de site van het Algemeen Dagblad waar men een selectiemenu presenteert.
 
Op de politiewebsite vindt u de toelichting van de politie op de jaarcijfers 2012 voor de delicten overvallen, woninginbraken, zedenzaken, straatroof en zakkenrollerij.
Prachtige samenwerking burgers en politie
 
Woensdagmiddag  22 mei rond 14.15 uur vond een gewelddadige diefstal plaats in Hoogerheide. Drie mannen probeerden een vrouw te beroven en haar auto en tas mee te nemen. Dit ging gepaard met veel geweld en was zeer traumatisch voor het slachtoffer. Gelukkig kon de vrouw wegkomen. De daders konden de auto niet starten en maakten zich uit de voeten met de tas van het slachtoffer.
Het nieuws ging als een lopend vuurtje door Hoogerheide. Oplettende burgers belden naar de meldkamer over zich vreemd gedragende mannen die voldeden aan het signalement. De politie reageerde alert. Binnen 45 minuten werden alle drie de verdachten aangehouden. Daarbij zijn de tips van burgers allemaal nagelopen en die bleken zeer nuttig.  Kortom, een mooi staaltje samenwerking tussen politie en burgers.
Het drietal heeft zijn daden bekend. De gestolen spullen zijn weer terug bij de eigenaresse.
Spijkermat doet inbrekers de das om
 
De politie heeft op
24 mei bij een spectaculaire achtervolging op
de A16 bij Breda spijkermatten gebruikt om inbrekers tegen te houden. De verdachten hadden ingebroken in een Albert Heijn in Bodegraven en gingen ervandoor in een vrachtwagen. In België zijn ze aangehouden door de politie.
 
Tijdens de achtervolging heeft de bestuurder geprobeerd om politieauto’s van de weg te drukken. De voertuigen liepen geen schade op. Tegen de verdachten wordt aangifte van poging doodslag gedaan.
Criminelen aangeslagen voor zestig miljoen
 
Onder regie van de Taskforce B5 is opnieuw een slag geslagen in de strijd tegen de georganiseerde hennepteelt. Sinds twee jaar bouwen de verschillende overheidsdiensten aan een goede informatiepositie over de georganiseerde criminaliteit. Op basis van deze gegevens en eerdere acties heeft op 22 mei in Tilburg een omvangrijke gezamenlijke actie plaatsgevonden.  
De actie richtte zich op de totale criminele hennep-industrie. De Belastingdienst legde voor zestig miljoen aan aanslagen op. Op 167 auto’s, vijf panden en twintig bankrekeningen is direct beslag gelegd. Ook is een omvangrijke productieplaats van hennepproducten aangetroffen en grote bedragen aan contanten.
Stress-stoornissen beter in beeld
 
Ptss (posttraumatische stressstoornis)
is sinds begin dit jaar een erkende beroepsziekte bij de politie. Herbelevingsflashbacks, nare dromen, hyperventilatie, vermijdingsgedrag zijn voorbeelden van klachten waar politiemensen onder kunnen lijden na een traumatische ervaring. 
Posttraumatische stressstoornissen zijn goed behandelbaar. Maar liefst 96% van de collega’s met deze diagnose herstelt, mits men er op tijd bij is. De politie werkt nog aan verbeteringen.
Grote actie Land van Heusden en Altena
 
Tijdens een grote handhavingactie op 24 mei heeft de politie 75 mensen ingezet om automobilisten te controleren. Ook de marechaussee, gemeenten, Veilig Verkeer Nederland, Rijkswaterstaat, de Belastingdienst en deurwaarders waren van de partij. De controleposten stonden langs de A27 ter hoogte van Hank en bij Gorinchem.
 
De actie was gericht op de thema's verkeer en veiligheid, woning- en bedrijfsinbraken, voertuigcriminaliteit, drugs, asociaal rijgedrag, openstaande boetes en overvallen. De actie had behoorlijk wat resultaat.
Iedere gecontroleerde bestuurder ontving een gadget; een huisje met pepermuntjes erin met de tekst: 'Stop de inbreker'. Medewerkers van Veilig Verkeer Nederland deelden BOB-sleutelhangers uit.
Bang voor hangjeugd?
 
Misschien voelt u zich weleens onveilig door de aanwezigheid van hangjeugd. Toch hebben jongeren lang niet altijd slechte bedoelingen. Ze zoeken een plek om samen te zijn. Het kan helpen om zelf in gesprek te gaan en te vertellen waar u mee zit. Lukt dit niet, dan belt u de gemeente. Constateert u crimineel gedrag, zoals vernieling of diefstal, dan kunt u de politie inschakelen.
 
Hebt u last van een groepje hangjeugd? Bel dan niet meteen de politie. Wij zullen u namelijk eerst vragen of u zelf iets heeft ondernomen. U kunt de groep zelf aanspreken. Vaak valt er met jongeren een normaal gesprek te voeren. Bent u daar bang voor? Doe het dan samen met uw partner of buren.
Burenlawaai
 
’s Avonds blijft het langer licht en de avonden zijn vaak lekker warm. We zitten dan meer buiten. Barbecue, biertje erbij, muziek en gezellig 'buurten'. Soms wordt het wat te luidruchtig en hebben de buren er last van. Ook omdat iedereen de ramen open heeft staan. Vaak hebben buren zelf niet in de gaten dat ze luidruchtig zijn geworden en vinden ze het helemaal niet erg als u vraagt of het wat zachter kan. Andersom kunt u zelf ook opletten om overlast voor uw buren te voorkomen.
 
Bellen
Probeer altijd eerst om er samen met de buren uit te komen of buurtbemiddeling in te schakelen, die in de meeste gemeenten beschikbaar is. Soms lukt dat niet en loopt een ruzie hoog op. In dat geval kunt u de politie bellen via 0900-8844. Vaak om te bemiddelen, want wetten en regels geven niet altijd een duidelijke definitie van overlast. Overigens heeft de politie een geheimhoudingsplicht en maakt daarom nooit de naam van een klager kenbaar. Wel wordt iedere melding vastgelegd in het politiesysteem.
Inhoudsopgave
 
» Politie presenteert misdaadcijfers
 
» Prachtige samenwerking burgers en politie
 
» Spijkermat doet inbrekers de das om
 
» Criminelen aangeslagen voor zestig miljoen
 
» Stress-stoornissen beter in beeld
 
» Grote actie Land van Heusden en Altena
 
» Bang voor hangjeugd?
 
» Burenlawaai
Links
 
   
» Politie.nl
» Kombijdepolitie.nl
» Twitter Politie Tilburg
» Twitter Politie Breda
» Twitter Politie Roosendaal
» Twitter Politie Zeeland  
» Contact      » Profiel Wijzigen      » Doorsturen      » Afmelden        » Aanmelden     
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: newsletter@newslettercollector.com
 

Geertruidenberg.nl

Categories: Police Town Information Local
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019